StoryEditorOCM
SplitBRAVO ZA ‘CIVIS MUNDI’

Riječka udruga pomogla izbjeglicama u hotelu ‘Zagreb‘: mali Ukrajinci dobili nove televizore, ‘plejiće’, društvene igre...

Piše Merien Ilić
4. srpnja 2022. - 17:19

Lijepa donacija stigla je u hotel “Zagreb” na Duilovu, gdje je smješteno gotovo 200 djece bez roditeljske pratnje pristiglih iz ratom zahvaćene Ukrajine.

Udruga “Civis Mundi” opremila im je dvije sobe za odmor i rekreaciju, u kojima će mali Ukrajinci moći kroz zabavu kratiti vrijeme tijekom svoga boravka u Splitu.

Ova udruga iz Rijeke provodi projekt “Unaprjeđenje postupka integracije”, čiji su glavni ciljevi unaprjeđenje procesa integracije izbjeglica i raseljenih osoba u Republici Hrvatskoj, promicanje temeljnih vrijednosti kao što su jednakost, zaštita ljudskog dostojanstva, poštovanje ljudskih prava i vladavine prava, poticanje kulture dijaloga i međusobnog razumijevanja te stvaranje društva dobrodošlice.

U udruzi radi Petra Babić, Splićanka s riječkom adresom koja je došla na ideju da pomogne malim Ukrajincima na Duilovu.

– Kontaktirala sam Srđana Kuščevića iz Područnog ureda civilne zaštite Split, koji mi je objasnio situaciju u kojoj se djeca nalaze. Htjeli smo im donirati odjeću i obuću, te neke higijenske potrepštine, no sami su iskazali potrebu za prostorom u kojem će s djeca moći družiti i igrati se.

Hotel “Zagreb” je odmah izišao u susret, te im je omogućio dvije prostorije za koje smo mi iz vlastitih sredstava donirali dva televizora, treći stiže, a kupili smo im playstatione s igricama, stolni nogomet, zidni pikado te razne društvene igre.

Djeca su bila oduševljena, a njihovi treneri koji su im pratnja kazali su nam kako im je ovakvo što zaista trebalo jer su uglavnom vrijeme provodila u sobama, osim kada bi išli na trening. Riječ je o mladim nogometašima kluba Šahtar, jedriličarima i judašima iz Ukrajine koji su stigli u više navrata u Split, bez svojih roditelja – kazala nam je Petra Babić, voditeljica projekta, najavljujući i druge oblike pomoći djeci u hotelu “Zagreb”.

Među njima je i pet majki s malom djecom, pa će izgledno i njima biti usmjerena kakva pomoć, a kako “Civis Mundi” ima svoje volontere, razmišlja se i da oni stignu u Split kako bi animirali djecu i olakšali im boravak daleko od njihovih domova. Ukrajinska djeca preko ljeta idu i u školu plivanja koju je za njih organizirao splitski Crveni križ. 

image

Nogometna trenerica djece iz kluba Šahtar 

Civic Mundi
image

Djeca krate vrijeme igrajući stolni tenis 

Civis Mundi/
image

Stigle su brojne društvene igre 

Civis Mundi/
image

Donacija udruge 'Civis Mundi' 

Civis Mundi/
image

Društvena soba opremljena je i televizorima 

Civis Mundi/
image

Mali Ukrajinci dobili su i stolni nogomet

Civis Mundi/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 19:31