StoryEditorOCM
SplitPREDSTAVLJEN IDEJNI PROJEKT

Roditelji djece s teškoćama u razvoju već 10 godina čekaju na mjesto gdje će ih moći ostaviti u sigurnim rukama; novi rehabilitacijski centar za ‘Anđele’ gradit će se u Dugopolju. Evo kada bi mogao biti dovršen

Piše Milena Budimir
21. travnja 2022. - 17:17

Postoje situacije u životu koje nikada ne biste poželjeli, postoje priče koje kada vas ne diraju – o njima ni ne razmišljate, a postoje i ljudi koji su anđeli. Oni koji razumiju, poštuju i žele pomoći.

Roditelj djeteta s teškoćama i s invaliditetom, koje je s njim i u zrelim godinama, nema godišnjeg odmora, nema pravo ni u danu odahnuti. Život juri, pa onda i prođe – a kada takvo dijete nadživi svoje roditelje i/ili staratelje, onda ga država smjesti u starački dom ili na odjel psihijatrije. Da, to je ona priča koja vas, srećom, ne dira, pa o njoj mnogo i ne znate.

image

Predstavljanje idejnog rješenja novog centra u hotelu ‘Park’        

Božidar Vukičević/Cropix

Postoje rehabilitacijski postupci kojima se djetetu može pomoći, na mnoga oni ionako po slovu Zakona imaju pravo, ali ih nemaju gdje dobiti. Uvijek je problem s financiranjem, s nedostatkom stručnoga kadra, s manjkom prostora, s manjkom, ako hoćete, empatije.

Pravo na dostojanstvo

I kada sve to zbrojite, ili pak oduzmete, dobijete one anđele.

– Jedna mala Slovenija ima četiri rehabilitacijska centra, Hrvatska nema niti jedan. Kod nas, naime, sustavna skrb i integracija za djecu i osobe s invaliditetom ne postoji. Oni mogu dobiti pomoć preko udruga ili u privatnim ustanovama, ali ne na jednom mjestu. Dosta je toga! Oni imaju pravo na dostojanstveno postojanje, pa i na dostojanstven odlazak ako hoćete – kazala je Dijana Aničić, predsjednica Udruge “Anđeli”, na jučerašnjem predstavljanju Rehabilitacijskog centra “Anđeli”, koji bi se trebao izgraditi u Dugopolju, koje se održalo u hotelu “Park”.

image

Dijana Aničić, predsjednica Udruge 'Anđeli' i župan Blaženko Boban

Božidar Vukičević/CROPIX

Božidar Vukičević/Cropix

San o tom centru, koji bi na jednom mjestu imao baš sve što osobama s invaliditetom treba, dug je cijelo desetljeće. Tu bi osobe kojima je naša pomoć, kao društva, najvažnija dobile i rehabilitaciju i smještaj nakon smrti njihovih staratelja, ali bi na takvom mjestu roditelji mogli i ostaviti dijete na terapijama, u sigurnim, stručnim rukama, dok se oni barem na dan, tjedan, ne opuste.

– Ako svi, a poglavito Vlada Republike Hrvatske, ovaj naš projekt prihvate kao projekt od važnosti za našu državu i naše društvo, imamo veliku šansu aplicirati na projekte iz EU fondova. Uz pripremu tehničke dokumentacije i uz dobar model upravljanja, projekt se može koncipirati tako da sudjelujemo već u idućoj financijskoj omotnici. To je vjerojatno jedini način da ovu “anđeosku oazu” u kršu Dalmatinske zagore napravimo već za tri-četiri godine – poentirala je Anka Đikić, edukatorica Udruge.

Pomoć potrebitima ne poznaje ni “lijeve” ni “desne”, pa su se na prezentaciji pojavili baš svi političari splitske političke scene, od donedavnoga gradonačelnika Ivice Puljka, zamjenika mu Bojana Ivoševića, gradskih vijećnika Josipa Markotića, Ivane Ljulj, Ivice Grkovića, Igora Stanišića, Kristine Vidan, HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zorana Đogaša, dožupana Stipe Čogelje...

Pazilo se na svaki detalj

– Splitsko-dalmatinska županija financirala je s 250 tisuća kuna izradu idejnog rješenja, Općina Dugopolje izregulirala je zemljište prostornoplanski, razgovarali smo s ministrom i dao nam je podršku. Sada je pred nama izrada glavnog projekta, koja stoji više od tri milijuna kuna. Mi ćemo osigurati najveći dio tog iznosa, a vas molimo da sudjelujete aktivno u ovome jer pomoć nam je potrebna – kazao je župan Blaženko Boban, pozivajući i umjetnike, i sportaše, i ljude iz javnog života da se pridruže “Anđelima”.

A njima su se, od samih početaka, pridružili rotarijanci iz RC-a Split, uvjereni kako se zajedno može sve, zato je i nastala moderna oznaka projekta “#NisteSami”. Načelnik općine Dugopolje Perica Bosančić kazao je kako su uklonili sve administrativne barijere i kako će napraviti sve što je u njihovoj moći.

– Na lokaciji od 58 tisuća četvornih metara iskoristili smo sve blagodati našega podneblja, prilagodivši teren osobama s potrebama, stvorivši teren bez barijera – rekao je arhitekt Dean Stubnja, koji je uz kolegu Dinka Peračića autor idejnog projekta budućega rehabilitacijskog centra.

image

Arhitekt Dean Stubnja

Božidar Vukičević/Cropix

Pazili su na svaki detalj; unutar šume autohtonog crnog bora formirali su veliki park, zgrade s rehabilitacijskim prostorima i smještajnim jedinicama rasporedili su poput oblaka. Edukacijsko-rehabilitacijske radionice, učionice, radionice, prostori za tretmane, senzorske sobe, rekreacijske dvorane, unutrašnji i vanjski bazen, potpuno prilagođen potrebama budućih korisnika – sve je to našlo mjesto na bruto površini od 11.300 četvornih metara.

Projekt je to koji bi u izgradnji koštao između 25 i 30 milijuna eura na kraju. Projekt je to koji bi olakšao život i unaprijedio ga – kako za osobe i djecu s invaliditetom, tako i za njihove roditelje.

Zatvorite oči i zamislite: oni najnježniji od nas – imat će prostor koji im je pristupačan, koji je oblikovan baš za njih, na mirnom mjestu bit će zaštićeni, okrenuti suncu, od bure skriveni borovom šumom, šaren i veseo svijet – kakvi u osnovi oni i jesu, samo im ne dajemo šansu da nam to pokažu.

Da mogu računati na Društvo arhitekata Split, poručila je “Anđelima” i predsjednica Društva Daša Gazde. Kazala je kako su je “zarazili entuzijazmom” i poručila svima:

– Ako svatko od nas da sto posto, onda je ovo gotova priča! 

Skrb za sve kategorije štićenika

 

Budući je centar zamišljen za dnevno, povremeno i trajno korištenje. Osobe s invaliditetom mogu doći samo na rehabilitaciju, mogu ostati neko vrijeme tu, ali mogu tu i živjeti. Za ove potonje osiguran je južni dio kompleksa. Imat će vlastito dvorište i izdvojene parkove, ali im je osigurana kompletna skrb – dostava hrane, medicinska skrb i njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 12:15