StoryEditor
SplitDAN SPLITSKOG SVEUČILIŠTA

Rektor Ljutić dodijelio nagrade najboljim splitskim studentima i poručio: Možemo biti ponosni na njih i na akademsku zajednicu. Donosimo popis nagrađenih

Piše Merien Ilić
14. lipnja 2021. - 15:36

Svečano je bilo danas u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta povodom 47. Dana Sveučilišta u Splitu.

Zbog epidemioloških mjera svečanost je podijeljena u dva dana, pa su danas dodijeljene Rektorove nagrade za postignuća u akademskog godini 2019./2020., Plakete za izuzetan doprinos Sveučilištu kroz uvođenje i implementaciju društveno korisnog učenja, kao i za institucionalizaciju društveno korisnog učenja te pehar najuspješnijoj sastavnici na UNISport ST natjecanjima.

U utorak će se dodijeliti Plakete za doprinos razvoju i promociji Sveučilišta u Splitu, Povelje Sveučilišta u Splitu, a uručit će se i počasno zvanje professor emeritus.

image


 
Saša Burić/Cropix

- Možemo biti ponosni na naše studente i akademsku zajednicu. Uspješno smo odradili učenje na daljinu, a ocjena 4,8 od strane studenata je sjajna. Znanost i znanje su itekako prepoznati što smo potvrdili u razgovoru i s gradonačelnikom koji nas je posjetio. Sveučilište doprinosi u izradi strategije grada, pri kraju smo s tim zadatkom, pa i time utječemo na rast i razvoj našeg grada, te cijelog okruženja.

Ove nagrade studentima donose dodatne benefite. Imamo potpisan cijeli niz ugovora sa svim značajnim kompanijama u gradu, županiji i šire. Na poziv išli smo u posjet društvu Solaris gdje bi oni participirali u našem daljnjem rastu i razvoju, odnosno kod njih bi studenti odrađivali pojedine vježbe, a zainteresirani su i za zaposlenje studenata hotelijerstva i gastronomije uz mogućnost stanovanja studenata tamo, uz dobre plaće...

Nije samo riječ o hotelijerstvu, imamo i mediteransku poljoprivredu, elektrotehniku, IT tehnologiju... Iznenadi vas kad čujete koliko su naši studenti već involvirani u pojedine kompanije. Uostalom, naš Tehnološki park pokazuje koliko uspješno naši bivši studenti razvijaju start up tvrtke i koliko su konkurentni na domaćem ali i na svjetskom tržištu. Mi studente pratimo tijekom studiranja, ali i nakon studija - kazao je rektor prof.dr. Dragan Ljutić.

image
Rektor Dragan Ljutić

 
Saša Burić/Cropix

Jedna od nagrađenih studentica je i Marija Ljubica Čikeš s Kemijsko-tehnološkog fakulteta koja je dobila Rektorovu nagradu za izvrsnost prvenstveno zbog izvrsnih ocjena. No, Marija ima i iznimna postignuća tijekom studija, a jedno od njih je iza objavljeni rad u zborniku radova međunarodne konferencije Ružičkini dani koja se održava u Vukovaru.

- U svom radu koristila sam čvrsti otpad iz prehrambene industrije kao biosorbent za obradu voda onečišćenih olovom i cinkom. Došli smo do zaključka da se otpad može koristiti u korisnu svrhu, odnosno ponovno upotrijebiti čime se štiti okoliš, a i ekonomski je isplativo -objasnila je Čikeš koja je završila studij i trenutno je u potrazi za poslom.

- Više me privlači znanstveno-istraživački rad nego industrija, a vjerujem da će mi ove nagrade pomoći u stvaranju karijere - kazala je ova djevojka s kojom je još 30 dobitnika primilo Rektorove nagrade za izvrsnost.

image

 
Saša Burić/Cropix

Povodom Dana Sveučilišta večeras se otvara i izložba akademskog kipara Ivana Klapeža u Sveučilišnoj galeriji Vasko  Lipovac, u 20 sati.

Dobitnici Rektorove nagrade dobit će i po 1000 kuna, a njihov popis možete pročitati u nastavku

Odluka o Rektorovoj Nagradi, 2021. by Slobodna Dalmacija on Scribd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 23:31