StoryEditor
Splitpismo liječnice koja skrbi o umirovljenicima iz doma pojavilo se na facebooku i uzburkalo duhove

Ravnateljica Doma za umirovljenike u Vukovarskoj: Nema oboljelih od legionele

Piše PSD.
13. ožujka 2012. - 22:57

Redakciji “Slobodne Dalmacije” stigao je mail s pismom kojim se, među ostalim, upozorava na povišene koncentracije legionele u Domu za umirovljenike u Vukovarskoj ulici, zabilježene na jesen prošle godine.

Upozorenje kolegama

Spomenuto pismo, datirano na 2. ožujka 2012. godine, već nekoliko dana kruži i Facebookom, a u njemu liječnica koja, inače, skrbi o štićenicima spomenutog Doma, upozorava kolege s Odjela za zarazne bolesti Kliničkog bolničkog centra Split da je pacijent koji im dolazi bio stanar Doma i u listopadu 2011. godine kad je primijećena povećana koncentracije te bakterije.

Ravnateljica Milda Pancirov
– Riječ je o muškarcu, stanaru Doma, koji je bio na Plućnom odjelu, a konstantno je imao visoku temperaturu unatoč antibioticima i infuzijama. Kad je upućen na Zarazno, smatrali smo potrebnim upozoriti kolege na činjenicu da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove jeseni primijetio povišene koncentracije legionele u Domu. Kako je to pismo procurilo u javnost, stvarno ne znam jer je predano pratnji pacijenta. Takvo što se nije smjelo dogoditi – kaže nam liječnica I.B. (podaci poznati redakciji).

Mjesta panici, prema njezinim riječima, nema jer su sve mjere opreza (pasterizacija i slično), na vrijeme u Domu poduzete, a da je bilo oboljelih, HZJZ bi o tomu i nju obavijestio. Njezina je dužnost, kaže, bila izvijestiti kolege iz bolnice o nalazima HZJZ-a od prošle jeseni.

I ravnateljica Doma Milda Pancirov apelira da se ne diže panika među 320 štićenika i njihovih srodnika.

– Povećane koncentracije bakterije legionele u vodi jest bilo, ali ne i oboljelih. To sasvim sigurno ne bi prošlo nezapaženo u javnosti jer riječ je o zaraznoj bolesti. Stvarno to držimo pod kontrolom, pazimo da se voda ne zadržava u cijevima, imamo ugovor s HZJZ-om o stalnim ispitivanjima – objašnjava Milda Pancirov.

linda perić

Zavod provodi stalni nadzor

Taj problem s legionelom u sustavu za grijanje u Domu za starije osobe u Vukovarskoj, poznat nam je već dulje vrijeme. Stoga ondje godinama, kao i u Domu na Zenti, provodimo nadzor i po potrebi poduzimamo određene mjere, zahvaljujući kojima nitko od korisnika nije obolio – komentira dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Ravnateljica objašnjava kako je legionela česta u takvim sustavima, međutim u Vukovarskoj je problem što se voda ne smije previše zagrijavati zbog korisnika Doma.

- Bakterija legionele se može uništiti jedino na temperaturama višim od 80 Celzijevih stupnjeva, no kako su štićenici Doma starije i često bolesne osobe, temperatura u cijevima se ne smije podizati iznad 50 stupnjeva jer bi se u protivnom opekli.

Zavod stoga mjeri količinu bakterija i kada njihova koncentracija naraste, onda povisujemo temperaturu i ispiremo cijevi, a štićenici se za to vrijeme ne smiju tuširati – objašnjava dr. Ninčević.

D. Zenić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 22:30