StoryEditorOCM
SplitOvako su glasali Splićani

Rezultati kotarskih izbora: HDZ je apsolutni pobjednik, s najboljim rezultatom u povijesti; Iz SDP-a i stranke Pametno poručuju da su i oni zadovoljni, a izbori su donijeli i neka iznenađenja...

18. lipnja 2018. - 01:45

HDZ je apsolutni pobjednik kotarskih izbora koji su se održali u nedjelju Splitu. Osvojili su 24 Gradska kotara i mjesna odbora te dobili 124 vijećnička mandata, odnosno 36 posto više nego prije četiri godine, što znači da se radi o uvjerljivo najboljem rezultatu HDZ-a na kotarskim izborima.

SDP s koalicijskim partnerom Novom ljevicom osvojio je 47 vijećničkih mandata, a stranka Pametno njih 11.

- Ovime smo još jednom pokazali kako je najveća snaga HDZ-a upravo naša baza - gradski kotari i mjesni odbori. Građani su prepoznali vrijednost našeg programa i naših kandidata, kao i rad naše stranke u proteklih godinu dana na vlasti u Gradu Splitu. Veseli me činjenica što je na našim listama bilo više od trećine kandidata iz redova mladeži HDZ-a. Od srca hvala našim sugrađanima, našim susjedima koji su nam dali svoje povjerenje u ovolikom broju - kazao je Petar Škorić, čelni čovjek splitskog HDZ-a.

Zanimljivi su rezultati na Visokoj i Mejašima, gdje je HDZ je osvojio po svih sedam vijećničkih mjesta.

Što se tiče mjesnih odbora, HDZ vlast nije osvojio samo u Srinjinama, dok u svim ostalim vijećima imaju većinu vijećnika.

Rezultatom je zadovoljan i splitski ogranak najveće oporbene stranke. Nakon što je 2016. godine raspušten gradski SDP, rezultatima na kotarskim izborima dokazali su kako su se njihovi napori posljednjih mjeseci isplatili, jer su ponovo osvojili simpatije i povjerenje lijevog biračkog tijela, zajedno s Novom ljevicom.

Premda su izgubili Split 3, socijaldemokrati su osvojili pet vijećničkih mjesta na Gripama i Blatinama, a četiri na Trsteniku. Najviše glasova su dobili na Lučcu osvojivši tri fotelje u Vijeću.

- Splitski SDP nakon kotarskih izbora, uvjerljivo je druga politička opcija u Splitu. Zajedno s našim koalicijskim partnerima iz Nove ljevice da se jedino mi možemo uspješno suprotstaviti HDZ-u. Ostvarili smo značajan rast u odnosu na lokalne izbore od prije godinu dana kada smo bili peta politička opcija. Političke i organizacijske promjene u gradskom SDP-u su dale rezultata i sada idemo naprijed srcem do promjena - kazao je Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a.

Apsolutno iznenađenje je Kandidacijska lista grupe birača Marina Krpetića, koja je u kotaru Grad potukla HDZ te osigurala tri mjesta u vijeću.

Premda je izgubila Žnjan, iz stranke Pametno ističu kako su zadovoljni rezultatima izbora.

- Pametno je potpuno samostalno izašlo na ove kotarske izbore i osvojilo 11 vijećničkih mandata u devet gradskih kotareva čime smo pokazali snagu i poslali jasnu poruku koliko nam je stalo da Split bude bolji grad. U kotarevima Bol, Grad, Lokve, Lovret, Mertojak, Split 3 i Varoš, osvojili smo jedan vijećnički mandat dok smo na Žnjanu i kotaru Lučac – Manuš osvojili dva vijećnička mandata. Rezultati pokazuju kako Pametno nastavlja rasti, posebno u urbanijim gradskim kotarevima, što nam daje nadu za dalje - kazali su iz stranke na čelu koje je Marijana Puljak.

Zanimljivo je da Damir Ćosić Roda neće više biti predsjednik Gradskog kotara Sućidar, jer je njegova lista osvojila tek jednu fotelju u vijeću.

Najviše lista, čak sedam, bilo je prijavljeno na Žnjanu, Sućidru, Spinutu i Lovretu, dok je u Varošu, Splitu 3, Kmanu i Bolu prijavljeno šest kanidacijskih lista. U većini ostalih kotareva stanovnici mogli birati izeđu četiri i pet lista, osim na Mejama, Neslanovcu i Visokoj sa prijavljene tri liste, Sirobuji sa dvije, a na Šinama tek jednom HDZ-ovom listom. U Mjesnim odborima najmanje prijavljenih lista bilo je u Donjem i Gornjem Sitnom i Stobreču s jednom, HDZ-ovom listom, dok je najviše pet lista prijavljeno u Mjesnom odboru Slatine.

Nepravilnosti su zabilježene na Pujankama gdje je nakon provedenih izbora na biračkom mjestu broj 21 Gradski kotar Pujanke, Tijardovićeva 10, prebrojavanjem glasova birački odbor je utvrdio da je broj glasačkih listića za 5 komada veći od utvrđenog broja birača koji su glasovali.

Izborno povjerenstvo za provođenje izbora za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih kotareva Grada Splita, raspustilo je birački odbor i imenovalo novi, te odredilo ponavljanje glasovanja na tom biračkom mjestu iduću nedjelju 24. lipnja.

SDP tražio prekid glasanja u Spinutu

Zbog zamjene brojeva lista, splitski SDP zatražio je prekid glasanja u kotaru Spinut.

Nepravilnost je izbornom povjerenstvu, već jučer kroz ujutro prijavio je Goran Kotur, predsjednik gradskog ogranka te stranke.

- Na listiću su zamijenjeni redni brojevi ispred lista SDP-NL i liste Zorana Sambola što ne odgovara zbirnoj listi. Tako uz listu SDP-NL na glasačkom listiću stoji broj 5 umjesto 6, što može bitno utjecati na izborni rezultat - kazao je Kotur, no Izborno povjerenstvo je odbilo njegov zahtjev.

Premda je SDP u Spinutu osvojio tri vijećničke fotelje, inzistiraju da se u tom kotaru izbori ponove.

- Čim sam vidio o čemu se radi, odmah rano ujutro sam nazvao Blaženku Tolić, predsjednicu gradskog Izbornog povjerenstva i zahtijevao da se prekine glasovanje. Žalit ćemo se na rezultate i želimo korektnu i poštenu utakmicu u Spinutu. Ako pobjedimo bit će nam drago, ako izgubimo, čestitat ćemo pobjedniku - kazao je predsjednik splitskog SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 02:59