StoryEditor
Splitnakon prozivanja

Reakcija djelatnica doma iz Vukovarske: Pogođeni smo tvrdnjama štićenika i zato želimo da javnost zna cijelu istinu

Piše PSD.
19. travnja 2020. - 14:42
Tom Dubravec/Hanza media

Poštovani,

Želimo se osvrnuti na članak koji je izašao u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom " ŠOKANTNO SVJEDOČANSTVO IZ DOMA VUKOVARSKA ,NISU ME OKUPALI MJESEC I POL DANA ,12 DANA NOSIM ISTU ODJEĆU."

Vezano za  slučaj korisnika našeg Doma moramo priznati da smo jako pogođeni takvom konstrukcijom i zato želimo da javnost zna cijelu istinu.

Uvijek smo imali razumijevanja i poštovanja prema svim korisnicima pa tako i prema našem mlađem korisniku s obzirom na njegovu dob i opće stanje. S velikim suosjećanjem smo mu i pristupili od prvog dana njegovog dolaska u Dom. Naravno da nam je bilo shvatljivo da su njegove potrebe veće u odnosu na druge korisnike.

Dogodilo se da je vrlo brzo počeo pokazivati nepoštovanje, nerazumijevanje i agresivnost prema drugim korisnicima i prema osoblju. Znao se zaletjeti s kolicima u drugog korisnika, jednoj djelatnici nanio je fizičku ozljedu. Kako je tada bio u četverokrevetnoj sobi, ostali korisnici su se vrlo često morali držati njegovih zahtjeva koji su s vremenom počeli prelaziti granicu. Kada ne bi uspjeli smiriti određene situacije morala je intervenirati i policija. Tako i tokom njegovog zadnjeg ispada bili smo prisiljeni pozvati policiju te je u njenoj pratnji obavljen pregled kod liječnika. Tek tada je prihvatio da bude smješten u jednokrevetnoj sobi kako bi što manje bio u konfliktnim situacijama.

Svo osoblje je i tada činilo sve da mu se prilagodi njegovim životnim potrebama, uvijek je inzistirao da ga kupa netko od rodbine (uglavnom brat) i to smo razumjeli. Mi bi napravili dezinfekciju, promjenili posteljinu (češće neovisno o kupanju ) i obrijali ga bi ga. Sve situacije su evidentirane.

Kada su uvedene mjere zabrane posjeta opet je došlo do problema pa i kupanje. Više puta smo pokušavali udobrovoljiti korisnika da ga okupamo ali bezuspješno. Bio je nesuradljiv i 4.04. 2020. kada je definitvno odbio da ga osoblje okupa,  u tom tjednu jedino je prihvatio brijanje.

Svaka mjera Nacionalnog Stožera je kod korisnika izazivala reakcije koje su pokazivale otpor i hitna rješenja (zabrane posjeta, neodržavanje mise....)

Bilo bi lijepo da odgovarajuće institucije nađu adekvatan smještaj za ovakvog korisnika, a vjerujemo da ih ima još koje su prilagođene životnim potrebama i navikama ovakvih korisnika misleći na njihovu dob i opće stanje.

Zaista molimo novinare i čitatelje da sagledaju sve. Zna se i za naše korisnike koji su završili u Respiratorni centar, da su njegovani i uredni i uhranjeni.

U ovoj situaciji kad su najteži korisnici sa najvećim potrebama u Domu, zar nije vrijeme da se netko upita kako uopće nekolicina žena uspije podijeliti terapiju, podijeliti obroke, nahraniti ljude, davati im piti, napraviti njegu, pratiti vitalne parametre, dezinficirati, naručiti lijekove, puniti dozatore.... I tako 24 sata, a neke djelatnice iz Doma nisu izašle 10 - 12 dana. Spašavaju, bore se da nitko ne bude životno ugrožen, čekaju pomoć Tima-A koji je u samoizolaciji, padaju s nogu. Dragi ljudi, molimo Vas za razumijevanje jer dajemo sve od sebe. Situacija je teška, pa zar da je činimo još težom? To bi govorilo sve o nama, a sve ovo će jednom biti iza nas.

U potpisu djelatnice PRIZEMLJA Doma Vukovarska:

- Renata Paladin

- Svjetlana Tokić

- Katija Radelja 

- Tina Tramontana

- Gordana Roso

- Violeta Anđelić

- Lada Bratinčević

- Jasenka Glavan

- Renata Ružić

- Anđa Jurić

#DOM ZA STARE I NEMOĆNE U VUKOVARSKOJ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 02:57