StoryEditorOCM
Splito legalizaciji

"Rješenje o rušenju bespravnog objekta u Hrvatskoj spada u istu kategoriju kao i ratni zločin"

Piše PSD.
23. siječnja 2014. - 21:13
U Gradskoj knjižnici “Marka Marulića” u četvrtak navečer je održana tribina pod naslovom “Legalizacija bespravno izgrađenih objekata-pogled i s druge strane”. Organizatori tribine bili su Udruga Merjan, građani s područja lokacija Kampus i bolnice Firule u Splitu, te kao suorganizator Grad Split. Gost predavač je magistar geodezije i geoinformatike Božidar Viduka.

Cilj tribine bio je upoznati građane sa Zakonom o nezakonito izgrađenim objektima, ali s jednim drugačijim pogledom.

- Možda će zvučati grubo, no rješenje o rušenju bespravno sagrađenog objekta u Hrvatskoj spada u istu kategoriju kao i ratni zločin, jer nema zastare - kazao je uvodno Viduka, te nastavio:

- Nakon deset godina od donošenja, rješenje o rušenju se može ponovo produžiti. Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama jedini presedan u Europi koji omogućava posljedice spram građana retrogradno 45 godina unazad. Razvidno je da je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja imalo na raspolaganju sve zakonske osnove za djelovanje protiv bespravne izgradnje građevnih objekata, a zašto zakon nije korišten i poštovan na to pitanje trebaju dati odgovor odgovorne osobe iz ministarstva.

Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama izazvao je bespotrebne troškove građanima za izradu geodetskih elaborata i arhitektonskih elaborata za objekte koji su u fizičkom prostoru više od tri godine.

Samo prošle godine država je od tih troškova ubrala 215 milijuna kuna! Samo od sebe nameće se pitanje tko će obeštetiti građane zbog nametnutih i uvjetovanih bespotrebnih troškova u skladu s Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama s obzirom na retrogradno djelovanje zakona koji je u suprotnosti s Ustavom RH - istaknuo je na predavanju inženjer Viduka.

- Vlasnik bespravno sagrađene kuće ima pravo tražiti sudsku zaštitu svog vlasništva - poručio je Viduka.

Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, je prema Vidukinim riječima „bunar želja“ kako bi se napunila prazna državna blagajna, jer je sam po sebi kontradiktoran s obzirom da je proizašao iz osnovnog Zakona o gradnji.

DENIS KRNIĆ
FOTO: JAKOV PRKIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 02:35