StoryEditorOCM
SplitJasna poruka

Robert Koharević: Marjan mora ostati gradski!

Piše Katarina Lujak
17. ožujka 2016. - 16:02
obljetnica_marjan7-161214

S tezom da parcele na Marjanu trebaju ostati gradske, složio se i Robert Koharević, čelnik Javne ustanove za upravljanje park-šumom.

Ako su u Društvu "Marjan" željeli izmijeniti takvo stanje, kako je kazao, mogli su to napraviti za vrijeme dok su njihovi članovi bili u Upravnom vijeću gradske ustanove.

– Zna se da su građani od osnutka Društva davali svoje parcele gradu, a ne državi. Aktualni Zakon o šumama poznaje samo dvije vrste šuma; privatnu i gradsku. Izmjene su mogli tražiti kad su bili u Upravnom vijeću i kada smo mogli pokrenuti izmjene zakona kako bi se uvela i treća kategorija. U Hrvatskoj ima 35 tisuća šuma koje su ničije – kazao je Koharević na konferenciji za medije, osvrćući se na novinarsko pitanje o nedavnom prijedlogu Društva.

Prema njegovim riječima, financiranjem Marjana iz parafiskalnog nameta za općekorisnu funkciju šuma, park-šuma neće profitirati.

– Budući da Marjan ima oko 300 hektara, po mom mišljenju skupilo bi se negdje oko 100 tisuća kuna što je malo prema sedam milijuna milijuna ukupnog iznosa za cijeli marjanski pogon. Taj namet je ionako u opadanju i pitanje je hoće li ga ukinuti – istaknuo je ravnatelj i pohvalio se kako institucija koja brine o plućima grada ide u dobrom smjeru.

Prošlu godinu završila je s 10.000 kuna "plusa" u blagajni.

– Ustanova ide malim koracima naprijed, zahvaljujući financiranju iz Grada. Trenutačno imamo u provedbi dva projekta Fonda za zaštitu okoliša, te smo dobili novi projekt Ministarstva turizma s 158 tisuća kuna nepovratnih sredstava za izradu projektne dokumentacije za novu promatračnicu. Ona će biti na istom mjestu, na Sedlu, no novog oblika s mješovitom turističko-zaštitnom namjenom. Budući da bi ukupno ulaganje značilo prevelik teret za gradsku blagajnu, vjerojatno ćemo i realizaciju financirati sredstvima iz fondova – zaključio je Koharević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 11:18