StoryEditorOCM
SplitZVJEZDICE UZ ŠAHOVNICU

Reporteri Slobodne u redu za nove tablice: Ma ne bi ih ovoliko čeka da su od zlata, ali isto mi je drago. Nek' i Nijemci vide da smo Europa

5. srpnja 2016. - 09:24

Gužva, nervoza i usrdna molitva "samo da prođe" preplavili su u ponedjeljak (jučer) pristup "Euro Dausovoj" stanici za tehnički pregled u Kopilici.

Razlog tome nisu, pojašnjava nam Željko Armanda, voditelj stanice, nove registracijske oznake koje su oko podneva konačno stigle, a o kojima se toliko govorilo tijekom proteklih godina. Naime, kako tvrdi voditelj, prvi ponedjeljak u mjesecu, standardno je rezerviran za gužvu.

Na podnevnoj žegi, u "uskuhalim" automobilima, vozači su u redu nestrpljivo čekali i više od pola sata, pa ne čudi što su u takvim okolnostima i novinari ekspresno dobili odbijenicu, barem što se tiče davanja konkretnih informacija, poput imena i prezimena.

- Kočnica bi mogla možda zeznit, a ni kuplung nije najnoviji. Sva svjetla mi rade, a valjda ću proć. Ti ispušni plinovi su problem, ma tko je to uopće izmislija - gunđa sam sebi u bradu naš prvi sugovornik Grga.

- A šta ti, ćerce, o tome znaš, vidiš da su samo muški u redu, ne bi žena ovo izdržala! Ma nisan ja neki rasist, neka cure voze, al sad san živčan. Ma koje nove tablice? Šta će mi to, odavno sam ja u Europi, ne trebaju meni zvjezdice na tablici da bi zna di pripadam - odlučan je naš prvi sugovornik.

- Ne bi čeka ovoliko za nove tablice ma da su od zlata! - dobacuje šjor iz susjednog opela.

- Al isto mi je drago, sad kad oden kod sina u Njemačku, svi će odmah vidit da smo i mi Europa, bija je red! Nismo mi Balkan! Samo neću da i euro uvedu, kunu ne damo! Oni političari vode nas u propsat, o njima pišite - razvila se brzinom svjetlosti priča u krivom smjeru.

Srećom, s podacima, ali i novim tablicama, dolazi voditelj stanice.

- Evo vidite, slične su dosadašnjima, a glavna promjena je što imamo dodatak, zvjezdice Europske unije i grb je malo drukčije otisnut. Možemo ga usporediti sa starom tablicom i nema neke velike razlike. E da, i jeftinije su - kaže Armanda.

Dok je za prijašnje bilo potrebno izdvojiti 76 kuna, novi par koštat će 65 kuna. Dobro će proći i oni punih džepova s posebnim zahtjevima, tablice po izboru umjesto dosadašnjih 6720 kuna, stajat će "samo" 2000.

- Od ponedjeljka ujutro izdali smo 28 novih registracijskih oznaka za mopede, motocikle i automobile. Bit će ih za sve koji dođu u narednim danima, imamo kolegu koji će svako jutro ići po nove, preuzeti ih i zadužiti, takva je procedura. Naravno, građani ne moraju mijenjati tablice ako to ne žele ili u slučaju da primjerice mijenjaju vozilo, vlasništvo ili nešto treće - objašnjava Armanda pozirajući s novim tablicama.

Važno je i napomenuti kako plavi znak EU-a koji se nalazi na novim tablicama ne smije biti nalijepljen na starima jer time vozač riskira kaznu zbog krivotvorenja službenih oznaka.


KOLIKO I ZA ŠTO?

65 kuna iznosi nova cijena standardnog para registracijskih pločica, odnosno 11 kuna manje nego do sada

2000 plaćat će se za par tablica s kombinacijom slova i brojki po izboru, do sada je za njih trebalo izdvojiti 6720 kuna

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2022 17:42