StoryEditorOCM
Splitbura u kbc split

Ravnatelj Meštrović: Odluka o navodnoj zabrani davanja otkaza je posve krivo protumačena!; Glavna medicinska sestra: ‘Nismo nikome ništa pokušali zabraniti, to i ne možemo‘

Piše Tanja Giovanelli
12. listopada 2022. - 19:06

Odluka ravnatelja KBC-a Split, prof. dr. sc. Julija Meštrovića koja je danas opisana kao ˝nevjerojatna˝ uz objavu na nekim portalima, a kojom se zabranjuje sklapanje sporazuma o prestanku radnog odnosa za medicinske sestre i primalje, na noge je digla struku i javnost, zbog, kako se čini, krivog tumačenja.

Kako nam je, upitan za komentar kazao ravnatelj Meštrović, nikome u splitskoj bolnici ne bi palo na pamet ikome zabraniti da da otkaz, kako se moglo iščitati iz medijskih naslova u kojima stoji da je ravnatelj ˝zabranio sestrama da daju sporazumne otkaze˝, već nastoje regulirati načine na koje će bolnica nadalje odgovarati na zahtjeve zaposlenih koji žele raskinuti radni odnos, što će kao i do sada biti slobodni učiniti.

- Odluka je posve krivo protumačena. Zabranjuje se sklapanje sporazumnog raskida radnog otkaza, ne i davanja otkaza. I dalje će svatko moći dati otkaz, ali će to biti jednostrana odluka, a ne sporazum, jer nama nedostaje medicinskih sestara i nas ministar može pitati zašto pristajemo na te otkaze sporazumima, kada nam fali ljudi. – kazao je ravnatelj Meštrović, uputivši nas na glavnu medicinski sestru Ivanku Ercegović koja nam je pobliže objasnila situaciju i dala okvir legitimitetu ovakve odluke.

 

image

Ivanka Ercegović, glavna sestra KBC Split

Josko Ponos/Cropix

 

Prema njenim riječima iz kadrovske službe splitske bolnice stiglo je objašnjenje kako su sporazumni otkazi praksa kada je riječ o radnim mjestima koja više nisu potrebna, te kako KBC više ne može pristajati na sporazumne prekide radnih odnosa koji otežavaju njihov rad.

- Nama fali 600 medicinskih sestara. A budući da se radi u mahom mlađoj, ženskoj populaciji i od ovih koje imamo njih 200-tinjak je svakog mjeseca na porodiljinom dopustu, ili čuvanju trudnoće radi komplikacija, tako da smo u kroničnom deficitu. Toliko smo izmolili ministarstvo da su nam ove godine odobrili upis dodatnog razreda medicinski sestara, ali dok njih dočekamo moramo nekako izgurati. Ovom odlukom nismo nikome ništa pokušali zabraniti, to niti možemo, niti bismo htjeli, već smo reagirali u skladu sa situacijom u bolnici koja se ne može sporazumjeti s odlaskom još pet sestara, jer se to kosi s realnim stanjem – navela je glavna sestra Ercegović.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 10:20