StoryEditor

SDP o Prvoj vodi: Natječaj je suprotan duhu i slovu GUP-a

Piše PSD.
25. siječnja 2011. - 14:19

Udruge građana i građani koji su prateći medije došli na prosvjed kod Prve vode, apsolutno su u pravu za svojim zahtjevima da se zaustavi gradnja na Marjanu - kazao je Venko Ćurlin, predsjednik SDP-ovog odbora za prostorno uređenje na tiskovnoj konferenciji koju je ova stranka sazvala povodom najnovijih događaja s planovima Fani Horvat da tamo sagradi ugostiteljski objekt.

- Program za natječaj koji je završen suprotan je duhu i slovu GUP-a. Naime, GUP omogućuje da se na nasutim dijelovima nekolicine marjanskih plaža mogu graditi ugostiteljski objekti koji će biti servis kupališta. Ovdje je plaža iskorištena kao alibi za gradnju objekta u šumi koji bi radio 24 sata tokom godine i ne bi bio ovisan o kupačima.- Ovim natječajem Grad se odrekao prava da objekt sagradi na svom zemljištu, koje je također bilo unutar obuhvata natječaja, već se omogućilo osobi bliskoj graodnačelniku da na njenoj parceli dobije što veću izgradnju. Tko tu brani javni interes? To bi trebao raditi Grad, ali on to očito ne čini – upozorio je Ćurlin i najavio kako će na Gradsko vijeće doći detaljni plan uređenja, koji se mora izraditi za Prvu vodu prije gradnje objekta.

Ćurlin tvrdi kako će na Gradskom vijeću SDP biti protiv takvog DPU-a, kao i da će tražiti poništenje natječajnog programa.

Predsjednik županijske organizacije SDP-a i potpredsjednik Županijske skupštine, Veljan Radojković, kazao je kako će vijećnici SDP-a tražiti da Županija iskoristi pravo provokupa na terene kod Prve vode. Po njemu, terene bi trebalo otkupljivati od stvarnih vlasnika, a ne od „Latebre“ tvrtke Fani Horvat.

Na pitanja novinara hoće li SDP na Županijskoj skupštini tražiti da Županija krene u sudsku proceduru poništenja kupoprodajnih ugovora koje je s vlasnicima sklopila „Latebra“, Radojković nije dao precizan odgovor. Radojković smatra da Županija može osigurati intervetna sredstva za otkup zemljišta.

Govoreći o kontinuitetu SDP-ovog zalaganja za Marjan, podsjetio je kako su 2008. bili protiv izmjena GUP-a kojima se omogućilo da Nadan Vidošević atelijer Ivana Meštrovića pretvori u stambeni prostor.

Radojković: Živim na Žnjanu

Upitan da li živi u zgradi koja je sagrađena na Marjanu, Radojković je rekao da to nije istina jer on živi na Žnjanu. Zanimljivo, govoreći o tome kako stavovi političara mogu evoluirati, Radojković je priznao da je 2001. digao ruku za urbanistički plan na Žnjanu za kojeg je tek kasnije uvidio da je loš za taj prostor.

Sandi VIDULIĆ
Foto: Feđa Klarić  / CROPIX

‘Dio Marjana biti će dostupan samo bogatima’

Građanska inicijativa “ZA Marjan“, koja je organizirala prosvjed kod Prve vode, u znak protivljenja inicijativi Fani Horvat da tamo sagradi ugostiteljski objekt, oglasila se povodom predstavljanja natječajnih radova za tu lokaciju.

U svom priopćenju podsjećaju kako se na Marjanu ne može graditi do donošenja Plana područja posebnih obilježja, čiju izradu je pokrenula Županija. Inicijativa “ZA Marjan“ se protivi gradnji na Marjanu te ističu kako je cijeli ovaj poslovni pothvat, uključujući i arhitektonski natječaj, “rezultat niza nezakonitosti, pogodovanja, sukoba interesa i nepoštivanja dobrih demokratskih običaja, a na štetu drugih suvlasnika terena, javnog interesa, te Marjana samog“.

Tvrde kako je i GUP, kojim se omogućuje gradnja sporan, jer nije usklađen s županijskim Prostornim planom, kao dokumentom višeg reda, koji ne dozvoljava gradnju na Marjanu. Samim time je, tvrde, i natječajni program nelegalan jer se poziva na GUP.

“Riječ je o eklatantnoj zloporabi u kojoj su među ostalom nasamareni i drugi vlasnici, a među njima ugledne i stare javne, kulturne i vjerske ustanove. Postoji li doista u Hrvatskoj očigledniji primjer neetičkog i krivično kažnjivog pogodovanja i nepotizma?“ – pitaju se u priopćenju i dodaju kako bi ovaj projekt samo povećao socijalne razlike.

- Projekt predviđa sportske terene na slobodnom prostoru između šume i lukobrana lučice Špinut. To možda i ne bilo sporno kad bi postojala jamstva da će ti tereni biti otvoreni svima. Iskustva s Bena, gdje je koncesionar Željko Kerum, pokazuju kako je vjerojatnije da će tereni biti zatvorenog tipa i dostupni uz skupu naplatu. Time će se dio Marjana pretvoriti u “zabranjeni grad“ za bogataše, profitni centar koji će umjesto javnom korištenju služiti maloj skupini imućnih, tvridi se u priopćenju, a za pobjednički rad Nenada Mikulandre se napominje kako je “sasvim blizu plagijatu, pošto se preko uobičajene mjere oslanja na projekt SANAA architects i Kazuyo Sejima“.

Sandi Vidulić

item - id = 122913
related id = 0 -> 1157352
related id = 1 -> 1157360
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. siječanj 2022 04:49