StoryEditorOCM
Splitnije donosio odluke

Razvoj drame oko sanacije Marjana: USKOK je odbacio kaznenu prijavu protiv Andre Krstulovića Opare zbog zlouporabe položaja

Piše PSD
2. lipnja 2021. - 18:10

Nakon provedenih izvida, USKOK je donio rješenje o odbacivanju kaznene prijave koju je protiv gradonačelnika Andre Krstulovića Opare podnijela Marijana Puljak, doznaje Dalmatinski portal.

Puljak je Oparu prijavila za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, i to zbog isplaćivanja novčanih iznosa većih od milijun kuna za sanaciju Marjana.

Smatrala je da je time Opara prekoračio ovlasti jer je mimo Gradskog vijeća odlučivao o iznosima većim od milijun kuna pa je tako za sanaciju Marjana potrošeno 7 milijuna kuna, dok je proračunom za 2019. bilo predviđena dva milijuna kuna. Puljak drži da gradonačelnik nije mogao samostalno odlučivati o isplatama preko milijun kuna.

Postupajući po kaznenoj prijavi, USKOK je dao nalog splitskoj policiji za provođenjem izvida. Pribavljena je relevantna dokumentacija koja uključuje prijepis tonskog zapisa 20. sjednice Gradskog vijeća, odluku o proglašenju izravne opasnosti od elementarne nepogode župana Blaženka Bobana, zapisnik s tematske rasprave o Park šumi iz travnja 2018., proračun Grada Splita za 2019. s projekcijom za dvije iduće godine te ostala dokumentacija vezana za postupak javne nabave za izvođenje radova sječe, izrade drvnih sortimenata i odvozu materijala procijenjene vrijednosti nabave 5,2 milijuna kuna bez PDV-a.

USKOK je zaključio da Krstulović Opara nije donosio odluke o raspodjeli i namjeni proračunskih sredstava u bilo koju svrhu pa tako ni za sanaciju Marjana, već je isključivo u granicama ovlasti potpisao račune preko milijun kuna u okviru sredstava koja su tome bila namijenjena odlukom Gradskog vijeća.

- Dakle, cijeneći činjenicu da su naznačene ovlasti gradonačelnika bile utemeljene na odlukama Gradskog vijeća, a koje ovlasti prema podnesenoj kaznenoj prijavi Marijana Puljak tumači na drugačiji način, to je sagledavajući rezultate provedenih izvida za zaključiti da ne postoji osnovana sumnja da je gradonačelnik u izvršavanju obaveza po zaključenim ugovorima zlouporabio položaj i ovlasti'- stoji u rješenju USKOK-a. Više detalja pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 11:56