StoryEditor
SplitPRVA RADNA SJEDNICA

Pothodnik će ubuduće biti živ i noću, prošla odluka da radi od 0-24: cilj je da se područje obnovi i učini i turistički vrlo atraktivnim prostorom

Piše Milena Budimir, Split SD
11. kolovoza 2022. - 09:32

NOVO

14:00

Mario Negotić, ovlašteni pročelnik gradske Službe za društvenu djelatnost, predstavio je prijedlog Zaključka o utvrđivanju Osnovnog programskog i financijskog okvira za rad Hrvatskog narodnog kazališta Split za razdoblje od 2023. do 2026. godine.

Financiranje je predviđeno u iznosu od 47 milijuna kuna za 2023. godinu do 50 milijuna za 2026. godinu.

Davora Matijevića žalost što se sve radi po principu “kopipejsta”, okvir je, po njemu, potpuno prepisan iz prijašnjih dokumenata. Najveći gubici odlaze na honorarne suradnike teatra, stoga, tvrdi SDP-ovac treba odrediti potreban broj umjetnika u stalnom angažmanu.

- Čudi me što se broj izvedbi nije izmijenio još iz 2010. - kazao je Damir Barbir.

Računicu je, po njemu, radio netko tko nema veze s kazalištem, okvir je nerealan i neizvediv u danom vremenskom okviru.

Intendant i kazališno vijeće postavljaju program, na temelju argumenata mijenjamo stvari, kako njih nije bilo, zadržali smo koncepciju iz prijašnjih mandata – pojasnio je Negotić.

Kako bilo – prijedlog je prošao. Jednoglasno.

Slična je situacija bila i sa Prijedlogom zaključka o utvrđivanju Osnovnog programskog i financijskog okvira za rad Gradskoga kazališta mladih Split za razdoblje od 2023. do 2026. godine. Kako pitate – jednoglasno...

13:50

Gradski vijećnik HDZ-a Vide Popović, na pauzi je komentirao, optužbe Puljka da je oporba kriva što su povučene točke o odborima jer nisu poslali imena članova.

- Na konsitutirajućoj sjednici smo znali da će prva radna sjednica biti otprilike 11. kolovoza, dnevni red za tu sjednicu je poslan 4. kolovoza, kako je i praksa sedam dana ranije. U tom dnevnom redu nije postojala točka o izboru radnih tijela Gradskog vijeća. Nekoliko dana nakon toga su poslane tablice koje su ispunjenje od strane vladajućih vijećnika, odmah se tražilo da kroz nekoliko dana popunimo ostatak mjesta. To smo morali uskladiti sa svim oporbenim vijećnicima iz drugih političkih grupacija koje su zastupljene u Gradskom vijeću. Nije korektno i nije u redu prozivati oporbu, prvenstveno HDZ da smo mi krivi što nisu bili dostavljeni prijedlozi – kazao je Popović.

Gradonačelnik Puljak je istaknuo da su jako zadovoljni što je izglasan novi preustroj gradske uprave, a napomenuo je da želi da postane najmodernija gradska uprava u Hrvatskoj.

- Ovo je dobar korak u tom smjeru – kazao je Puljak i dodao da žele vratiti povjerenje građana u javni sektor.

Naglasio je da za neradnike nema mjesta. 

13:30

Damir Ordulj je predstavio Prijedlog Odluke o davanju jedne koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na III. dimnjačarskom području Grada Splita.

Postojeća koncesija istjeće, odabrana je najpovoljnija. Najniži početni iznos iznosio je četiri tisuće kuna, gradonačelnik je prihvatio jedinu ponudu, ovlaštenog dimnjačara Ante Despotušića, koji je ponudio svoje usluge za pet tisuća kuna. Vijećnici su mu odobrili koncesiju.

