StoryEditor
SplitJOŠ JEDAN KIKS

Sada su pretjerali: Banovina zbog kaosa na Kili ljuta na 'Point'; 'Ovo ozbiljno narušava mogućnosti daljnje suradnje'

Piše PSD
4. lipnja 2019. - 21:27
ssss

- Jako sam žalostan i razočaran kao i građani Kile zbog Pointovog ponašanja i sporosti žalbenog postupka. Još više žalosti činjenica da je riječ o dugogodišnjem koncesionaru Grada, koji inače sudjeluje i u realizaciji mnogih gradskih infrastrukturnih projekata.

Ovo ozbiljno narušava mogućnosti daljnje suradnje – poručuje Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Splita nakon najave stanovnika Kile da će u srijedu prosvjedom blokirati promet na Mejašima zbog kašnjenja u izgradnji pristupnih prometnica naselju.

Stanarima Kile prekipjelo, hitno traže gradnju pristupne ceste za svoju kvart; Za sutra najavljuju prosvjed na Vukovarskoj i poručuju: Kolaps prometa je neizbježan!

- Razumijem i dijelim razočarenje naših građana s Kile, ali sa svoje strane učinili smo sve da do izgradnje dođe. Zakonom je propisana procedura javne nabave i mi je ne možemo mijenjati. I dalje ćemo se maksimalno truditi da izgradnja prometnica počne čim prije – poručio je Jurica Vojnović, pročelnik Službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima, istaknuvši da je Grad odradio svoj posao na način da su još 2013. godine dobivene potvrde glavnih projekata, da su nakon postupka koji je trajao devet godina riješeni svi imovinsko-pravni poslovi na trasi navedenih prometnica, da su u proračunu za 2019. godinu osigurana sredstva za izgradnju te da je još u listopadu 2018. godine pokrenut postupak javne nabave za odabir izvođača radova.

- Na žalost, postupak nije još uvijek završen zbog opetovanih žalbi jednog od ponuditelja – kaže Vojnović i podsjeća:

Grad Split je u listopadu prošle godine pokrenuo postupak javne nabave za odabir izvođača radova na izgradnji prometnica za pristup naselju Kila – Lovrinačka ulica – faza 1, Put Vrborana 1, Put Vrborana 2, Put Kile sjever i rekonstrukcija raskrižja Lovrinačke i Vukovarske ulice. Vrijednost radova je približno 16 milijuna kuna s PDV-om.

Na osnovu provedenog postupka javne nabave Gradonačelnik je u prosincu 2018.godine donio odluku o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude, a riječ o ponudi tvrtke Cestar iz Splita. Na tu odluku je jedan od ponuditelja – tvrtka Point iz Splita, uložio žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

U ožujku ove godine je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave donijela Rješenje o poništenju Odluke o odabiru i Naručitelju u ovom slučaju Gradu Splitu vratila predmet na ponovno postupanje.

U ponovnom pregledu i ocjeni ponuda Gradonačelnik je na prijedlog stručnog povjerenstva za pripremu i provedbu otvorenog postupka javne nabave krajem travnja ponovio odluku o odabiru tvrtke Cestar kao ekonomski najpovoljnije ponude, smatrajući da je i prva odluka donesena u skladu sa svim propisima. Na navedenu odluku ponovo se isti ponuditelj - Point žalio Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Grad Split sada čeka rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kako bi mogao postupiti po rješenju.

Nakon odabira izvođača radova moglo bi se krenuti u izgradnju, a javna nabava za odabir stručnog nadzora je provedena i s vršiteljem usluge je potpisan ugovor - pojašnjava Vojnović.

Po svemu sudeći, Point je svojim žalbama kojima ozbiljno usporava važan gradski projekt već ozbiljno uzrujao i odgovorne u Banovini tim više jer je, kako je kazao Vela u današnjoj reakciji, riječ o dugogodišnjem koncesionaru Grada, a o ovoj tvrtki se, podsjetimo, dosad u više navrata pisalo zbog slučajeva poput rezanja kamenih ploča na Pjaci, postavljanja rotora na Trsteniku...

Tvrtka Point u vlasništvu je Stipe Latkovića, u javnosti poznatog i kao kuma nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Stipe Mesića, a u medijima se često spominjao i zbog radova u Vruji, jednoj od najljepših uvala u županiji, a za koju mu je lani oduzeta koncesija.

Važno arheološko otkriće na Pjaci u sjeni velikog skandala: ispilali stare kamene ploče, gradski oci prijavili vlastitog koncesionara; Opara: Ovo je devastacija!

Devastacija na Pjaci: 'Nikakva greška nije napravljena, dobro, je neka greška, ali nije velika. Imamo takav kamen u skladištu, vratit će ćemo sve kako je bilo'

Pjaca neznanja: kako je ovo moguće i jesmo li svi poludjeli?!

Novi splitski rotor zbog čudnog detalja postao predmet sprdnje: pogledajte video pa zaključite sami ima li mjesta ruganju

Što čeka jednu od najljepših uvala na Jadranu nakon oduzimanja koncesije Stipi Latkoviću? 'Ne budite naivni, Vruja definitivno nije spašena!'

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 04:55