StoryEditor
SplitSIDI, UČI

Ravnateljica Zdravstvene zbog nadoknade sati uvela radnu subotu; Hoće li zbog štrajka splitskim učenicima Sveti Duje po prvi put biti nastavni dan? 

Piše Ana Franić
13. studenog 2019. - 15:24

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od početka štrajka do danas nije se radilo ukupno šest dana, a sve više se priča o problemu nadoknade nastavnih sati koji nisu održani i pokušava se pronaći idealno rješenje.

U Zdravstvenoj školi u Splitu, kako smo već pisali, ovaj vikend održat će se radna subota za četiri razreda koja u ponedjeljak nisu imali niti jedan nastavni sat.

Presedan u splitskoj Zdravstvenoj školi: svi razredi koji danas zbog štrajka nisu imali nastavu, morat će je nadoknaditi već ove subote!; Ravnateljica tvrdi da je donijela zakonitu odluku 

 

 

Ravnateljica Mirjana Kurtović objasnila je kako učenici po zakonu nastavu imaju pet dana u tjednu, a kako je nisu imali u ponedjeljak oni su bez posebne dozvole ministarstva mogli donijeti odluku o radnoj suboti. 

U splitskoj srednjoj školi nastave nije bilo ni jučer u popodnevnoj smjeni jer je zbog olujnih udara juga ponovno otpao dio fasade.

 

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja svim školama je poslalo upute za nadoknadu nastave, a navedena su četiri moguća načina koja su objašnjena i na web stranicama Zdravstvene škole.

Ukoliko učenici imaju u radnom tjednu četiri radna dana, imat će nastavu u subotu, na primjer 2. svibnja, nakon Međunarodnog dana praznika rada. 

Nastava se može izvoditi u takozvane nenastavne dane. Na primjer Sveti Duje (7. svibnja) nije državi blagdan i u Splitu većina škola ne radi taj dan, ali ove školske godine možda ipak bude radni zbog nadoknade sati izgubljenih u štrajku.

Treći način nadoknade je i tijekom nekog od praznika, ali za to se mora dobiti dozvola Županije i Ministarstva. 

Produžetak nastavne godine, četvrta je opcija, ali u Ministarstvu znanosti i obrazovanja za sada ne razmatraju ovu mogućnosti, stoji u obavijesti na web stranici Zdravstvene škole. 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 10:28