Prošao je i Prijedlog zaključka o odobrenju izvođenja radova dogradnje dizala u OŠ Dobri. Izuzeti su od zabrane vršenja radova, zbog lakše organizacije radova, a i zaštite učenika – dozvoljava im se rad tijekom ljetne sezone. Projekt je “težak” 613 tisuća kuna, a trebao bi viti gotovo do studenog.

13:00

Na red je stigao i Prijedlog pravilnika o dodjeli sredstava za provođenje sanacije i obnove pročelja i krovova građevina na području stare gradske jezgre grada.

Marina Protić, pročelnica Ureda Grada, podnijela je izvještaj, objašnjavajući kako je cilj ovog pravilnika zadržavanje građana u centru grada. U ovoj, prvoj godini je rezervirano milijun kuna za obnovu krovova i pročelja. Grad bi obnovu sufinancirao pedesetpostotnim učešćem, s tim da vlasnici ne bi smjeli u idućih pet godina mijenjati namjenu svojih objekata.

Zbrojem bodova utvrdila bi se lista prioriteta zainteresiranih, koji u roku od godinu dana moraju riješiti svoj problem.

Fond od milijun kuna je malo, ustvrdio je Davor Matijević, tim se mogu, možda, obnoviti tek četiri objekta. Zanimalo ga je kako kontrolirati uvjetovnu zabranu prenamjene prostora.

Pročelnica Protić je kazala kako spomenutih milijun kuna, "izvučenih" iz spomeničke rente – tek "probni balon", ukoliko bi uspjeli iz EU fondova dobiti neka sredstva naravno da bi sve išlo u taj fond za obnovu. Vlasnici objekata su dužni priložiti svoju adresu, zadužuje se cijela zgrada i kontrola ulaganja i zabrane prenamjene je za nju jednostavna stvar.

Jakša Balov pozdravlja ovu ideju, uvjeren kako treba ući u detalje projekta prije nego li ga "pustimo u svijet".

Igor Stanišić vjeruje da bi javni poziv trebao biti otvoren tijekom cijele godine ili barem do trenutka dok se ne iskoriste sva sredstva.

Lidija Bekavac imala je primjedbe na terminološki sastav javnog poziva, ne govori se o obnovi već rekonstrukciji krovišta i pročelja.

Suvlasnici koji su ranije počeli samostalnu obnovu i valjanom građevinskom knjigom mogu dokazati potrošnju, smatra Bekavac, trebali bi također imati pravo na subvenciju.

Vijećnici su se uskladili o korištenju termina u javnom pozivu pa će se govoriti o "obnovi" umjesto "sanacije" i/ili "rekonstrukcije".

Viktor Zelić je upozorio na "tipfeler" i bio u pravu.

- Duh Jakova Prkića je prisutan i dalje – ustvrdio je Davor Matijević, jer se ime donedavnog predsjednika Vijeća nalazi u dokumentu. Današnji predsjednik Domazet je kazao kako bi mu bila čast potpisati se pod Prkićevo ime.

Prijedlog je jednoglasno prihvaćen. 

12:50

Prijedlog odluke o izradi Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja radne zone Dračevac našao se na dnevnom redu.

Rušenja su obavljena, građevinska se dozvola očekuje, izvijestio je Teo Vojković. Prva faza izgradnje Tehnološkog parka je u tijeku, ali za sve ostale faze nužna je izmjena Detaljnog urbanističkog plana. Opet su svi, bez rasprave, potvrdili ovaj prijedlog.

Prijedlog Odluke o donošenju Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Obrtne tehničke škole i športskih sadržaja u Špinutu prošao jednoglasno.

12:30

Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju javne ustanove "Zavod za prostorno uređenje Grada Splita" vijećnicima je predstavio Teo Vojković, kao predsjednik Upravnog vijeća institucije.

