StoryEditorOCM
SplitU kupe i u špade

Reakcije stižu sa svih strana, što se sve vrti oko Zapadne obale? Franić: Kerumov direktor spasio je Puljka od sigurne kaznene prijave

Piše Milena Budimir
15. veljače 2022. - 19:21

Što se sve vrti oko Zapadne obale, pogoduje li ko kome, tko je koga spasio, tko je gradu uštedio, lome se pitanja, stižu komentari.

Reagirao je i SDP-ov Goran Kotur "urbi et orbi" objavljujući kako je gradonačelnik Ivica Puljak pokušao pogodovati Vicencu Blagaiću a sad, kako kaže, "prodaje maglu".

- Gradonačelnik je pokušao pogodovati Blagaiću kao organizatoru Summer Yachting Festivala i to nikakva naknadna izmotavanja uz pomoć PR savjetnika ne mogu zamagliti. Dakle, ne radi se o otkazanom Croatia Boat Show, već o potpuno drugom događanju. Jasno je da je gradonačelnik Puljak poručio direktoru Splitske obale da ustupi površinu na Zapadnoj obali, za koju ta gradska firma inače plaća koncesijsku naknadu, na korištenje Blagaićevoj firmi bez ikakve naknade tijekom 75 dana, a uzmaknuo je kad mu je ovaj napomenuo da bi se time mogla pozabaviti i državna tijela, kazao je Kotur i dodao:

image
Tom Dubravec/Cropix

- U prijevodu, direktor je napisao gradonačelniku Puljku da bi se tu radilo o kaznenom djelu. Kad treba Getanima naplatiti najam javne gradske površine za postavljanje skele za obnovu kuće tada nije problem angažirati jake policijske snage, a ovdje je gradonačelnik olako imao namjeru poduzetniku pokloniti Zapadnu obalu na čak 75 dana. Dakle, Puljak je pokušao pogodovati, pa se prepao i povukao, a sve ostale priče su PR-ovska prodaja magle. Također u pokušaju, zaključio je.

Na istu se priču nadovezao i nezavisni gradski vijećnik Ante Franić, kazavši kako je "Kerumov direktor spasio Puljka sigurne kaznene prijave".

image
Vojko Bašić/Cropix

- Puljkova administracija više ne može sakriti ne samo svoju nesposobnost i nepoznavanje sustava, nego i paničnu glad zadovoljavanja sitnih koruptivnih interesa. Kerumov donedavni direktor Splitske obale Dražen Delić upozorio je Puljka da svojim pogodovanjem Vicencu Blagaiću će oštetiti tvrtku za planirani prihod od čak 570.000 kuna. Ovaj slučaj vrlo je sličan pogodovanju u slučaju Rheos, kada je iskorištavajući svoj gradonačelnički položaj gradonačelnik naložio tadašnjim direktorima gradskih tvrtki da sklope Ugovor o osiguranju gradske imovine s točno određenom brokerskom kućom, koja je na taj način svoj bankovni konto podebljala za čak 2,2 milijuna kuna, tvrdi Franić.

- Dražen Delić, svjestan svoje odgovornosti kao direktor gradske tvrtke, odbio je Puljka i na taj način zaštitio imovinu gradske tvrtke, sebe, ali i korupciji sklonog gradonačelnika. Tim potezom potpisao je svoju skorašnju smjenu, jer u Puljkovoj administraciji nema mjesta neposlušnima.

Također je zanimljivo da upravo nauštrb gradske imovine želi Blagaiću nadomjestiti poslovne gubitke, te spasiti njegov brend, dok u isto vrijeme brojne zakupce na tržnicama doslovno preko noći ostavlja bez posla - najavljeno otvaranje za 1.4.2022. njemu i njegovom komunalnom nasilniku Ivoševiću već je nedostižno! Na njegovoj meti su i ugostitelji kojima se do sto posto povećavaju najmovi štekata, pa i stanovnici stare gradske jezgre na koje šalje policiju u namjeri da naplati harač korištenja javne površine zbog postavljanja skele. Stanarima Dominisove koji o svom trošku popravljaju dotrajali krov milijunskim kreditom šalje policiju da naplati harač na korištenje cca 50 četvornih metara javne površine dok Blagaiću želi prepustiti Zapadnu obalu bez ikakve naknade, pa time ugroziti likvidnost te iste gradske tvrtke koja egzistira upravo na najmu tog istog prostora za koji usput rečeno i Županiji plaća koncesiju, veli Franić pitajući gradonačelnika ima li tome kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 05:48