StoryEditor
Splitnije baš konkretno

Sandi Vidulić secira što stoji u prijedlogu izmjena splitskog GUP-a oko kojega su HDZ i Kerumov HGS tako zaratili uoči lokalnih izbora

Piše Sandi Vidulić
12. travnja 2021. - 08:54
Za izmjene GUP-a trebale bi se izraditi i studije javnog pomorskog prometa, gradske željeznice, te prometna studija oko Kopilice i Istočne luke Duje Klarić/Cropix

Posljednih tjedana u splitskom političkom životu kratica GUP se često spominjala. Dapače, usred kampanje za novoga gradonačelnika Andro Krstuović Opara čiji mandat je na zalasku, zasjenjuje kampanju HDZ-ova kandidata Vice Mihanovića s temom pokretanja izmjena GUP-a.

Donekle je i Vice Mihanović za to zaslužan jer je on izostao sa sučeljavanja kandidata za splitskoga gradonačelnika koji je organizirao Večernji list. Najavio je dolazak, a poslije ga otkazao "zbog korone, odnosno posljedica korone", kako je rekla voditeljica sučeljavanja. Željko Kerum je kasnije vidno ogorčen kazao da se Mihanović izvukao, a da je on gubio vrijeme s pet kandidata od kojih niti jedan neće ući u drugi krug.

Kako bilo, dok su se kandidati sučeljavali, Vice Mihanović se šetao Rivom, Pazarom i peškarijom, što je snimio na video i objavio na Facebooku. Je li se liječio od korone ili je izbjegao sučeljavanje? Ipak, činjenica je da on već nekoliko dana obilazi gradske kotare i mjesne odbore i snima promotivne materijale, a da je u medijima u prvi plan je iz redava HDZ-a, upravo vezano za GUP, izbio gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

image
Andro Krstulović Opara
Duje Klarić/Cropix

Kako je zbog izmjena GUP-a izbio proceduralni rat između HDZ-a i HGS-a, koji je navodno čak uključio Vladu RH da stajući na stranu lokalnog HDZ-a presiječe pitanje termina održavanja sjednice Gradskog vijeća, odlučili smo malo bliže pogledati što piše u samom dokumentu.

Zakonska usklađivanja

Ono što se isprva može vidjeti jest da Prijedlog Odluke o izradi izmjena i dopuna GUP-a u nekim stvarima nije toliko konkretan koliko se stvorio u javnosti dojam o njemu.

U Prijedlogu Odluke je naznačeno da treba GUP uskladiti s izmjenama zakona i propisima koji su se u međuvremenu promijenili i sa Županijskim prostornim planom, a i da treba ispraviti neke proturječnosti u samom GUP-u.

Vezano za legalizaciju napominje se da je potrebno revidirati uvjete vezano za rekonstrukciju tih građevina. Međutim, najčešći termin koji se spominje jest "preispitivanje" - na njega ili na njegovu varijantu u tekstu nailazimo čak 15 puta.

Preispitivanja treba izvesti za mogućnosti povećanja zelenih površina i strože mjere njihove zaštite, te za povećanje kapaciteta garaža i tržnica na postojećim i novim lokacijama. Nadalje, preispitati treba prostorna rješenja iz Masterplana za Istočnu obalu i Kopilicu. A preispitati treba prometne i infrastrukturne sustave za Karepovac. Preispitivanje se traži za novoplanirani ulaz u Split preko čvora Vučevica. Također, traži se i za trasu gradske prometnice koja povezuje novo stambeno naselje Korešnica s gradskim prometnicama oko TTTS-a.

Na Marjanu se trebaju preispitati obuhvati građevinskih područja za uređene plaže s obzirom na stanje na terenu, isključili bi se prirodni dijelovi plaže i zelene površine. Osim toga, prijedlog je da se treba propisati izrada Urbanisitčkog plana uređenja (UPU) za park-šumu Marjan.

image
Feđa Klarić/Cropix

Smanjivanje građevinskih područja se predlaže samo za uređene plaže. GUP dozvoljava gradnju 800 kvadrata na području Oceanografskog instituta, i neke druge rekonstrukcije po Marjanu, što se ne bi ukinulo s ovim izmjenama GUP-a. Protiv gradnje na Institutu je Društvo Marjan, koje tvrdi da gradnje na Marjanu sigurno neće biti samo ako se ukinu građevinska područja.

