StoryEditorOCM
SplitSPARTANSKI ODGOVORI

Ravnatelj splitskog ZOO vrta očitovao se na teške optužbe za kršenje prava radnika: ‘To će utvrditi sud...‘ Doznali smo kako (ne) komentira namještanje natječaja i uginuće konja

Piše Sandi Vidulić
1. prosinca 2022. - 11:55

Djelatnik ZOO vrta Hrvoje Cokarić, koji je kulturnoj javnosti poznat kao multimedijski umjetnik, iznio je za Slobodnu Dalmaciju niz optužbi zbog načina kako se upravlja ovom ustanovom koju još od 2000. vodi Nediljko Ževrnja. Premda izvještaj o radu Prirodoslovnog muzeja i zoološkog vrta u prošloj godini Odbor za financije nije prihvatio, kao ni Gradsko vijeće, Upravno vijeće je i dalje zadovoljno Ževrnjom.

image

Hrvoje Cokarić

Jakov Prkić/Cropix

Međutim, na temelju Cokarićeve prijave inspekcija rada je podigla Optužni prijedlog Prekršajnom sudu zbog prekovremenog rada radnika dužeg od 50 sati tjedno, radi čega bi ustanova i Ževrnja mogli biti novčano kažnjeni. Inspekcija je također naredila da se izradi pravilnik o radu kojim bi se zaštitilo dostojanstvo radnika i zaštita od diskriminacije.

U tekstu koji smo objavili Cokarić je prozvao Ževrnju zbog nehumanih uvjeta u kojima se odvija rad u ZOO vrtu. Za sebe tvrdi da je postao žrtva mobinga i prijetnji otkad se pobunio, a izrazio je sumnju da se ravnatelj nije angažirao na otkrivanju uzroka zašto su uginula tri konja, slučaju koji je zaprepastio javnost. Također, izjavio je da ravnatelj nije angažirao policiju kad su mu zaposlenici donijeli komade stakla koje su pronašli u nastambama životinja.

image
Josko Šupić/Cropix

Namještanje natječaja

Istodobno, tvrdi Cokarić, Zoološkom vrtu narastao je broj posjetitelja 500 posto u zadnje tri godine, zahvaljujući aktivnostima osoblja koje je potplaćeno i radi prekovremeno. Za sebe kaže da radi kao timaritelj, ali je osmislio neke od aktivnosti koje su podigle vidljivost i prihode ustanove u kojoj radi, kao "Dalmacija story telling destinacija" u kojoj interpretira Marka Uvodića u pratnji magarca na nekoliko stranih jezika, dječje rođendane, prodaju hrane za životinje, samouslužni caffe...

Jedna od najozbiljnijih optužbi na račun ravnatelja odnosi se na namještanje natječaja za radno mjesto na biljetarnici ZOO vrta. Da ima nešto neobično s tim natječajem, pisalo se u siječnju 2021. Naime, za zaposlenje na radno mjesto za prodaju karata u ZOO-u, gdje je potrebna minimalno trogodišnja srednja škola, provedeno je testiranje.

image
Vojko Bašić/Cropix

A u testu znanja tražilo se, između ostalog, poznavanje životinjskih vrsta koje su bile u ZOO vrtu od njegova otvaranja do zatvaranja za javnost. "Kada je Gradsko vijeće donijelo zadnju odluku vezanu za Zoološki vrt? Potrebno je navesti mjesec i godinu. Na što se odnosi ta odluka?" Tako je glasilo jedno od pitanja za posao koji se odmah davao na neodređeno vrijeme. To je pobudilo sumnju kod osobe koja se javila "Slobodnoj" da je riječ o namještenom natječaju.

Hrvoje Cokarić tvrdi da je kao član prijemne komisije od Ževrnje dobio SMS poruku u kojoj stoji koga treba zaposliti. Poslao nam je fotografiju zaslona mobitela na kojoj se nalazi SMS poruka "Osoba koja ima najveći broj bodova na testu je kandidat za radno mjesto i mora sutra proći". Iduća poruka glasi: "Izbriši poruku kad je pročitaš. Pozz".

image

Sporna SMS poruka

Screenshot

Nazvali smo dotični broj koji se vidi na zaslonu, predstavili smo se i zatražili Ževrnju. On se javio i začudio zašto ga zovemo na njegov privatni broj. Dao nam je službeni broj mobitela na koji je rekao da ga trebamo ubuduće zvati. Zatražio je da mu pošaljemo mailom pitanja na koja će odgovoriti. Ovo su naša pitanja i ravnateljevi odgovori.

Pritisak kroz medije

Rade li djelatnici ZOO vrta u lošim uvjetima, prekovremeno, bez ikakvih stimulacija? Kako u tom smislu komentirate da je inspekcija rada podigla Optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Splitu protiv poslodavca i odgovorne osobe istog, zbog počinjenja prekršaja iz čl. 65. st 3. Zakona o radu, kažnjivog po članu 229. st. 16. i st. 2. istog Zakona, odnosno zbog prekovremenog rada radnika dužeg od 50 sati tjedno?

- Prekršajni sud će u prekršajnom postupku utvrditi ima li prekršajne odgovornosti ili nema. Naime, Ustanova ima pravo na obranu u prekršajnom postupku te će se držati donesenog rješenja. Napominje se da Ustanova do sada nije prekršajno niti kazneno odgovarala.

Zašto već pet mjeseci nije javno obznanjeno zbog čega su uginula tri konja? Što ste poduzeli kao ravnatelj da se rasvijetli ovaj slučaj?

– U kontaktu sam s nadležnim službama; toksikološka analiza je u tijeku i kada Ustanova bude imala konkretne informacije, o tome će mediji biti obaviješteni.

image
Ante Čizmić/Cropix

Je li istina da su djelatnici pronašli veću količinu stakla po životinjskim nastambama, a da vi to niste htjeli prijaviti policiji?

- Nije točno.

Kako komentirate izjavu Hrvoja Cokarića da su njegovi problemi u ZOO vrtu počeli nakon što je kao član prijemne komisije primio od vas SMS u kojemu pišete koji bi od kandidata trebao proći na natječaju za zaposlenje?

- Nemam komentara. G. Cokarić svim sredstvima i pritiscima kroz medije i društvene mreže pokušava nanijeti štetu ugledu same Ustanove. Nemam namjeru komentirati ostale neutemeljene navode g. Cokarića upravo kako bih izbjegao nanošenje daljnje štete ugledu Ustanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 19:47