StoryEditor
Splitulaz je besplatan

Sajam svjetskog obrazovanja ove godine i u Splitu: mladi, evo vam prilike za studiranje u inozemstvu

30. rujna 2020. - 20:50

Iako su nova korona-pravila mnoge zemlje svijeta zatvorile u karantene i bitno ograničila kretanje, pravo na obrazovanje i pravo izbora gdje i što studirati ili za što se školovati takve granice ne poznaje. Upravo za one mlade u Hrvatskoj koji svoj život, barem za određeno vrijeme, namjeravaju preseliti izvan granica Lijepe naše pruža se šansa za upoznavanje takvih mogućnosti na ovogodišnjem World Education Fairu (WEF), Sajmu svjetskog obrazovanja, koje će se zbog specifičnih ovogodišnjih okolnosti održati i offline i online.

Riječ je o sajmu na kojemu se zainteresirani mladi ljudi mogu informirati o mogućnostima studiranja vani. Sajam uživo, uz poštivanje svih protuepidemijskih mjera, planira se tako u listopadu održati u tri hrvatska grada – 10. listopada u Zagrebu u hotelu Dubrovnik, 11. listopada u Splitu u hotelu Radisson te 13. listopada u Dubrovniku u hotelu More.

Kako kaže Lea Šegotić, obrazovna savjetnica iz IntegralEdua, najveće savjetodavne organizacije za studiranje u inozemstvu i organizatora WEF-a, posjetitelji sajma u Hrvatskoj moći će uživo razgovarati s obrazovnim savjetnicima iz te agencije o planovima za studij u inozemstvu te poslušati seriju predavanja koja će se održavati tijekom WEF-a o različitim temama vezanima za studij u inozemstvu.

- Kako je u središtu ovogodišnjeg WEF-a Nizozemska, zemlja koja se pokazala kao nova najpopularnija destinacija za studij u inozemstvu za hrvatske studente, s nama će biti i predstavnici Fontys University of Applied Sciences, sveučilišta koje ima kampuse u nizozemskim gradovima Eindhoven, Tilburg i Venlo, a nudi studije u području poduzetništva, IT-a, elektrotehnike, strojarstva, komunikologije, marketinga i druge – kaže Lea Šegotić.

Prema programu koji je u planiran za 11. listopada u Splitu u poslijepodnevnim satima u hotelu Radisson, zainteresirani će moći poslušati predavanja i prezentacije vezana za upis studija u Velikoj Britaniji nakon Brexita te koje sve destinacije u Europi nude besplatan studij, vrhunsko obrazovanje i ostale pogodnosti za EU studente.

Uz to, jedna od prezentacija bit će vezana za studiranje u Nizozemskoj, koja postaje top akademska destinacija za sve više hrvatskih učenika i studenata, a u planu je i prezenetacija o svim bitnim informacijama o ispitima profesionalne orijentacije koje agencija IntegralEdu provodi u suradnji s organizacijom Cambridge Occupational Analyst (COA).

- Iako izlaskom Velike Britanije iz Europske unije hrvatski učenici i studenti koji su htjeli nastaviti obrazovanje u toj zemlji gube beneficije koje trenutačno imaju, zasad se interes za studiranje ondje ne smanjuje. Međutim, izvjesno je da će svi koji upisuju prvu godinu preddiplomskog ili diplomskog studija u toj zemlji sljedeće akademske godine, 2021./2022., morati plaćati veće školarine te neće imati pravo na studentski zajam – prenosi Lea Šegotić. S druge strane, dodaje, oslobodit će se puno izdašniji fond sveučilišta za stipendije.

- Kako najavljuju britanska partnerska sveučilišta agencije IntegralEdu, sveučilišta u Velikoj Britaniji trenutačno rade na proračunima za sljedeću godinu koja će uključivati dobar dio stipendija za EU studente – ističe ona.

Što se tiče studirana u Nizozemskoj, dodaje kako se ondje studentima iz EU nudi iznimno kvalitetno visoko obrazovanje na engleskom jeziku te niske školarine. Nizozemska je tako ove akademske godine smanjila za dodatnih 50 posto sve školarine za one koji prvi put upisuju prvu godinu preddiplomskog studija, a visina školarine iznosila je 1071 euro i vrlo je izgledno da će tako ostati i sljedeće akademske godine.

- Zbog toga ni ne čudi činjenica da se broj hrvatskih studenata u jednoj godini, od 2018./2019. do 2019./2020., povećao za više od 30 posto te trenutačno ondje studira 540 studenata iz Hrvatske – prenosi Lea Šegotić.

Dodaje i kako osim Nizozemske, tradicionalno, hrvatski studenti odlaze studirati u Njemačku i Austriju gdje su školarine do 350 eura po semestru, ali i u Dansku i Švedsku gdje su one besplatne, međutim, moraju se ispuniti puno teže kriterije za upis studija.

Ulaz na WEF je besplatan, ali se potrebno prethodno prijaviti o čemu se sve potrebne obavijesti mogu pronaći na službenim stranicama Sajma https://www.worldeducation.hr/.

Za sve one koji ne budu u mogućnosti posjetiti WEF uživo organizirano je i online izdanje i to 29. listopada.

item - id = 1047813
related id = 0 -> 1147457
related id = 1 -> 1147419
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2021 00:17