StoryEditor
SplitPOVRATAK U KLUPE

Roditelji rijetkih splitskih đaka koji dolaze na nastavu: Osjećamo krivnju i grižnju savjesti zato što smo doveli djecu u školu!

12. svibnja 2020. - 12:36

Nikad čudniji povratak u vrtiće i škole nego ovog ponedjeljka.

Nakon dužeg razdoblja djeca su se mogla vratiti u svoje grupe i razrede sukladno popuštanju mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite, no odaziv je bio prilično malen - tek po nekoliko djece po školama i vrtićima. Prema podacima iz Grada Splita, nakon prikupljenih anketa, roditelji i skrbnici dali su svoj pristanak za 129 učenika, odnosno 345 vrtićaraca. No, u predškolske ustanove prijavljen je dolazak tek 200 djece, a u škole njih 75. Inače, ukupan broj djece u splitskim gradskim vrtićima je 4600, a broj djece u osnovnim školama od 1. do 4. razreda je 6890.

- Jutros (ponedjeljak, nap.a.) je u školu stiglo petero prvašića i četvero trećaša iz produženog boravka, te dvoje učenika s teškoćama koji će na nastavu sa svojim pomoćnicima. Nastavnici su svih dočekali ispred škole jer prema uputama HZJZ-a ni roditelji, ni nenastavno osoblje, niti treće osobe, ne smiju ulaziti u školu. Djeca su u razredima smještena tako da je ostavljen dovoljan razmak između svakog od njih, u smjenama će ići na ručak, a higijenske mjere su na visokoj razini, što podrazumijeva učestalo pranje ruku, dezinfekciju cipela, nošenje papučica... Bilo je malo neobično vidjeti djecu ispred škole koja su zasigurno jedva čekala zagrliti učiteljice, ali očito je da su im roditelji dali upute kako se ponašati, pa su zagrljaji izostali. Iskreno, voljela bih da se više djece vratilo, jer smo mi posve spremni i za prihvat većeg broja njih - kazala nam je Marita Guć, ravnateljica OŠ “Manuš”.

’Ne šaljem dijete na čuvanje!’

Iz razgovora s nekim roditeljima čujemo kako je ipak bilo dosta prijepora oko povratka djece u škole. Dio roditelja bio je izričito protiv povratka, a dio je odlučio poslati mališane u razrede, i to ne iz hira, nego iz potrebe, jer su proteklih tjedana mučili muku kako zbrinuti djecu dok oni moraju na posao.

- Žena i ja radimo pune smjene bez prestanka i morali smo dijete poslati u školu. Zbog atmosfere koja nas je dočekala osjećamo se krivima jer nakon što smo poslali školi obrasce u kojima navodimo sve što treba oko povratka djece, nazvali su nas i ravnatelj i učiteljica da dobro razmislimo hoćemo li vraćati dijete. Prvo je razgovor išao suptilno, a onda s prizvukom ljutnje jer očito svi žele da ostanu i dalje kod kuće. Meni je užasno što se ovo događa jer ako su otvorena dječja igrališta, ako se otvaraju kafići, trgovački centri, teretane i ne znam što već, onda se i djeca mogu vratiti u škole a da mi roditelji koji radimo nemamo grižnju savjesti i doživljavamo svojevrstan linč što ih šaljemo na nastavu u školsku zgradu! Kad pogledate koliko je te djece i roditelja vani, druže se, slave rođendane, gužvaju se na sto načina, a sad nas gledaju krivo jer smo se usudili poslati djecu u školu - vidljivo razočaran govori nam jedan roditelj čije je dijete jedno od njih nekolicine u cijeloj školi.

- Baš smo ljuti zbog svega ovoga! Roditeljima se nije trebalo staviti na izbor hoće li slati djecu u školu ili ne jer škole ili rade ili ne rade. Ne šaljem svoje dijete na čuvanje, nego na nastavu, smatram da nemam znanja podučavati ga kod kuće. Nastava na daljinu po meni je polovično rješenje. Radim u trgovini i cijelo ovo vrijeme odrađujem svoj posao u strahu hoću li se zaraziti i zarazu prenijeti na svoje ukućane, pitajući se tko će mi čuvati dijete, je li jelo, napisalo zadaću... I sad kad su otvorene škole, moram se osjećati ko neki otpadnik jer sam jedna od rijetkih koja je odlučila dijete poslati u školu - čujemo od jedne mame učenika iz produženog boravka.

Izvanredna situacija

U OŠ “Pojišan” u ponedjeljak je na nastavu došlo tek petero mališana. Učiteljici Anđeli Babić nijedan roditelj nije prijavio dolazak djeteta, tako da će idućih dana i dalje raditi s učenicima koji su kod kuće.
- Ovo nitko nije tražio. Nalazimo se u izvanrednoj situaciji u kojoj su ljudski životi najvažniji i smatram da Stožer, Vlada i Ministarstvo zaista rade dobar posao i vuku pametne poteze jer da ne vuku, imali bismo groznu zdravstvenu situaciju. Po meni je u redu da roditelji mogu birati hoće li djecu slati u školu, u redu je i da nastavnici koji su u rizičnim skupinama mogu otvoriti bolovanje jer se boje za svoje zdravlje. Znam da su mišljenja podijeljena i među nastavnicima, ali osobno smatram da je ovo naše radno mjesto i da moramo raditi i prilagoditi se ovoj situaciji bez otežavanja i sebi i drugima. Svi bismo bili najsretniji da sve ovo što prije prođe i da možemo opet s djecom biti na nastavi! - smatra učiteljica Babić.

image
Željko Jurin, ravnatelj OŠ ‘Žnjan-Pazdigrad’
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

U OŠ “Žnjan Pazdigrad” stigla su 24 učenika. Ravnatelj Željko Jurin kaže da ih se prvotno prijavilo 29, no broj je pao na 24.


- Sve je proteklo kako smo i očekivali, u najboljem redu, uz poštovanje svih zadanih mjera. Ovo su definirane skupine djece i iduća dva tjedna nema prijema nove djece. Roditelji u ovom slučaju imaju pravo na izbor hoće li djecu slati ili neće, no mi smo spremni za svu djecu i vjerujem da među svim nastavnicima vlada optimizam - kaže nam ravnatelj Jurin.

Dok su neka djeca zasuzila došavši u razred u kojemu nema njihovih prijatelja, druga su imala pozitivne reakcije.
- Sve sam shvatio u školi, a učiteljica je baš dobro objasnila. Knjige sam ostavio u školi pa ne moram ništa pisati kod kuće i mogu se igrati - rekao nam je jedan dječak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. srpanj 2021 21:43