Splitreakcija oporbe

SDP o peškariji: To je dio splitskog identiteta i ne smije nestati; Pametno: Hoće li na praznom prostoru sada izniknuti štekati okolnih ugostiteljskih objekata?

Piše PSD
5. prosinac 2019. - 16:01

Peškarija je dio splitskog identiteta i ne smije nestati!, poručio je Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split.

Nema više splitskog teatra na otvorenom: od danas se riba smije prodavati samo u zatvorenom dijelu Peškarije; Zlatko Ivulić: Ovo je nevjerojatna odluka!

Priopćenje splitskog SDP-a prenosimo u cijelosti:

'Nakon sakaćenja Marjana ozbiljno je ugrožen još jedan simbol našega grada – splitska Peškarija. Točnije, zatvoren je za prodaju ribe dio Peškarije na kojem se riba prodaje na otvorenom. Gradska vlast se odmah mora očitovati javnosti što je s izradom projektne dokumentacije za rekonstrukciju ribarnice, te kad će započeti radovi. Isto tako, treba napraviti sve kako bi se što prije osigurali minimalni tehnički uvjeti. Dakle, i Grad i koncesionar trebaju napraviti sve što je u njihovoj nadležnosti da naša Peškarija oživi, a ne da se nestane. Ne smije se ugasiti Peškarija zbog razloga poput nepostajanja odgovarajućeg ledomata! Peškarija nema samo ekonomsku funkciju, već je prije svega dio splitske tradicije i ima nezamjenjivu društvenu funkciju, a tu je nezaobilazna prodaja ribe na otvorenom. Zgražamo se zbog gašenja života u staroj gradskoj jezgi, a istovremeno u toj istoj jezgri nama pred očima nestaje jedan od simbola Splita".

Branimir Urlić, gradski vijećnik stranke Pametno, reagirao je na odluku koncesionara tržnica i ribarnice tvrtke Hippos da prestane s prodajom ribe na vanjskom dijelu ribarnice zbog toga što je veterinarska inspekcija donijela odluku da navedeni prostor ne zahtijeva minimalne tehničke uvjete.

Napomenuo je i kako se doznalo da je inspekcija već više puta posljednjih godina upozoravala koncesionara na to da prilagodi opremu ribarnice kako bi bila omogućena prodaja ribe u skladu sa zakonskim standardima. 

- Sada se vidi da koncesionar ništa od toga nije napravio što je i rezultiralo sadašnjim stanjem, buntom ribara, kupaca i građana Splita koji ovo vide kao još jedan od načina uništavanja tradicije centra grada i uklanjanja svega što mu daje živost i van turističke sezone. Stanje ribarnice i svih gradskih tržnica je sramotno i rezultat je dugogodišnje nebrige koncesionara koji za samo milijun kuna godišnje upravlja s nekoliko desetaka tisuća kvadrata otvorenih površina i poslovnih prostora koje daje u podzakup, dok su ulaganja u opremu i okoliš  minorna i služe samo održavanju postojećeg stanja da ne dođe do potpunog raspada - poručio je Urlić.

Pitanje je, dodaje, hoće li tvrtka Hippos uslijed zabrane prodaje ribe na otvorenom dijelu ribarnice prostor držati prazan ili će na njemu izniknuti štekati okolnih ugostiteljskih objekata. 

#SPLIT# PEšKARIJA# RIBARNICA