Premda osnovani 2007., nisu bili funkcionalni sve do sada. Upravno vijeće traži da im se djelatnostima dodaju i proširenja, pa da ubuduće mogu provoditi izradu generalnog urbanističkog plana, izradu i pripremu studija, podloga i podataka potrebnih za izradu prostorno-planske dokumentacije, da mogu vršiti provedbu stručnih poslova u postupcima natječaja svih vrsta i razina, uključivši i izradu programa natječaja, kao i uključivanje javnosti i dionika u izradu izvješća stanja u prostoru i obavljanje stručnih analitičkih poslova iz područja prostornog uređenja.

Lidija Bekavac se javila za riječ, pitajući da joj se razjasni djelatnost provedbe stručnih poslova.

- Grad da sam sebi izrađuje programe je upitno, ako ne zna sam sebi napisati program, onda Grad i nije puno pametan – ustvrdila je.

Tomislav Prljević je želio znati kolika će biti godišnja potrošnja Zavoda.

Gradonačelnik je zaprijetio:

- Na početku svake sjednice ću vam sat vremena govoriti što radimo! Samo da vidite koliko radimo! - pola u šali kazao je gradonačelnik Puljak.

Jednoglasno je potvrđena odluka o proširivanju djelatnosti JU Zavoda za prostorno uređenja.

12:00

Prijedlog odluke o dopuni Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Splita iznio je pred vijećnike zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević. Kazao je kako je Grad Split zaprimio zahtjev tvrtke "Parkovi i nasadi" da se ugostiteljskim objektima koji se nalaze na lokaciji Pothodnik 1, tržnica Pothodnik, omogući rad od 0-24 sata.

- Tržnica Pothodnik nalazi se na jednom od turistički najfrekventnijih lokacija, u neposrednoj blizini trajektne luke, autobusnog i željezničkog kolodvora, ali i Glavnog pazara, Rive, Dioklecijanove palače i brojnih drugih gradskih znamenitosti. Predmetni prostor dugo vremena je bio poprilično neiskorišten, napušten i s vrlo malo sadržaja – napomenuo je dogradonačelnik.

image
Joško Ponoš/Cropix

Kako su se putem javnog natječaja popunili raspoloživi kapaciteta Pothodnika, cilj je da se navedeno područje obnovi i učini i turistički vrlo atraktivnim prostorom, na korist svih zainteresiranih strana, i građana i turista.

U ime kluba HDZ je govorio Tomislav Prljević, podsjećajući na ne tako davno "zvonjenje po parlafonima", kada se dogradonačelnik tada u ulozi aktivista borio za smanjenje buke i nereda u gradu.

image

Tomislav Prljević

Tom Dubravec/Cropix

- Ne mogu se složiti da ćemo smanjiti buku po gradu, ako je preusmjerimo u ovaj dio – kazao je.

Zašto na Rivi ne bi radili kafići cijelu noć, uz strogo ograničenje buke, upitao se. Ne vidi razliku između objekata u samom centru i oko Pothodnika, vjeruje kako će ovo donijeti još problema, pa je čak i zamolio da se ova točka povuče.

Ivošević je ustvrdio kako se promijenilo puno toga od trenutka kada je bivša vlast donijela neke odluke. Primjerice, otvoreni su noćni klubovi u samom centru, koje sada Grad ne može ograničiti u radu.

- Možda bi konzervatorski odjel mogao iskoristiti sve svoje mogućnosti i ovlasti, pecnuo je službu.

Ustvrdio je i kako je buka u centru riješena "u 90 posto slučajeva".

- Radimo sa sanitarnom, s policijom, zadovoljan sam, jer ono što je do sada bilo mrtvo slovo na papiru sada više nije, buke nema. Odluke o ugostiteljstvu se provode, problem je u remećenju javnog reda i mira. Imamo masu ljudi koje ne mogu kontrolirati komunalni redari, mi jednostavno radimo u okviru mogućeg – kazao je Ivošević.

- Volio bi vidjeti grad koji se razvija u skladu sa svojim prostornim planom. Po realizaciji projekta Žnjan neka se tamo omogući raditi ljudima, na zadovoljstvo i građana i turista – kazao je ustvrdivši da donošenje ovakve odluke Gradu daje mogućnost lakše kontrole. Naime, u Pothodniku su svi prostori u gradskom vlasništvu.

