StoryEditorOCM
Splitvijećnička pitanja

Ružić o sječi borova na Marjanu: Nismo radili prema Zakonu o šumama

Piše N.L.
12. studenog 2019. - 14:00

Marijana Puljak na početku sjednice Gradskog vijeća prije usvajanja dnevnog reda zatražila je u ime stranke Pametno traži povlačenje točke o dokapitalizaciji “UNIST Tehnološkog parka” zbog, kako kaže, nepotpunog obrazloženja. 

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je odgovorio da će točka biti detaljno obrazložena te da neće povući prijedlog. O njezinom prijedlogu se potom glasalo, ali nije prošao.

Njezin kolega Nenad Uvodić imao je poslovničku primjedbu oko materijala koji se nakon dostave brišu s mrežnih stranica grada.

- Znači li to da moramo svaki sat vremena pregledavati stranicu? Mislim da ovo poslovnik nije detaljno predvidio. Ja to gledam kao da smo ga dobili poštom i da je službeno. Kako ćemo prevenirati da se ubuduće to ne događa? - pita se Uvodić. S njim se složio Igor Stanišić i rekao da se to treba predvidjeti poslovnikom Gradskog vijeća.

Goran Kotur je predložio da se materijali osim na web stranice, šalju i na mailove vijećnika.

Dnevni red je usvojen i na redu su vijećnička pitanja.

Joška Markića (SDP) zanimalo je što je s ugradnjom liftova. Navodi kako je početkom srpnja Grad raspisao javni poziv za dostavu prijava za dodjelu potpora za ugradnju dizala u višeetažnim stambenim i stambeno-poslovnim građevinama na području Splita.

- Za ovu svrhu je u proračunu za 2019. bilo osigurano jedan milijun kuna. Zaprimljene su 44 prijave. Hoće li se slična potpora predvidjeti u proračunu za 2020.?

S obzirom na to da je većina odobrenih potpora otišla u jedan gradski kotar, na koji način se misli izmijeniti Pravilnik o potporama s ciljem veće pravednosti i jednakopravnosti naših sugrađana? Osobi s invaliditetom ili umirovljeniku teže pokretljivosti je jednako teško penjati se na četvrti kat zgrade neovisno o kotaru u kojem živi, a i niske mirovine su svima jednako niske, neovisno o kotaru u kojem žive.

- Ostalo je ispod crte još cca 1,5 milijuna kuna. U prijedlogu proračuna za 2020. godine su predviđena ta sredstva. Što se tiče kriterija, radila ga je stručna komisija, ali ga možemo mijenjati - odgovorio mu je Damir Ordulj, pročelnik za komunalu.

Tomislava Prljevića (HDZ) zanimalo je održavanje cesta, odnosno koje su prometnice predviđene u ovoj godini za sanaciju.

- Za održavanje prometnica i nogostupa kroz ovaj rebalans dobili smo sedam milijuna kuna. Do kraja godine odradit će se sanacija Puta Trstenika, Mihanovićeva i Starčevićeva ulica, potporni zid u Vukovarskoj i Ulica Table. Želio bih zahvaliti na ovim sredstvima, ali mislim da to još uvijek nije dovoljno. Koliko god novca komunala dobije, uvijek se ima što potrošiti na održavanje - odgovorio mu je pročelnik Damir Ordulj.

"Nismo radili prema Zakonu o šumama"

Gorana Kotura zanimalo je koliko je točno doznačenih stabala uklonjeno za vrijeme sanacije Marjana u skladu s propisima.

- Za koliko je posječenih stabala tijekom sanacije izdano dozvola i popratnice u skladu sa Zakonom o šumama i Pravilnikom o doznaci stabala? Naime, od 38.000 posječenih stabala, njih 26.000 je posječeno protuzakonito, odnosno 70 posto. Od 13.000 kubika drvne mase, čak je 9000 nedoznačeno. Nije se držalo akcijskog plana i uputa koje je dao Milan Pernek.

Krstulović Opara mu je odgovorio kako je “zadivljujuća preciznost u pisanju brojki”.

- To ne začuđuje jer ste bili na čelu Javne ustanove koja je tako jako dobro radila posao da se mi bavimo sada s tim. Ne uvažavate stručna izvješća, jer da isti poštujete ne biste baratili ovim brojkama koje ste stručno pokazali, a mogli ste stručnost pokazati dok ste vodili Javnu ustanovu. Koordinator Nenad Ružić čisti nered kojega ste ostavili, a stožer je prihvatio stručno izvješće - govorio je Krstulović Opara.

Ružić mu je odgovorio da su Hrvatske šume cijelo ljeto radile doznake zaraženih stabala, ali da one nisu ovjerene.

- No, po tome ne bi trebali raditi ništa čekajući nekog birokrata. Nismo radili prema Zakonu o šumama nego prema Zakonu o prirodi, o civilnoj zaštiti i zaštiti od elementarne nepogode. Odgovor je dalo Ministarstvo poljoprivrede koje je reklo da se Zakon o šumama na ovu situaciju ne odnosi. Bila je prisutna izravna opasnost i nismo mogli zaustaviti radove zbog administrativnih stvari. Nismo radili gospodarsku sječu nego smo se borili protiv potkornjaka. 1350 kubika doznačenih je ostalo u Pak- šumi na 30 mjesta. Zakon o šumama se ne odnosi na izravnu opasnost od elementarnih nepogode - odgovorio mu je Ružić.

