StoryEditorOCM
Splitproslava rođendana

Rektor Ljutić ne krije ponos: ‘Jedno smo od najboljih sveučilišta u cijeloj regiji, ova mladost nam daje inspiraciju‘

Piše Lucija Vujnović
14. lipnja 2023. - 16:49

Na Medicinskom fakultetu održana je svečana proslava 49. obljetnice osnutka Sveučilišta u Splitu koju su uveličali brojni uzvanici iz akademskog svijeta.
- Splitsko-dalmatinska županija ponosni je partner Sveučilišta u Splitu. Možemo reći da je Sveučilište u Splitu svojevrstan brend našega grada, naše županije, naše cijele Republike Hrvatske s obzirom na rezultate koje ostvarujemo.

image

Natalija Bulas, Sara Bralić, prof Matko Erceg, Marija Grgičević, Petra Brajković i Mario Sesar
 

Saša Burić/Cropix

Splitsko-dalmatinska županija ulaže financijske i ljudske snage u razvoj znanosti, istraživanje i inovacije, što je preko 2,5 posto našeg osnovnog budžeta. Mislim da je takvo ulaganje jedina ispravna budućnost, ulaganje u znanje, jer samo tako možemo biti konkurentni na tržištima rada, prenositi sve ljepote i prednosti RH diljem svijeta - kazao je Stipe Čogelja, zamjenik župana.

Okupljenima se obratio i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić.

- Slavimo 49. obljetnicu Sveučilišta od utemeljenja 1974. godine. Svečanost je već počela dodjelom zasluženih doktorata naših 55 kolega koji su doktorirali na Splitskom sveučišitu. Naše Sveučilište je dobro prepoznato ne samo na lokalnoj razini, nego i na međunarodnoj sceni - kazao je rektor.

image

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić

Saša Burić/Cropix

Dodijeljene su i nagrade, plakete i priznanja svim sudionicima zbivanja Sveučilišta posljednjih godinu dana. Počasno zvanje professor emeritus ostvarili su akademik Arsen Bačić, dr. sc. Biljana Crnjak-Karanović, dr. sc. Pavao Marović i dr. sc. Ljiljana Vidučić.

- Naše Sveučilište je jedno od najpropulzivnijih sveučilišta. Redovito izlazi lista na kojoj smo zaista dobro pozicionirani. To ne bi bilo tako da nije ove mladosti koja nam daje inspiraciju, svima nama koji radimo kao edukatori, profesori. Širimo se.

Otvaramo nove studije: mediteranska poljoprivreda, studij novinarstva, studij hotelijerstva u Makarskoj. Uredili smo prostore da studenti imaju adekvatan smještaj, mogućnost rasta i razvoja, napredovanja. Ja sam, kao rektor već više od četiri i po godine, više nego ponosan - istaknuo je rektor Ljutić za Slobodnu Dalmaciju te dodao kako je Sveučilište u Splitu jedno od najboljih sveučilišta u cijeloj regiji.

image
Saša Burić/Cropix

Uručene su Rektorova nagrada za izvrsnost (RNI), Rektorova nagrada za posebna postignuća (RNPP) te dodijeljene plakete za izniman doprinos razvoju Sveučilišta istaknutim radom na znanstvenom i stručnom polju.

Rektorovu nagradu za posebna postignuća osvojila je i skupina studenata s Medicinskog fakulteta koji su projektom MADE ostvarili doprinos javnom oralnom zdravlju kroz programe primarne i sekundarne dentalne zašitite.

- Želio bih zahvaliti Sveučilištu i rektoru što iz godine u godinu omogućavaju da se ova svečanost održava na jednom zavidnom nivou. Želim poručiti i dragim kolegama i studentima da budu ponosni na sebe što postaju najbolja verzija sebe jer to je jedini put k uspjehu. Ovo je naš dan, uživajmo! - poručio je Ivan Frka Šeparović, član te skupine.

image
Saša Burić/Cropix

Razvoj pomorstva

Jedna od nagrada otišla je u ruke skupine studenata s Pomorskog fakulteta zahvaljujući čijem su entuzijazmu pokrenuta tri projekta kojima se sustavno i organizirano razvija sportsko-rekreativno jedrenje na Sveučilištu.

- Zadovoljni smo i sretni što smo prepoznati i što je naš rad odjeknuo u studentskim krugovima - izjavio je član skupine Filip Miroić.

- Prethodne dvije godine su nam bile i više nego dobre, a ove godine dobili smo i prvu službenu potvrdu našeg rada. Realno, nama je potvrda svaka osoba koja je došla na brod, nasmijala se i zavoljela more - dodao je njegov kolega Marin Golem.

image
Saša Burić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:57