- Možemo kazniti one koji se ogriješe o pravila. Želimo mi moći uvesti red ako dođe do nereda. Ovo nam daje mogućnost kontrole – rekao je dogradonačelnik.

Ovo bi bila neka vrsta terminala u drugom gradu u državi – koja bi "držala pod kontrolom" tri žive "luke", trajektnu i autobusni i žejeznički kolodvor.

Damir Barbir je Igoru Stanišiću napomenuo kako cijeni što se bori za raprovnost svih ugostitelja, za razliku od "borbe" za Zapadnu obalu. Stanišić je uzvratio zahvalom SDP-u za četverogodišnu suradnju.

Vide Popović vjeruje kako bi se ovom odlukom mogla izmijeniti cijena zakupa prostora, zašto bi samo prostori u Pothodniku radili 24 sata – zar se ne bi tim tragom oživljavanja tog dijela grada dala ista mogućnost drugima.

Putnici i turisti nemaju u noćnim satima gdje, nema treće strane, pa i bezinska postaja radi noću, a trgovački centar ne. Na kolodvorima moramo imati nešto, sada nemamo ništa – kazao je Ivošević.

Pet idućih godina potpisani ugovori o zakupu vrijede, cijene zakupa su fiksne.

Ubuduće će Pothodnik biti živ i noću, 19 vijećnika je podizanjem ruke to potvrdilo, protiv je bilo desetero, a suzdržan je bio Ante Grubišić.

11:45

Davor Matijević (SDP) je istaknuo da su se i prije zalagali da se smanji broj zaposlenika na 350.

- Četiri pročelničke plaće nisu ušteda, sistematizacija mora naći način da se nađe stručni kadar - istaknuo je Matijević koji je tražio da mu se dostavi plan odlazaka u mirovinu. 

- Što se promijenilo? SDP prije nije bio za to, sad je. Puljak je izgleda bio u pravu – neka jedna ruka bude onda Barbirova, a ne tvoja - poručio je Igor Stanišić (HGS) Matijeviću. 

Matijević mu je odgovorio da nije pažljivo slušao te da on nije promijenio stav već način.

- Respektiram rezultat kojeg je dobio na izborima. Zadnji put smo bili suzdržani - kazao je Matijević.

Ljulj Cvitanić je istaknula da odluka koju gradonačelnik predlaže nije upotpunjena primjedbama koje su mu dane u prošlom sazivu. 

Za riječ je javio Stanišić.

image

Igor Stanišić

Tom Dubravec/Cropix

- Ovaj ustroj radi brat od Puljkova donatora, čovjek je u NO KK split. Plaćeno je 175 tisuća kuna, a platio je i Baldasar prije par godina. Gospodin Gojić nema iskustva. Sa sedam odjela se slažem, ali najproblematičniji je onaj koji je već sad van kontrole - Odjel društvene djelatnosti – plaća za čovjeka koji može upravljati svima?! Grad zaslužuje poseban odjel za sport i za kulturu. Ovo neće biti dobro. Mi se mijenjamo, ali u Banovini isti ljudi stoje na skalama i plješću! Prava reforma, a ne samo kozmetička! - poručio je Stanišić.

Sa 17 vijećničkih glasova za i 14 suzdržanih donesena je odluka o novom ustrojstvu Gradske uprave Grada Splita.

11:15

Na red je stigla i točka o ustrojstvu Gradske uprave, a gradonačelnik Puljak je kroz par 'slajdova' sve objasnio. U Banovini je trenutno 12 upravnih odjela i službi, a novim ustrojstvom taj broj bi se smanjio na osam. 

- Uspoređivali smo našu gradsku upravu s drugim upravama, u Hrvatskoj, ali i van Hrvatske. Najviše ima problema u koordinaciji različitih službi, motivacija zaposlenih nije na najvišoj razini, ima problema u međuljudskim odnosima, otežano je donošenje odluka i upravljanje ljudskim resursima. 

