StoryEditor
Splitpredstavljena inicijativa

SDP: Grad treba veće ovlasti, Split mora zavladati obalom, pa će biti i kuna od koncesija

18. veljače 2019. - 15:54
Gradskom i Sjevernom lukom vlada država, plažama Županija. Gdje je tu Grad?

"Split metropola" naziv je danas predstavljene inicijative lokalne organizacije SDP-a u sklopu koje žele otvoriti širu raspravu koja bi za cilj imala da Grad Split dobije veće ovlasti, da se potakne decentralizacija, a što bi u konačnici dovelo do više novca u blagajni u Banovini.

Novinari su ih podsjetili na to da je istu ideju zagovarao njihov bivši član i svojedobni prvi čovjek Gradskog odbora kojeg se nevoljko prisjećaju, gradonačelnik Ivo Baldasar, no aktualni lideri splitskih socijaldemokrata ustvrdili su kako su sada cjelovito obradili tematiku i kako nema razloga da se krene s tom idejom ako postoji politička volja.

Njihovi gradski vijećnici tražit će da Županija prebaci upravljanje kompletnim pomorskim dobrom i koncesijama na lokalnu vlast, kao što je već učinjeno u Bolu, a njihovi predstavnici u Saboru zahtijevat će da se izmjenama zakona omogući drukčija preraspodjela koncesijskih prihoda, te da gradovima i općinama ostaje najmanje 50 posto iznosa.

Sve ovo, prema riječima SDP-ovaca, omogućilo bi povratak iznosa prireza na razinu od 10 posto.

– Predizborna krilatica "Split je glavni" u praksi je ispala "Split je zadnji". Vidljivo je to ako se pročita program "Vjerodostojno" aktualnog premijera Andreja Plenkovića, u kojem stoji kako će se provesti funkcionalna fiskalna decentralizacija, a nedavno ga je kritizirao upravo njegov gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji se požalio da je Split zbog HDZ-ove porezne reforme ostao bez 17 milijuna kuna – rekao je SDP-ovac Ivan Čizmić.

Predsjednik stranačke organizacije pod Marjanom Goran Kotur kritizirao je što su se smanjila čak i sredstva na kotarskoj razini, što onemogućuje manje zahvate neovisne o Banovini, a bivši direktor "Parkova i nasada" i SDP-ov županijski vijećnik Zoran Barac poručio je kako su iznosi koji se izdvajaju za komunalno održavanje gradskih ulica sramotno niski.

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 03:05