U prijedlogu izmjena GUP-a odrednice za Marjan dolaze od Društva arhitekata. Tržnice i javne garaže i preispitivanja nekih prometnih rješenja dolaze od stručnih službi Grada Splita. A preispitivanje Istočne obale i Kopilice pod utjecajem Masterplana dolazi od Krstulovića Opare.

Naknade vlasnicima zemljišta

Prijedlozi gradskih službi za tržnice, garaže i prometnice se čine najkonkrentiji, navode se lokacije, rješavaju se urgentne javne potrebe parkinga, prometovanja i opskrbe građanstva hranom, a može se očekivati da postoje investitori.

Sva nabrojena preispitivanja ne znače da će se dogoditi promjene jer one ovise od toga što će sljedeća vlast odlučiti, ako se na ovoj sjednici uopće usvoji Odluka da se ide u izmjene GUP-a.

Na primjer, proširivanje zelenih zona ovisi o ekonomskim mogućnostima i interesu Grada da troši sredstva na zelenu infrastrukturu. Mogu se proširiti zelene zone, ali može se i zaključiti kako Grad nema sredstava da obešteti vlasnike kojima bi bila oduzeta građevinska prava.

Za smanjivanje građevinskih područja na uređenim marjanskim plažama Grad bi vjerojatno trebao osigurati sredstva za naknade vlasnicima čije bi parcele bile prenamijenjene u zelene zone.

image
Smanjivanje građevinskih područja se predlaže samo za uređene plaže kao što su Kašjuni
Jakov Prkić/Cropix

Problem s uređenim plažama i mogućnošću gradnje na njima leži u mogućnosti zloupotrebe jedne odredbe, što je pokušano na Prvoj vodi. Naime, za plažne sadržaje (svlačionice, tuševi, ugostiteljski objekti) navodi se u GUP-u da trebaju biti manjih dimenzija, a da se trebaju projektirati po principu - 200 četvornih metara po jednom hektaru ukupne površine uređene plaže. Kako građevinski obuhvat plaže na Prvoj vodi iznosi 1,5 hektar, tako je Kerum na svojoj parceli površine 5384 četvornih metara htio staviti sva građevinska prava iz obuhvata i sagraditi restoran od cca 300 kvadrata.

U prijedlogu za izmjene GUP-a se kaže da zato treba smanjiti građevinske površine jer da sadašnje odredbe omogućuju gradnju predimenzioniranih objekata. Međutim, Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva još 2012. godine Kerumu je odgovorilo da ne može graditi prema GUP-u. Ne bi li po ovom prijedlogu za izmjene GUP-a ispalo da je Kerum bio u pravu? Jer zašto bi inače trebalo smanjivati građevinska područja? Znači li to da ne vrijede zaštite Marjana kao kulturnog dobra, ni zaštita kao park-šume?

Restorani na plažama

Kako bilo, nitko nakon Keruma nije tražio dozvolu za gradnju velikih restorana na marjanskim plažama. Županija daje koncesije za manje objekte na Kašjunima gdje je po GUP-u najveća građevinska zona. No, da bi se bilo sigurno, možda je praktičnije ukinuti odredbu o gradnji 200 kvadrata jednom hektaru cjelovite uređene površine, da se izbjegnu zloupotrebe.

Nakon što je odustao od gradnje, Kerum je digao kredit i stavio pod hipoteku nekretnine. Dugovi koje je nabio višestruko su veći od vrijednosti zemljišta. Svima koji tvrde da su zemljišta na Marjanu basnoslovno skupa, evo službeni podatak iz likvidacijskog postupka po kojem knjigovodstvena vrijednost zemljišta "Latebre" na Prvoj vodi od 5384 četvornih metara iznosi 9.228.074 kuna, što znači 226,46 eura po metru kvadratnom.

