StoryEditor
SplitVIŠE SREĆE DRUGI PUT

Ravnatelji spakirali kufere za putovanje u New York, pa sve morali otkazati! Među nesuđenim putnicima je i troje splitskih direktora 

12. veljače 2020. - 10:54
Shutterstock

Nakon medijskih napisa o sedmodnevnom studijskom putovanju 25 ravnatelja hrvatskih srednjih škola u New York gdje bi trebali posjetiti tek jednu školu, a ostali dio plana putovanja otpada na turistička razgledavanja, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja kao organizator putovanja, jutros je donijela odluku o - otkazivanju putovanja!

- Otkazujemo putovanje jer ne želimo da se naši članovi, ravnatelji srednjih škola, na bilo koji način stigmatiziraju i izlažu ikakvim neugodnostima.

Većina njih trebala je platiti ili je već platila putovanje iz vlastitog džepa, pa ne vidimo ništa sporno u cijeloj priči koju su mediji plasirati. Moram naglasiti kako je plan putovanja objavljen u medijima posve netočan. To uopće nije naš program, ali svakako, odlučili smo otkazati putovanje - kazala nam je Suzana Hitrec, predsjednica udruge čije je sjedište u Zagrebu.

Putovanje se trebalo održati od 13. veljače do 19. veljače, a prema planu putovanja koji je objavio Index, kroz sedam dana ravnatelji su trebali posjetiti samo jednu školu, dok su ostali dani bili rezervirani za razgledavanje New Yorka, shopping izlet do susjednog New Jerseyja, krstarenje, večere, druženje s hrvatskim franjevcima...

image
Shutterstock

Praktički, tijekom sedmodnevnog "stručnog usavršavanja" ravnatelji su u posjetu američkoj srednjoj školi trebali provesti tek pet sati školi provesti i to je sve od usavršavanja. Cijena njihovog putovanja je oko 13 tisuća kuna po glavi, čak i više ako žele boraviti u jednokrevetnim sobama. U cijenu su uključene aviokarte i 5 noćenja s doručkom u hotelu.

U izjavama medijima većina ravnatelja odgovorila je kako putovanje plaćaju ili iz svog džepa, nekima putovanje sufinancira škola, nekima županija kao osnivač. Svakako, postavlja se pitanje čemu toliko daleko i skupo putovanje rezervirano za ravnatelje.

- Ravnatelji nemaju često prilike za studijskim putovanjima, pa nam se ovo činilo kao dobra prilika da vidimo strane prakse rada srednjoškolskih ustanova i uspostavimo kontakte i steknemo dodatna iskustva. Kroz Erasmus programe naših stotinjak učenika i dvadesetak nastavnika proteklih je godina obišlo pola Europe, a više od 2,5 milijuna kuna smo izvukli sredstava preko EU projekata od 2011. godine.

image
Shutterstock

Za ovo putovanje u Ney York pola troškova sam snosio osobno, a pola preko sredstava Županije. Pitate me kako održavamo školu - boravimo u staroj zgradi koja traži dosta sredstava, ali promišljenim planiranjem uspjevamo pokriti sve troškove održavanja, a pomogne nam i Županija - rekao nam je Davor Kulić, ravnatelj Obrtničke škole Split koji s također nalazio na popisu putnika za New York zajedno s još dvoje splitskih ravnatelja Ankicom Kovač iz V. gimnazije Vladimir Nazor, te Ivanom Vojnović iz Industrijske škole.

Na novinarski upit znaju li tko financira takva putovanja ravnateljima, iz resornog ministarstva kazali su kako financiraju plaće za nastavno i nenastavno osoblje u školama te opremu, no nije im poznato tko plaća izlet u New York.

 

Divjak traži hitna očitovanja


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak neugodno se iznenadila kad je pročitala da ravnatelji škola putuju na "stručno usavršavanje" u New York gdje će od 7 dana provesti pet sati u jednoj školi, dok će ostalo vrijeme provesti u razgledavanju New Yorka, shopping izletu do susjednog New Jerseyja, krstarenju, večerama i druženju s hrvatskim franjevcima.

"Ministrica je neugodno iznenađena informacijama koje je Index otkrio i zatražit će još danas hitna očitovanja od ravnatelja svake škole. Nema dileme da je imperativ u čitavoj priči odgovornost prema novcima poreznih obveznika jer sustav obrazovanja mora biti primjer odgovornog i transparentnog ponašanja. Ministarstvo potiče mobilnost odgojno-obrazovnih radnika s ciljem podizanja kvalitete obrazovanja i stručnog usavršavanja, ali to mora biti cilj putovanja što se teško može pročitati iz informacija koje ste otkrili i zato ćemo zatražiti cjelovitu informaciju od svakog ravnatelja", stoji u odgovoru Ministarstva za Index.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 11:37