U vrlo studioznom procesu smo razmatrali više opcija i odlučili da buduća uprava ima osam upravnih odjela. Ako Gradsko vijeće usvoji prijedlog, tada bi reorganizacija postala važeća za devet dana. Za neke odjele bi raspisali natječaje, pristupili bi sistematizaciji, a o koeficijentima bi se glasalo u listopadu - objasnio je Puljak. 

Ako odluka prođe, gradska uprava bi imala osam odjela: Ured Grada, Služba za unutarnju reviziju, Služba za razvoj grada, Upravni odjel za društvene djelatnosti, Upravni odjel za komunalne poslove, Upravni odjel za gradsku imovinu, Upravni odjel za ekonoske poslove te Upravni odjel za urbanizam i izgradnju.

Bekavac je istaknula da nepravilnosti ovog akta nisu ispravljene te da nije usklađen sa zakonskom regulativom.

Prljević je napomenuo da je ovo točka 'koja je doživjela fijasko u prošlom sazivu, a ne zbog HDZ-a'.

- Držim da svaka izvršna vlast ima legitimet naraviti resustroj kojim bi ostvarili svoj izborni program. U suštini – biti ću suzdržan – ovo je vaša vizija. U bliskoj budućnosti ćete preuzeti odgovornost, ono što mislim da bode oči je veliki Odjel društvenih djelatnosti. On je i u prošlim vlastima bio velik, vi ste kao oporba komentirali isto. Jedna osoba pokriva i obrazovanje i kulturu i sport, to je veliki posao, a čak 70 posto sredstava iz proračuna je pod njihovim upravljanjem! - kazao je Prljević.

11:00

Gradsku vijećnicu Lidiju Bekavac (HGS) je zanimalo je li napravljen primopredajni zapisnik između gradonačelnika Ivice Puljka i povjerenice Mirne Veže te kakvo je stanje računa bilo na dan primopredaje, 11. srpnja. 

image

Lidija Bekavac

Tom Dubravec/Cropix

- Odgovor će te dobiti pisanim putem - odgovorio je Puljak.

- Očito vi ne znate koja je brojka. Dovedite onda pročelnicu za financije i neka nam odgovori. Ja pitam zbog javnosti, a ovdje se ne poštuje poslovnik o radu Gradskog vijeća. Zar nitko u ovoj Banovini ne zna koliko je bilo novca na primopredajnom zapisniku – oštra je bila Bekavac. 

Što je sa skloništem za napuštene životinje, pitao je Duje Jakovčević (Centar).

image
Joško Ponoš/Cropix

Odgovorio mu je Bojan Ivošević, koji je istaknuo da su se time 'bavili oni, ali i još prije Ante Zoričić, Srđan Marinić te SDP-ovci'.

- Za otvaranje azila nemam rješenje na teritoriju grada zbog zakonskim ograničenja. Na Klisu se našla parcela u državnom vlasništvu, ali pomaka nema valjda očekuju da i iniciramo izmjene plana Klisa i darovnicu Vlade. Mi smo rezervirali 400 tisuća kuna koje se evidentno neće utrošiti. Pošaljite upit Općini Klis, pritisak je dobrodošao – kazao je Ivošević. 

10:30

Vijećnika iz redova HDZ-a Tomislava Prljevića zanimalo je kakvo je stanje u gradskim tvrtkama "Splitskoj obali" i "Žnjanu", za koje je najavljeno spajanje u jednu. 

- Okolnosti rada obiju firmi poznajemo. Izgubili su gotovo 40 posto prihoda – naplata na privezišta, pa ste izjavili pokretanja postupka spajanja firmi, nije sporno, logično je, ali zanima nas koje ste aktivnosti poduzeli? Status direktora tvrtki? Spekulacija u javnosti – ostavka, status voditelja projekta Žnjan, to su ključne osobe za provođenje projekta – kazao je Prljević.