Obaveze prema vjerovnicima iznose 25 milijuna kuna. Tražbina vjerovnika veća je od vrijednosti zemljišta za 2,7 puta. Likvidator Frane Krišto je zaključio da se tražbina ne može namiriti od nekretnina i predložio je Trgovačkom sudu da zaključi likvidacijski i otvori stečajni postupak.

Jedan od tri cilja koji se navode zašto se ide u izmjene GUP-a odnosi se na Istočnu obalu i Kopilicu i direktno je vezan uz Masterplan. U Prijedlogu Odluke o izmjenama GUP-a piše da će se "za potrebe Izmjene i dopune GUP-a koristiti Masterplan studija u dijelu koji se odnosi na predmetne izmjene”.

Na jednom mjestu se kaže da je u postupku izrade izmjena i dopuna GUP-a potrebno preispitati Masterplan studiju uvažavajući GUP-om zadane principe, kriterije i uvjete za planiranje gradskih projekata te na temelju rezultata analize izvršiti potrebne izmjene i dopune GUP-a.

Studije, dokumenti...

Od dokumenata koji će se koristiti za izmjene GUP-a osim Masterplana izrijekom se spominje još i Studija izvedivosti "Novi ulaz u Split-čvor Vučevica (A1)-tunel Kozjak - čvor na DC8- trajektna luka Split".

image
Emil Zelić
Tom Dubravec/Cropix

Također, napominje se da bi se trebalo napraviti studije javnog pomorskog lokalnog prometa, gradske željeznice na području Splita, te prometna studija oko Kopilice i Istočne luke, uz dodatak da će se prilikom izrade GUP-a vidjeti je li Masterplan u dovoljnoj mjeri sagledava ova pitanja ili je potrebno izraditi dodatne prometne studije.

Sve ovo pokazuje da je jedan od ključnih razloga pokretanja izmjena GUP-a Masterplan, premda je riječ o dokumentu koji zakon ne propisuje, i koji su gradski vijećnici odbili na Gradskom vijeću da bude podloga za izradu izmjena GUP-a.

Dodajmo da je na Kopilici bilo kupovine zemljišta, o čemu smo u Gradskoj rubrici pisali i da vjerojatno postoje zainteresirani vlasnici koji prate kako će proći ishod s izmjenama GUP-a.

Postane li Zavod za prostorno uređenje trgovačko društvo, imat će velike ovlasti


Vezano za izmjene GUP-a važna točka dnevnog reda jest hoće li na sjednici Gradskog vijeća proći Oparina namjera da se uspostavi trgovačko društvo umjesto Zavoda za urbanizam čije su osnivanje podržali vijećnici.
Većina stranaka, uključujući i HNS se do sada izjasnila protiv ovakve pretvorbe. Ako bi se trgovačko društvo osnovalo, a predloženi model je sličan onom kakav se predlaže u Masteplanu, te bi imalo velike ovlasti, tada bi Masterplan imao šanse da prođe, osobito ako bi u d.o.o. ušao Oparin savjetnik Emil Zelić kako se pretpostavlja.

Takvo trgovačko društvo bi sudjelovalo u izradi prostornih planova, obavljalo analizu elaborata i prostornih planova, davalo bi izvještaje o stanju u prostoru. Istovremeno bi vršilo projektiranje, nadzor i stručno upravljanje projektima gradnje, osobito za megaprojekte.

Vlasnici parcela u Kopilici čekaju ishod oko GUP-a


U Kopilici je bilo kupovine nekih većih parcela, o čemu smo u gradskoj rubrici pisali, pa vjerojatno vlasnici prate ishod sa izmjenama GUP-a jer Masterplan na njihovim nekretninama predviđa lukrativne sadržaje.
Što se tiče planiranih gradnji na Istočnoj obali, tamo je u zemljišnim knjigama još upisana općenarodna imovina, a nositelj prava korištenja su Hrvatske željeznice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 16:49