Na to je Kotur kazao kako je on upravo javno priznao kako se nije radilo po Zakonu o šumama, što će imati dalekosežne posljedice za marjansku šumu. Naveo je kako je po pitanju svog angažmana u Upravnom vijeću Javne ustanove ostavio uređeno stanje, te da je pitanje što će se utvrditi o angažmanu gradonačelnika.

Kristinu Vidan iz Pametnog je zanimalo kako će se riješiti problem gomilanja glomaznog otpada po javnim površinama i kada će se početi nešto raditi? Zašto se ne vrati veliki kontejneri po kotarevima? U kratkoj video prezentaciji pokazala je 10-ak lokacija na području grada gdje su pored kontejnera za komunalni otpad nikli mini deponiji.

- Nije točno da se ne radi ništa. Prije 10-ak dana počeo se odvoziti građevinski šut po nalogu komunalnih redara koji odvozi “Čistoća” u Plano. No, osim šuta ima tu i ostalog otpada pa nam odvajanje duže traje, Što se tiče krupnog otpada, kontejner se naruči i dođe. Može se naručiti dva puta mjesečno - kazao je Ordulj.

- ”Čistoća” je prije imala raspored kontejnera po kotarevima, ali sad se glomazni otpad prikuplja grajferom što je dovelo do toga da imamo mini Karepovce gdje se počne brzo počne bacati sve. Kada se vidi da sustav ne funkcionira, treba ga mijenjati. Ostavlja se sve svuda, treba osmisliti nešto drugo što će funkcionirati - kazala je Vidan.

Marijanu Puljak zanimalo je što se radi po pitanju pasa s Pazdigrada koji napadaju mačke a prijetnja su i ljudima, s obzirom na to da su bez nadzora.

- Primili smo tri dojave po tom pitanju i komunalni redari su postupali. No, ne može se prekršitelje uhvatiti na licu mjesta. Dobili su nalog da svaki dan obilaze to mjesto, a koncesionar As-eko i dva puta dnevno. To nisu psi lutalice, ali ne odustajemo - odgovorio joj je Ordulj.

"Nikad dosta ulaganja u zelene površine"

Počele su točke koje prethode izglasavanju rebalansa proračuna za ovu godinu. Prva je na redu komunala, odnosno izmjene i dopune programa održavanja komunalne infrastrukture o kojima je izvijestio pročelnik Damir Ordulj.

- Puno smo napravili, nivo održavanja zelenih površina se nastoji održati na sadašnjoj razini, a bilo je suše pa su bili veći računi za vodu. Održavanje groblja je skuplje dva milijuna kuna zbog nedostatka sredstava u 2018. godini, a za održavanje prometnica uvijek koliko god potrošite, malo je - navodi Ordulj.

Sani Mardešić iz Pametnog je izjavio kako više sredstava treba uložiti u održavanje cesta, ali i zelenih površina.

- Nikad dosta ulaganja u zelene površine. U investicijskom održavanju su malo cifre čudne - Hercegovačka, Mihanovićeva, Table, Slatine...nisu odrađene. Možda su žrtve ulaganja u Kopilicu ili Put Trstenika.

U Bračku je uloženo 60.000 kuna, ne znamo na što je utrošeno od investicijskog održavanja, ona je i dalje u očajnom stanju. To nije na nivou grada. Što se planira s Putom Trstenika?

Tonči Blažević (HSLS) navodi kako je investicijsko održavanje podbacilo - od 20 radili na pet projekata. Moj glas za ovu točku je spasilo vijećničko pitanje Prljevića gdje smo dobili informacije o prometnicama koje će se odraditi do kraja godine. Molim pojašnjenje o ovom porastu ulaganja u Hercegovačku i Put Trstenika - kazao je Blažević.

Branimir Urlić iz Pametnog kaže kako je nakon što je čuo pročelnika Ordulja o radovima stekao dojam da će “sve gorit” kad je vidio sve brojke za sljedeću godinu.

Joško Markić (SDP) smatra kako je na niskoj razini operativna učinkovitost Upravnog odjela.

- Nije mi jasna ova zadržana dobit od 10 milijuna kuna, pa molim pojašnjenje - tražio je.

Aida Batarelo pita se što je izvanredno održavanje Bračke ulica.

- Prošla sam tamo, čini mi se da se tamo radi o gradnji pod krinkom održavanja.

Ordulj je pojasnio kako je 60.000 kuna potporni zid kod žnjanskih blizanaca a 560.000 kuna su koštale sanacije nogostupa na toj ulici.

- Sadimo stabla, a projektira se i opasni zid u Bračkoj. Što se tiče Puta Trstenika, provede je javni natječaj,, ugovor je na potpisu, procedura se malo otegla. U ponedjeljak počinjemo Starčevićevu, a u fazi potpisa je i Mihanovićeva i potporni zid - kazao je Ordulj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 01:46