StoryEditorOCM
Split(ne)transparentan posao

Revoltirani gradski vijećnici 'upali' u Ured gradonačelnika: Zbog Marjana nećemo podržati rebalans proračuna!

Piše S. Vidulić
8. studenog 2019. - 18:12

Gradski vijećnici, udruge i novinari tjednima su imali problema da dođu do dokumentacije o prvoj fazi sanacije Marjana od potkornjaka. Naime, svoja izvješća Gradu su dostavili koordinator Kriznog stožera Nenad Ružić i firma Stenavert koja je obavljala nadzor šumarskih radova, ali činovnici u Banovini ih nikom nisu htjeli dati na uvid.

Na Marjanu je posječeno 38 tisuća stabala, Opara kaže da je spreman snositi odgovornost

Niti “Slobodnoj Dalmaciji”” Banovina nije u zakonskom roku poslala izvještaj Stenaverta. Pametno i Most, zajedno s Društvom Marjan, revoltirani ignoriranjem njihovih zahtjeva, odlučili su otići u Ured gradonačelnika i pozvali su medije da nazoče.

Činovnici kao da su se malo probudili. Isti dan smo na naš ponovljeni upit dobili izvještaj Stenaverta, a dobili su ga i u Društvu Marjan. No gradski vijećnici još nisu dobili materijale dok ovo pišemo.

Ovo je bitno, jer bi oni na sjednici Gradskoga vijeća početkom idućega tjedna trebali dati glas rebalansu proračuna za 2019. u kojem se traži da se za “Projekt potkornjak” osigura 8,2 milijuna kuna. Na postojećih 4,2 milijuna dodalo bi se još 4 milijuna kuna. Ali, po kojoj osnovi i za što? - pitaju se vijećnici kojima je čitava priča ostala mutna i nakon susreta sa gradonačelnikom.

 

- Nećemo podržati rebalans proračuna, jer je država Hrvatska vlasnik Marjana i Hrvatske šume bi to trebale sanirati. Gradonačelnik nas je išao uvjeriti da će biti transparentnosti u vezi sanacije Marjana. Dobili smo čvrste garancije da ćemo dobiti odgovore na konkretna pitanja i da će se ubrzati aktivnosti vezano za Povjerenstvo za Marjan, Stožer, kao i sva pitanja koja nisu odgovorena - kazao je novinarima predsjednik GO Mosta, Ante Čikotić.

Predsjednik Društva Marjan i član Povjerenstva za Marjan Srđan Marinić požalio se da kao predstavnik građana ne dobiva izvješća. Nakon dužeg inzistiranja dobio je izvješće Stenaverta, ali tek pred početak pressice.

- Posječeno je 39.000 stabala, a nadzor na početku piše da nije vidio doznačne knjižice. Po podacima iz Javne ustanove oko dvije trećine stabala ili 26.000 je bez propisanog načina posječeno. Nisam uvjeren nakon sastanka sa gradonačelnikom da se ove stvari neće ponavljati. Najvažnije je da poštujemo zakon - kaže Marinić.

Nenad Uvodić iz Pametnog bio je iznenađan time što je gradonačelnik kazao kako se gradskim vijećnicima ne dostavljaju dokumeti koje traže dokle god službe istrage pretražuju Marjan.

- Tek sad su se, navodno, steki uvjeti da dobijemo nekakvu dokumentaciju kao gradski vijećnici. Ne znam zašto nikada do sada gradonačelnik to nije javno rekao, nego je nama iznio takav podatak koji je za mene zapanjujući. - kazao je Uvodić.

Opara: Danas smo podijelili dobre informacije

Gradonačelnik Andro Krustulović Opara podijelio je sa novinarima svoj optimizam u kratkoj izjavi.

- Bez povjerenja i kvalitetne suradnje Marjanu neće biti bolje, danas smo podijelili dobre informacije. Bilo je nekih poteškoća u komunicirnaju i izmjeni informacija, ali vjerujem da smo to raščistili i idemo naprijed. - kazao je Opara, koji nije odgovarao na novinarska pitanja, već je pozdravio nazočne i otišao iz Banovine.

Nešto manje od pet milijuna kuna

Sancija je koštala nešto manje od pet milijuna kuna, a rebalansom proračuna utrošilo bi se više od osam milijuna na “Projekt potkornjak”.

- Kompletna sanacija je iznosila 3,8 milijuna za sječu, plus milijun kuna za ostale troškove. - kazao nam je koordinator Kriznog stožera Nenad Ružić koji nam je objasnio da je Grad zarađivao od prodaje drvne mase izvođaču radova “Matimi” što je smanjivalo ukupne troškove snacije.

Prema informaciji koju smo dobili, ostatak sredstava do 8,2 milijuna kuna Grad namjerava rebalansom rezervirati za drugu fazu sanacije Marjana. No, sada još nitko nema podatke koliko je zapravo novca potrebno za nastavak sanacije. Hrvatski šumarski institut nije još dostavio analize postojećeg stanja, Hrvatske šume tek za desetak dana trebaju početi sa vršenjem doznaka pa se trenutno ne zna koliko u šumi ima zaraženih stabala, još se nije krenulo u raspisivanje javne nabave sadnica za pošumljavanje….

Uskoro rješenje problema

Primopredaja Marjana još nije izvršena, fizički, a ni financijski. Naime, Grad uslijed neslaganja oko isplate računa još nije platio izvođaču Matimi oko milijun kuna. Ovu firmu je stisla Porezna uprava pa su završili u blokadi. Uskoro bi, navodno, ovaj grop trebao biti raspetljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 11:32