StoryEditor
SplitInicijativa jug

Ravnatelji pet dalmatinskih bolnica i glavne zdravstvene ustanove u Mostaru okupili se na Firulama: 'Prostora za napredak zasigurno ima i radit ćemo na tome da korisnici naših usluga budu što zadovoljniji'

16. prosinca 2019. - 20:45

Prvi put nakon “milijun godina” u KBC-u Split u ponedjeljak je održan sastanak ravnatelja pet dalmatinskih bolnica i glavne zdravstvene ustanove u Mostaru (BiH).

Domaćin je bio prof. dr. Julije Meštrović sa svojim najbližim suradnicima, a gosti su bili dr. Sanja Jakelić, ravnateljica Opće bolnice Šibenik, dr. Željko Čulina, čelnik zadarske bolnice, dr. Ante Kvesić, prvi čovjek Sveučilišne bolnice Mostar, dr. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, i dr. Dario Smoje, zamjenik čelnog čovjeka kninske medicinske institucije.

Razgovaralo se o trenutačnoj situaciji u dalmatinskom zdravstvu, o problemima koji opterećuju bolnički rad, ali i o mogućnostima unapređivanja zdravstvene skrbi na području od Velebita do Prevlake.

- Sastali smo se da bismo surađivali, jer bez suradnje nema napretka. Uz napredak i bolju kvalitetu rada želimo našim pacijentima poboljšati zdravstvenu skrb. Naša inicijativa, koju smo nazvali “Inicijativa jug”, nastojat će poboljšati zdravstveni skrb za sve korisnike naših usluga. Prostora za napredak zasigurno ima i radit ćemo na tome da korisnici naših usluga budu što zadovoljniji. Već u ovom razgovoru smo pronašli neke nove mogućnosti za poboljšanje suradnje između naših zdravstvenih ustanova - rekao je prof. dr. Meštrović.

Dr. Marijo Bekić, ravnatelj dubrovačke bolnice, kazao je kako toj ustanovi trenutačno nedostaje između 30 i 40 liječnika.

- Splitski KBC je nama najbliži medicinski centar i već godinama izuzetno dobro surađujemo. Razgovarali smo o razvojnim mogućnostima i unapređenju postojeće suradnje - kazao je dr. Bekić.

Sedmu silu je zanimalo zbog čega dubrovački pacijenti ne idu u mostarsku bolnicu, koja je Dubrovniku kudikamo bliža od splitske, budući da se u nju ionako voze hitni slučajevi iz doline Neretve.

- Takva je praksa već godinama, jer je Sveučilišna bolnica u Mostaru, prema dogovoru Ministarstva zdravstva, i predviđena za hitne slučajeve iz doline Neretve, odnosno s područja južne Dalmacije. Da je suradnja između KBC-a Split i Opće bolnice Dubrovnik uvijek bila dobra, najbolje govori podatak da i sada određeni broj liječnika iz splitske bolnice radi kao ispomoć nama u Dubrovniku - dodao je dr. Bekić.

Prije nekoliko mjeseci, ekipa Hitne pomoći dovezla je pacijenta kojemu je bila prijeko potrebna medicinska obrada za 34 minute od Ploča do Mostara.

- To je bio rekordni rezultat u vožnji iz Ploča u Mostar, vrijedan respekta. Mi smo u Mostaru i dalje nastavili primati pacijente iz Hrvatske kojima treba hitna medicinska obrada, odnosno koji su u nekom akutnom stanju, a takav dogovor imamo i s hrvatskim Ministarstvom zdravstva. Naša bolnica je na visokim europskim standardima i ni u čemu ne zaostaje za hrvatskim KBC-ovima. Ljudi iz doline Neretve uvijek su gravitirali našoj bolnici i moram reći da se radi o dobroj bolnici s odličnim liječnicima i medicinskim sestrama. Nastojat ćemo u budućnosti još više pomagati svima onima iz Hrvatske kojima to bude potrebno. Spremni smo za svaki oblik suradnje - zaključio je dr. Kvesić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 22:48