StoryEditor
SplitTRAŽI SE KUPAC

Ruski vlasnik IGH u problemima: zgrada na Kampusu završila na bubnju, traže 40 milijuna kuna; Institut želi odgoditi dražbu, a fakultet svoju nekretninu ne želi prodati

Piše Tanja Gattin
22. studenog 2019. - 13:50

Početkom sljedeće godine Financijska agencija je zakazala prodaju velike poslovne zgrade “Instituta građevinarstva Hrvatske”, koji zadnjih deset godina nosi naziv “Institut IGH”, u Ulici Matice hrvatske 15, te susjednog zemljišta na području Sveučilišnog kampusa.

Dio od 4325 kvadrata neto površine zgrade koristi sam “Institut IGH”, a dio ureda je dan u najam.

Jednog od njih koristi konzulat Kraljevine Danske u RH, a počasni konzul Žarko Dešković, inače član poznate splitske obitelji, ujedno je predsjednik Nadzornog odbora zagrebačke kompanije i vlasnik je 0,45 posto njezinih dionica.

Zgrada Instituta se naslanja na zgradu Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. Tamo nam kažu da su nekada bili jedan OUR, ali su se devedesetih godina razdvojili, te se zna što je u tom kompleksu čije vlasništvo.

Naime, “Institut IGH” ima poseban objekt s posebnim ulazom, pa fakultetu nije drago što se fotografija njihove zgrade našla na oglasu za prodaju, koji se proširio društvenim mrežama, te poručuju: Zgrada našeg fakulteta nije na prodaju!

Jamčevina četiri milijuna kuna

Dio od 1127 kvadrata zemljišta, koji će se naći na javnoj dražbi, koristi se kao privatni parking Instituta. Zgrada i zemljište se prodaju kao cjelina, te zajedno vrijede 49.448.558 kuna, koliko je procijenio sudski vještak za graditeljstvo.

Na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi, koja će trajati od 8. do 21. siječnja 2020. godine, prodavat će se po početnoj cijeni od 39.558.846 kuna.

Zainteresirani kupci koji žele sudjelovati u nadmetanju moraju do 30. prosinca ove godine uplatiti četiri milijuna kuna jamčevine.
Prodaju poslovne zgrade i zemljišta radi naplate svog potraživanja zatražila je konzultantska tvrtka “Auctor” iz Zagreba, koja je u češkom vlasništvu.

Ona je, naime, krajem 2012. godine na nekretnine u Splitu, ali i poljoprivredna zemljišta u mjestu Beravci u Brodsko-posavskoj županiji, u vlasništvu “Instituta IGH”, upisala založno pravo u iznosu 10 milijuna eura.

Ovrhu na splitskim nekretninama je na Općinskom sudu, radi naplate barem dijela od 75.632.429 kuna potraživanja, pokrenula još u srpnju 2015. godine, te je više od četiri godine čekala da se zakaže njihova prodaja.

Ruski investitor

“Institut IGH” pokušava odgoditi zakazanu prodaju, te je 18. studenoga 2019. godine podnio prijedlog za odgodu ovrhe.

– Sud je zaključkom od 20. studenoga pozvao ovrhovoditelja (tvrtku “Auctor” op.a.) da se u roku od tri dana očituje o navedenom prijedlogu. Dakle, odluka o prijedlogu za odgodu ovrhe još nije donesena – kazala nam je Ivana Erceg Ćurić, glasnogovornica građanskog odjela Općinskog suda u Splitu.

Možda se upravo u tome krije razlog zbog kojeg nam je jučer iz sjedišta “Instituta IGH” u Zagrebu rečeno da će nam se njihova uprava o cijelom slučaju naknadno obratiti.

“Zlatno doba” poslovanja tvrtke završava 2008. godine kada počinje razdoblje gospodarske recesije.

Predstečajnu nagodbu sa svojim vjerovnicima “Institut IGH” sklapa 2013. godine, te dolazi do restrukturiranja obveza i ulaska novog većinskog vlasnika – ruskog građevinskog poduzetnika Sergeja Gljadelkina, koji unosi 58 milijuna kuna svježeg kapitala i stječe 51,3 posto dionica kompanije.

“Institut IGH” 2017. godine poslovanje širi u države Srednje Europe, te u Rusiju i Gruziju.

U rujnu prošle godine većinski paket dionica od Sergeja Gljadelkina kupila je hongkonška kompanija “Avenue Engineering And Construction Limited”, u kojoj on ima većinski udio vlasništva, zbog čega se pretpostavlja da ruski poduzetnik zapravo i dalje kontrolira ovu zagrebačku kompaniju. •

Povijest Instituta

Institut na svojoj web stranici naglašava da već 70 godina pruža stručnu potporu građevinarstvu.

Osnovan je 1949. godine kao Laboratorij građevinarstva Zagreb. Naziv “Institut građevinarstva Hrvatske” dobiva 1956., a šest godina poslije status znanstvene ustanove.

Sredinom devedesetih godina prolazi kroz postupke pretvorbe i privatizacije, te počinje poslovati kao dioničko društvo. Dionice su mu 2003. uvrštene u kotaciju Zagrebačke burze, da bi sljedeće godine uslijedila kapitalna ulaganja.

 

Radi izgradnje Spaladium centra, koji je uz Spaladium Arenu trebao činiti i poslovni toranj, “Institut IGH” je 2007. godine s tadašnjim građevinskim divom, splitskim “Konstruktor-Inženjeringom”, te s “Dalekovodom”, osnovao tvrtku “Sportski grad”, koja je 2014. završila u stečaju.

 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 13:03