StoryEditor
SplitTRAGOM STOŽERA...

Reporterka ‘Slobodne‘ cijelu je večer po Splitu tražila kafiće sa zatamnjenim staklima u kojima se potajno tulumari, a kad je čula buku iznenadila se

Piše Gabrijela Radanović
3. travnja 2020. - 08:46
Lokot na ulaznim vratima kafića sa zatamnjenim staklimaGabrijela Radanović

Na prostoru cijele Splitsko-dalmatinske županije policija je posljednja dva tjedna evidentirala pet ugostiteljskih objekata u kojima se kršila Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja.

Usporedimo li taj podatak s 805 registriranih ugostiteljskih objekata u 2018. godini na području grada, postavlja se pitanje s kakvim informacijama raspolaže nacionalni Stožer civilne zaštite kada su na jučerašnjoj konferenciji za medije izjavili da se mladi okupljaju u splitskim kafićima.

Prema podacima Županijske komore Split, ako brojci registriranih objekata pridružimo još i 465 obrta u branši turizma i ugostiteljstva na području grada, dolazimo do 1270 objekata koji bi mogli kršiti Odredbe stožera. 

Budući da smo znali s kakvim brojkama raspolažemo, očekivali smo da će u Splitu, u četvrtak navečer biti težak zadatak pronaći šesti ili danas već možda sedmi kafić u županiji u kojem se krše mjere Stožera civilne zaštite.

Međutim, imali smo barem nekakve smjernice kako bi lakše locirali takve ugostiteljske objekte. Prema izjavama prijatelja i kolega ministra zdravstva Vilija Beroša, mladi se najčešće druže i piju u kafićima sa zatamnjenim staklima, pa smo tijekom noćne vožnje gradom najviše pažnje obraćali baš na takve objekte.

Zbog više pokazatelja, sinoć je bilo jasno da nije riječ o uobičajenom četvrtku. U blizini centra grada u Gundulićevoj, Kavanjinovoj i Starčevićevoj ulici, kao i parkirališta u Mikačićevoj ulici pokraj robne kuće “Dalma”, bila su poluprazna, na nekim mjestima bilo je tek nekoliko parkiranih automobila.

Konačno su stanari centra grada dočekali dan kada se neće mučiti u potrazi za parkirališnim mjestom, ali nažalost, dogodio se u krivo vrijeme i na potpuno pogrešan način.

image
Tom Dubravec/Hanza Media

Sva ta vozila koja bi sinoć ili večeras kružila gradom u potrazi za mjestom, parkirana su po kvartovima koji su prekrcani automobilima. U kotarevima kao što je Sućidar, Pujanke, Kman, Trstenik, Brda, na određenim mjestima teško je proći automobilom, a kamo li "ubosti" mjesto ispred stambenih zgrada. Svi ovi pokazatelji, kao i svjetla koja su uključena u gotovo svakom stanu, govore da se velika većina Splićana u pridržava uputa nacionalnog Stožera.

Što se tiče ugostiteljskih objekata koji bi možda i htjeli kršiti mjere Stožera, na lokacijama gdje je veći broj stamenih zgrada to nisu u mogućnosti raditi, jer će se uvijek naći susjed koji će sa zadovoljstvom pozvati policiju ako uoči ikakve sumnjive kretnje.

Ulicama grada su prolazili rijetki. Bračni parovi u šetnji, vlasnici s ljubimcima i samci u trenirci sa slušalicama u ušima koji su iskoristili noć kako bi malo "protegli" noge i uživali u svježini hladnog zraka. Grad je spokojan, tih i snen, jedno pomalo sablasno u mraku izgledaju šetači sa zaštitnim maskama na licu, ali i taj osjećaj je nestao kada je potpisnica ovih redaka ispod maske prepoznala oči i hod dugogodišnjeg poznanika.

- Jesi čuo da rade kakvi kafići po kvartovima - upitala sam ga i tako mu otkrila svoj zadatak.

- Niko ti ne radi. Jedino ćeš možda nać nekoga u zavučenim kvartovskim kafićima, al' to ti je dvoje troje ljudi koji su doma poludili i prijatelji su od gazde, pa se zaključaju u kafiću da u miru popiju barem pivo. Ali teško da ćeš to nać večeras, možda za vikend - savjetuje me stari poznanik te mi predložio nekoliko lokacija na kojima bi se mogao skriti takav kafić sa zatamnjenim staklima.

Prisjetio me svih "birtija" u kojima smo se od roditelja skrivali tijekom srednje škole i igrali biljar i pikado dok bi ispijali kavu i sok po akcijskoj cijeni od osam kuna. Baš na takve i slične kafiće mislili su prijatelji i kolege od ministra zdravstva.

Putem smo provjeravali ugostiteljske objekte na frekventnim lokacijama i većim prometnicama poput Ulice Domovinskog rata, Dubrovačke, Vukovarske, Poljičke i Velebitske ulice, objekte kojima gotovo svi Splićani znaju ime i gdje se točno nalaze. Svi oni redom u mraku i tišini zjape prazni. Za takve kafiće nismo niti očekivali da će raditi, pa smo zato skrenuli u kvartove.

Preko pazarića na Skalicama, došli smo do Spinuta, Marjana, Sukojišana, pa sve do Kmana, Kocunara, Sućidra, Splita 3, Firula, Bačvica…

image
Tom Dubravec/Hanza Media

Vozajući se gradom praktično cijelu večer nismo pronašli niti jedan ugostiteljski objekt koji je radio. U blizini zgrada Krstarica, kao i Vile Velebita gdje se nalazi nekoliko poslovnih prostora i skrivenih ugostiteljskih objekata, čula sam samo svoje šuljanje dok sam pokušala osluhnuti bilo kakve kretnje ili prigušene glasove društva prijatelja. Svaki pokušaj bio je bezuspješan.

U jednom kafiću u kojem smo čuli buku, bilo je jasno da je riječ o jednoj osobi i lupanju alata, a vrlo vjerojatno o vlasniku koji je ovu priliku iskoristio kako bi konačno popravio ono što već dugo odgađa.

Nekoliko puta nas je prenulo prigušeno svjetlo u pojedinim objektima koje je ostalo uključeno vjerojatno radi estetike i hladnjaci koji u mraku bliješte, ali u niti jednom od njih nismo uočili kretnje ljudi.

U ovom "điru" gradom otkrili smo i jednu zanimljivost, a to je da su vrata većine objekata sa zatamnjenim staklima, kao da to moraju "po difoltu", s vanjske strane zaključana velikim lokotom. U ovom slučaju kao da šalju jasnu poruku - ne radimo!

#SPLIT#KORONAVIRUS#OTVORENI KAFIĆI

Izdvojeno

16. svibanj 2020 03:03