StoryEditor

Roditelji s Pazdigrada traže žuran početak gradnje škole kojoj uskoro ističe dobivena građevinska dozvola

Piše PSD.
13. rujna 2014. - 16:22
Nezadovoljni roditelji osnovnoškolaca s Pazdigrada, kvarta koji nema svoju osnovnu školu iako im je političari obećavaju već 24 godine, u subotu ujutro su se ponovo okupili ispred Banovine da iskažu, kako su kazali, „nezadovoljstvo skandaloznim ponašanjem gradonačelnika Baldasara i Vedrana Mornara, ministra znanosti obrazovanja i sporta.“

- U četvrtak smo tražili sastanak s gradonačelnikom i ministrom da bi se informirali o statusu projekta izgradnje osnovne škole Pazdigrad, no odgovor nismo dobili, a posjeta ministra je bila najveća tajna u gradu. Čekali smo ih ispred Banovine, a oni su održali sastanak iza zatvorenih vrata. Naravno da se pred nama nisu pojavili, već su se skrivali, jer nam zapravo nemaju što reći, a to je apsolutni skandal i sramota. Nisu se bili kadra suočiti s roditeljima. Zato mi roditelji pitamo gradonačelnika i ministra: Za koga vi radite? Tko vam daje plaću? Znate i kome ste odgovorni za svoje ponašanje i djelovanje? Odgovor je građanima ove zemlje – kazala je na izvanrednoj konferenciji za medije ispred gradske uprave Mariana Krgić, majka osnovnoškolca.

U gradskom kotaru Žnjan-Pazdigrad je više od 500 djece koja čekaju svoju školu, a roditelji pitaju: „Ima li koga da se bavi projektom izgradnje škole Pazdigrad u ovoj administraciji?“

Upozoravaju da Grad Split u 24 godine nije izgradio niti jednu novu školu. Nadalje, od devet škola u Hrvatskoj koje rade u čak tri smjene, čak sedam škola je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, od toga četiri u Splitu dijelom upravo radi djece s Pazdigrada koja nemaju svoju školu.
- Po uvjetima za osnovno školstvo, Split je uvjerljivo najgori grad u državi. Zanima nas je li ministar obrazovanja toga svjestan i što će poduzeti. Ne može stajati po strani i nezainteresirani reći da je to obveza lokalne samouprave i čekati Grad koji malo i li ništa ne radi po tom pitanju. Vaša obveza, ministre, je brinuti se o obrazovanju sve djece u državi, pa poduzmite korake protiv gradova koji ne ispunjavaju svoje obveze – kaže Mariana Krgić.

Roditelji su najavili blokadu cesta ako se ne ispune njihovi zahtjevi da Grad odmah krene u izgradnju osnovne škole na Pazdigradu svojim vlastitim sredstvima, hitno osnivanje projektnog odbora u kojem bi bili i roditelji radi praćenja projekta i redovitog izvještavanja javnosti o njegovom statusu, te da izgradnja škola postane prioritet gradonačelnika i njegove ekipe, a kao što su to obećavali u predizbornoj kampanji.

Gradska vijećnica Marijana Puljak je upozorila da školu hitno treba početi graditi jer uskoro će isteći dobivena građevinska dozvola, te je dodala:
„U predizbornoj kampanji svi ovu školu ističu kao prioritet. Kad dođu na vlast onda je važnije zaposliti svoju rodbinu prijatelje i znance u gradsku upravu, podići rashode za zaposlene za pet milijuna kuna što bi bilo dovoljno za ratu kredita za ovu školu. Ali naravno, tko će graditi školu kad je važnije odužiti se onima kojim ste ostali dužili tijekom kampanje i njih zaposliti na stalna radna mjesta u gradskoj upravi.


TANJA GATTIN ZEBIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 17:53