StoryEditorOCM
SplitUdar na radnike

Ruski milijarder blokirao splitski škver, uprava tvrdi: u Londonu traje bitka za milijune eura!

21. lipnja 2016. - 10:49
tomislav_debeljak13-181215

Bankovni računi "Brodosplita" su blokirani jer na njima nije bilo ukupno sedam milijuna eura na koliko glasi privremena mjera Trgovačkog suda kojom se brodogradilištu zabranjuje raspolaganje s navedenim iznosom do okončanja arbitraže koju pred Udrugom pomorskih arbitara u Londonu vodi s kompanijom "Premier Cruises" koja je u vlasništvu ruskoga brodovlasnika Vladimira Esakova. To nam je potvrđeno iz više izvora.

Sredstva su trebala biti rezervirana da bi Esakov mogao naplatiti pet milijuna eura koje je uložio u riječni kruzer, nesuđenog imena "Volga Dream II", koji se gradio na škverskim navozima, te milijunske troškove postupka, u slučaju da arbitri presude u njegovu korist.

Arbitraža je pokrenuta nakon što je ugovor o gradnji obostrano raskinut, pa krstaš do danas nije napustio škver. U istom postupku koji se vodi u Londonu, brodogradilište od Esakova potražuje milijun eura za predzadnju ratu koja je dospjela pokretanjem glavnih brodskih motora.

Zbog tajnosti arbitraže, u "Brodosplitu" odbijaju komentirati nastalu situaciju, navodno prema uputi njihove pravne službe. No, doznajemo da je Uprava poslala dopis prema 2200 djelatnika kojim ih je obavijestila da isplata njihovih plaća nije ugrožena.Račun bi moga biti odblokiran ako Visoki trgovački sud usvoji žalbu škverskih odvjetnika i ukine privremenu mjeru ili ako "Brodosplit" dobije spor u Londonu.

Bilo je izvjesno da će doći do, barem privremene, blokade računa čim je Tomislav Debeljak, kao prvi čovjek škvera, da bi izbjegao sudsku zabranu raspolaganja kruzerom, luksuzno plovilo prodao svojoj off shore tvrtki Cruise Shipping koju je osnovala "Brodosplit-plovidba" za 13 milijuna eura.Takvo se otuđenje smatra pokušajem oštećenja Esakova kao vjerovnika.

Zbog toga, iako sudovi bez pravomoćne presude nisu skloni da sjednu na račune tvrtki da ne bi ugrozili njihovo poslovanje, sada je sud očito smatrao da bi se milijuni eura od prodaje trebali nalaziti na računu "Brodosplita". Pravni stručnjaci kažu da su prema dosadašnjoj sudskoj praksi male šanse da brodogradilište od Esakova dobije naknadu štete koja nastaje blokadom.

Koncesijski 'uteg' od 43 milijuna kuna

Da na račune "Brodosplita" radi osiguranja svoje tražbine nije "sjeo" ruski brodovlasnik i tako ih blokirao, to bi učinila Republika Hrvatska. Naime, škverski odvjetnik je početkom ovog mjeseca na ročištu na Trgovačkom sudu odbio potpisati najavljenu i dogovorenu nagodbu sa Županijskim državnim odvjetništvom radi obročne otplate 16,63 milijuna kuna duga za naknadu za gospodarsko korištenje 563.000 četvornih metara pomorskog dobra u uvali Supaval za razdoblje od 2011. do 2013. godine.

Umjesto toga je tražio da mu se da rok od mjesec dana da za to dobije odobrenje Uprave brodogradilišta. Kako doznajemo u Odvjetništvu, 16,63 milijuna kuna se odnosi samo na razdoblje koji su utužili 2014. godine, a dug "Brodosplit" za koncesijsku naknadu danas iznosi više od 42 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 22:48