Gradonačelnik Puljak je odgovorio da planiraju spajanje dviju tvrtke te da će izraditi model spajanja i s tim doći na Gradsko vijeće. Istaknuo je da pažljivo procjenjuju kada će to napraviti da se ne bi prelijevali dugovi na Žnjan zbog projekta izgradnje, a time bi se otežalo dobivanje kredita. 

image
Joško Ponoš/Cropix

Domagoja Bajića (HDZ) je zanimalo i u kojem se je statusu predmet izdavanja građevinske dozvole za Zagorski put, a odgovor će dobiti pisanim putem. 

Pisani odgovor dobit će i Mostova vijećnica Ivana Ljulj Cvitanić koja je imala nekoliko pitanja vezano uz Nadzorne odbore u gradskim trgovačkim društvima. 

Zanimalo ju je koje je konkretne radnje kontrole, imaju li adekvatan pristup informacijama, jesu li usmjeravali rad uprave te jesu li definirane zadaće i kriteriji za pravila imenovanja. 

image


 

Joško Ponoš/Cropix

09:45

Dnevni red je u konačnici izmijenjen i otpalo je ukupno 17 točaka. Dnevni red s izmjenama podržalo je 20 vijećnika. 

Na red su došla vijećnička pitanja, a prvi je Damir Barbir (SDP).

- Da li Grad Split poduzima ili planira poduzeti ikakve radnje po pitanju blokade prilaza šljunčanom parkingu kod zgrade UZORA na Trsteniku (pojedinačni zahvat P11), blokiranog od privatnog vlasnika jedne od parcela pod geslom nepostojeće građevinske dozvole i fiktivnog početka gradnje trgovačkog centra i javne garaže, blokirajući građanima Trstenika privremeni parking na gradskoj parceli s tim istim prilazom. Do stvarnog trenutka izgradnje javne garaže što bi u najbržem roku bilo oko 3 godine, jer građevinske dozvole još nisu spremne.

Jeli Grad Split spreman pružiti alternativu izgubljenim parking mjestima (80-tak parking mjesta) do izgradnje Javne garaže unutar P11 obuhvata koja po svemu sudeći neće biti ostvarena u naredno vrijeme, a zna se da trenutno u kotaru Trstenik nedostaje 1500 parking mjesta - zanimalo je Barbira. 

Puljak je objasnio da je projekt izgradnje trgovačkog centra i garaže u procesu sređivanja dokumentacije, dok je zamjenik Bojan Ivošević dodao da ima parcela koja je gradska iza ulaza, ali da se bilo koja prometna nesreća dogodila, Grad bi bio kriv jer bi dopustili nelegalan ulaz na državnu cestu nakon što je poduzetnik ogradio svoje.

RANIJE

Gradonačelnik Ivica Puljak prije prve radne sjednice Gradskog vijeća u novom sastavu dao je izjavu za medije. Istaknuo je da se nada da će sjednice prolaziti u puno konstruktivnijem duhu i tonu i da će svi zajedno donositi odluke koje su dobre za grad.

- S obzirom da je oporba, očigledno bila na godišnjem odmoru i nisu napravili svoj domaći rad, odnosno nisu poslali imena ljudi za odbore, danas se ti odbori ne mogu konstituirati. Pozivam oporbu da umjesto da ide na godišnje odmore radi za svoj grad - objasnio je Puljak.

Istaknuo je da će se s dnevnog reda morati povući i neke tehničke točke, poput izvještaja gradskih tvrtki za prošlu godinu i izvješće o financijama za prošlu godinu. Ukupno će se povući 14 točaka.

- Sve ostale važne točke kao, reorganizacija gradske uprave, ulaganje u KK Split, izvješće intendanta za prošlu godinu, ostat će na Gradskom vijeću i te točke ćemo razmatrati - kazao je Puljak. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2022 06:14