StoryEditorOCM
SplitKOMENTAR

Sandi Vidulić: Facebook status Srđana Marinića primjer je jeftine manipulacije - sebe predstavlja kao ugroženog, a napada drugog...

Piše Sandi Vidulić
11. veljače 2022. - 19:26

Koordinator za Marjan Srđan Marinić, umjesto da odgovara na novinarska pitanja, napada na stranicama Društva Marjan novinare koji čačkaju po "nezgodnim" stvarima.

Marinić je kao predsjednik Društva Marjan zaslužan što je Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan ukinuta djelatnost obavljanja šumarskih poslova jer je on podnio žalbu Visokom upravnom sudu koji ju je pozitivno riješio.

Poslana su mu novinarska pitanja, između ostaloga da odgovori je li Društvu kojemu je na čelu prihvatljivije da, umjesto da se stručno osnaži Javnu ustanovu za šumarske radove, milijune kuna godišnje zarađuju privatne tvrtke?

Pitalo ga se i koji je interes Društva Marjan u tome da Javna ustanova ne obavlja šumarske radove? Naime, kako piše na Sudskom registru, Društvo Marjan se Trgovačkom sudu u Splitu 2020. javilo sa žalbom kao zainteresirana strana kojoj su povrijeđena prava i interesi time što je Javna ustanova upisala šumarsku djelatost. Na ništa od toga Marinić nije odgovorio.

Ali, je zato na Facebook stranicama Društva Marjan objavljen naslov za moj tekst koji je izašao na portalu Slobodne Dalmacije. Objavljena je samo slika naslova i ime autora članka, ali nije prenesen tekst, niti link koji bi omogućio čitateljima da ga pročitaju i sami donesu sud. No, zato se Marinića na stranicama njegove udruge predstavlja kao žrtvu napada.

"Čini se da je kod nas postalo pravilo da je krivac onaj tko prijavi nezakonitost, a ne onaj koji je nezakonitost počinio".

Ovo je prilično jeftin primjer manipulacije. Netko sebe predstavlja kao ugroženog, a napada se onog drugog bez da ljudi mogu pročitati što je taj napisao.

Stvar je u tome da je prošla opasnost od potkornjaka čija je najezda bila posljedica lošeg i nezakonitog održavanja šume. Pitanje je, dakle, zašto Koordinator za Marjan inzistira na tome da Javna ustanova ne obavlja šumarske radove, umjesto da, kao netko postavljen od gradonačelnika, radi na tome da je osnaži i za takvu djelatnost?

Upravno vijeće Javne ustanove je po odobrenju Ivice Puljka izmijenilo Statut i izbrisalo šumarsku djelatnost dva tjedna prije presude Visokog upravnog suda. Dakle, ova vlast naprosto želi dati posao vrijedan nekoliko milijuna kuna godišnje u ruke privatnicima. Umjesto da stručno ekipiraju Javnu ustanovu i donasu akte za obavljanje šumarske djelatnosti.

U pitanju je djelomična privatizacija djelatnosti tvrtke koja je u gradskom vlasništvu. Andro Krstulović Opara je preko "Parkova i nasada" vratio Gradu upravljanje tržnicama, jer ako se taj posao isplatio privatniku zašto ne bi donosio prihod u gradsku blagajnu. Valja se nadati kako liberalizacija usluga kakva se dogodila na Marjanu neće zahvatiti djelatnosti u drugim komunalnim tvrtama.

Samo da bude jasno, Visoki upravni sud je poništo šumarsku djelatnost Javnoj ustanovi iz formalnih razloga koji su se naknadno mogli riješiti da je bilo volje u Gradu.

Pitali smo još ranije o tome Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvitka, kao i direktora "Parkova i nasada" koji je izrazio spremnost da se sa Javnom ustanovom uključi u održavanje Marjanske šume.

Nitko od njih nije rekao da bi bilo nemoguće da Javna ustanova gospodari Marjanom i obavlja šumarske radove. Dakle, što se dobiva ukidanjem šumarske djelatnosti? Obradovat će se privatne izvođače, umjesto da se zaposli par stručnjaka pa da se u Javnoj ustanovi konačno uhvate posla po načelima struke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 17:12