StoryEditorOCM
SplitPOD BISKUPOVIM SKUTIMA

Ruzinavi Grgur u veljači će zasjati punim sjajem

Piše PSD.
30. srpnja 2014. - 21:22
Uvući se pod skute Grgura Ninskog nije nešto što se može napraviti baš svakog dana. Naša reporterska ekipa iskoristila je radove na restauraciji goleme skulpture koju je majstorski izradio Ivan Meštrović da zaviri u njezinu unutrašnjost, ali i da se popne do samog vrha. Nadamo se da nam stari ninski biskup nije zamjerio, jer kada se njegov spomenik očisti i potpuno sanira, zasjat će doslovno u punom sjaju u veljači iduće godine.

Za ulazak u unutrašnjost spomenika treba se spustiti stepenicama ispod betonskog podesta i onda puzeći ući. Prostor je vlažan, pomalo klaustrofobičan, ali to, na kratke staze, nije smetnja. Prizor je u najmanju ruku nesvakidašnji - stijenke kipa prošarane su različitim nijansama zelene boje, a oči bodu narančasti krugovi koji su zapravo - zahrđali vijci.

Tu smo zatekli prof. Filipa Rogošića s Umjetničke akademije, stručnjaka za restauraciju metala, kako u znoju lica svog čisti spojeve koji vijcima povezuju cijelu konstrukciju.

– Ko bi reka da sam profesor! – šali se.

Što se njega tiče, ni vrućina ni skučen prostor mu ne smetaju. Posao se mora odraditi. A posla ima. Vide koje drže ukupno 27 spojeva od kojih se sastoji konstrukcija, mahom su zahrđale, a neke su čak i otpale.

Stiže i nova rasvjeta

Jelena Tomasović, restauratorica iz tvrtke “Neir” koja izvodi radove, brzinski nam je skenirala Grgurovo stanje.

– Skulptura je prvotno 1929. godine bila montirana na Peristilu, a onda su je 1941. godine demontirali Talijani nakon okupacije Splita. Dijelovi su bili raštrkani na više lokacija po gradu, da bi se ponovo spojili 1954. godine prilikom postavljanja spomenika na današnjoj lokaciji ispred Zlatnih vrata.

Budući da prilikom ponovne montaže svi spojevi nisu “sjeli” kako treba, nastale su pukotine kroz koje je ulazila voda, zbog čega su željezni vijci korodirali, stvorio se kamenac i ružna patina – pojašnjava nam Jelena.

Sva prljavština i nastale naslage u sklopu restauracije će se očistiti, a zahrđali vijci zamijenit će se novima. Na kraju će se radi zaštite cijela konstrukcija premazati slojem voska.

U ekipi stručnjaka je i Valentina Ljubić Tobisch iz Tehničkog muzeja u Beču, koja je na projektu obnove kipa Grgura Ninskog angažirana također kao restauratorica za metal. Kaže nam kako sama kvaliteta bronce nije loša i dodaje kako su trenutno predmet promišljanja stručnjaka način i mogućnost izvedbe ventilacije kako bi se spomeniku produžio vijek trajanja.

Jedini dio Grgura koji nije uspio dobiti patinu je njegov palac, koji su brojne ruke koje ga svakodnevno diraju uglancale do visokog sjaja.

Dogradonačelnik Goran Kovačević raduje se što će spomenik Grguru Ninskom ubrzo biti obnovljen. Naglašava kako je Grad do sada prema njemu gajio maćehinski odnos, te da je sadašnja vlast odmah na početku mandata pokrenula inicijativu o restauraciji.

- Kako za sada teku radovi, rok završetka u veljači trebao bi biti ispoštovan, no sigurno je da će biti gotov do početka iduće sezone - kaže Kovačević i dodaje kako će spomenik dobiti i novu rasvjetu.

Nikolina Lulić
foto: jakov prkić / cropix

Kako je kip stigao u Split

Nakon otkrivanja spomenika Marku Maruliću 1925. godine, postavljenog na Voćnom trgu, Ivan Meštrović obećao je Splitu darovati još jedno svoje djelo uz uvjet umjetničke slobode oblikovanja kipa i vlastitog odabira mjesta gdje će biti postavljen.

Model Grgura Ninskog dovršen je 1927. godine, a tek je 1929. izrađen njegov brončani odljev u Kraljevskoj akademiji za umjetnost i umjetnički obrt, današnjoj Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Za spas oko 670.000 kuna

Restauracija Grgura Ninskog iznosi gotovo 670.000 kuna, a Ministarstvo kulture sufinancira 250.000 kuna.

Stručni nadzor obavlja “Meritum inženjering”, a uz konzervatore-restauratore tvrtke “Neir” - Jelenu Tomasović i Elu Mrduljaš, akademske kipare Zorana Bobana i Ozrena Radovanovića, sudjeluju i stručnjaci - Valentina Ljubić Tobisch iz Beča i Filip Rogošić iz Splita.

Radove nadziru Andro Krstulović Opara, ravnatelj Galerije Meštrović, te Vanja Kovačić, viša stručna savjetnica u Konzervatorskom odjelu u Splitu.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 15:39