StoryEditor
Splitdeset pozitivnih

Ravnatelj Škaričić potvrdio da zaraženi štićenici imaju simptome već desetak dana. Nije znao odgovoriti zašto se ranije nije reagiralo

Piše G. R.
7. travnja 2020. - 22:45

Nakon što je koronavirus ušao u splitski Dom za starije i nemoćne, oglasio se i Ivan Škaričić, ravnatelj Doma u Vukovarskoj ulici.

- Doktorica koja je tu svaki dan, prije nekoliko dana primijetila je na drugom katu nekoliko osoba s povišenom temperaturom. Malo je to eskaliralo, kod tih 15-ak temperatura, od ukupno 50-ak korisnika, i to je već bilo sumnjivo. Onda smo odlučili u dogovoru s epidemiolozima da se naprave testovi, što je učinjeno prekjučer i danas smo doznali da je pozitivno deset korisnika. I, nako toga se, normalno, reagiralo malo kasnije poslijepodne i odlučeno je na nivou Stožera da se svi naši štićenici s drugog kata, njih 50-ak, prebace noćas u bolnicu na Križine - kazao nam je Škaričić.

Škaričić kaže da su “poduzeli sve mjere" te da "nitko iz doma nije mogao ući i izaći”. Na pitanje kako su korisnici zaraženi, rekao je da je pretpostavka da je virus ušao u dom preko korisnika koji je išao na pregled u bolnicu ili preko djelatnika.

- Ima simptome jedna, čini mi se, sestra, njegovateljica ili dvije. Treba vidjeti, ne mogu špekulirati o tome. Mi smo se stvarno šokirali - kazao je ravnatelj Doma te naglasio da se iste mjere provode u sva tri doma u njegovoj nadležnosti, onom na Zenti, u Vukovarskoj i u Starom Gradu na Hvaru.

Korisnici imaju simptome zadnjih desetak dana

Na pitanje reportera Nove TV zašto se ranije nije reagiralo, s obzirom da korisnici imaju simptome zadnjih desetak dana, ravnatelj Škaričić je odgovorio da on nije doktor te da je to pitanje za struku. "Bili su u kontaktu s liječnikom i ne bih o tome špekulirao", rekao je Škaričić.

"Što je s koisnicima koji idu u samoizolaciju?"

"To trebate pitati epidemiologe. Samoizolacija najvjerojatnije znači kući", rekao je Škaričić, inače dipl. arheolog i historičar, dodavši da se samoizolacija odnosi na zaposlenike Doma, a da će svi štićenici s drugog kata biti prebačeni na Križine.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je kako ga je Škaričić izvijestio da nije bilo kontakta štićenika s drugog kata s ostalim korisnicima Doma, a nada se da će zaraženi preboljeti koronvirus.

Spomenimo i da su svi korisnici Doma u Vukovarskoj ulici stariji od 85 godina, a trenutno tamo boravi 318 korisnika.

Capak: Bolest je vrlo vjerojatno unio netko od osoblja


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je za Jutarnji list da je u Spitu u tijeku epidemiološki izvid koji bi trebao dovesti do saznanja otkud je došlo do proboja virusa u ustavnovu s najugroženijom skupinom.

- Riječ je o polupokretnim ljudima tako da je vrlo vjerojatno bolest unio netko od osoblja, no to se naravno mora još provjeriti. Naime, posjeti su već neko vrijeme zabranjeni. Zasad ima 10 pozitivnih štićenika, još ih nekoliko ima simptome. Na katu na kojem je došlo do proboja ima 40 štićenika, a s obzirom da u splitskoj bolnici trenutno ima dovoljno mjesta, odlučeno je da se svi premjeste ondje, a svo osoblje koje je radilo na tom katu poslano je kući u samoizolaciju, rekao nam je Capak.

Nakon što se napravi epidemiološki izvid i nakon što svi štićenici naprave test, oni koji buidu negativni vratit će se natrag u dom, koji će u međuvremenu biti dezinficiran, ali više o svemu bi se trebalo znati tijekom srijede.

Kako neslužbeno doznajemo, nemoguće je da se ovo dogodilo u jednom danu, što bi značlilo da je bolest već neko vrijeme prisutna u tom domu, no svi detalji tek trebaju biti utvrđeni epidemiološkim izvidima. 

(Ivana Krnić / JL)

Bedeković: Za ovo sam saznala iz medija, sigurnost štićenika je najvažnija

- U ovom trenutku je najvažnije da su štićenici zbrinuti, da će dobiti najbolju skrb i da će se učiniti sve po zadanim procedurama kako bi se širenje zaraze zaustavilo. Jesu li oboljeli već ranije pokazivali simptome, je li se moglo prije reagirati - o tome sada nemam informacija, to ćemo provjeravati u narednim danima. Sad je sigurnost štićenika najvažnija - rekla je za Jutarnji list resorna ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne skrbi Vesna Bedeković.

Za prodor koronavirusa u sustav domova za starije i nemoćne osobe, kako nam je rekla, saznala je iz medija.

- Dom o kojem govorimo nije državni, nego decentralizirani dom, u nadležnosti Splitsko-dalmatinske županije. Kad sam u medijima vidjela što se događa, odmah sam kontaktirala ravnatelja Ivana Škaričića, koji me izvijestio o čemu se radi. Štićenici su iznimno rizična skupina i najvažnije mi je bilo jesu li zbrinuti. Evakuira se 50-ak osoba s jednog kata, na kojem borave teže pokretni štićenici, štićenici s demencijom i oni koju boluju od Alzheimerove bolesti. Ravnatelj me uvjerava da su štićenici smješteni na ostala dva kata doma potptuno sigurni - kaže ministrica Bedeković.

Sada, kaže, slijedi utvrđivanje svih kontakata oboljelih kako bi se širenje držalo pod kontrolom. Ministrica se, kaže, čula s kolegama Vilijem Berošem i Davorom Božinovićem kako bi bila sigurna da se poduzima sve što je potrebno.

- Nemam sada informcije o tome je li osoblje doma testirano i kakvi su rezultati. Ravnatelj me izvijestio da su zaposlenici radili u dva tima te da osoblja ima dovoljno za skrb o ostalim štićenicima. Oni koji su radili na spornom katu idu u samoizolaciju - kaže ministrica.

Od koga je krenula zaraza ne može i, kaže, ne želi spekulirati. Ističe kako ravnatelj tvrdi kako su se u Domu cijelo vrijeme strogo pridržavali pravila o zabrani posjeta, koja su na snazi od 27. veljače.

- Od početka smo svjesni da su naši štićenici jedna od najrizičnijih skupina, zato smo odmah po otkrivanju prvih slučajeva zaraze u Hrvatskoj zabranili posjete. U Ministarstvu smo oformili posebni tim koji svakodnevno kontaktira veliki broj ravnatelja da vidi kakva je situacija i da provjeri pridržavaju li se svi pravila, jesu li osigurali prostor za samoizolaciju i karantenu, u slučaju da za to bude potrebe i da budemo sigurnio da svi shvaćaju ozbiljnost situacije. Vjerujem da je i to pridonijelo činjenici da virus do sada nije ušao u sustav socijalne skrbi - kaže ministrica.

(Kristina Turčin / JL)

item - id = 1014775
related id = 0 -> 1014785
related id = 1 -> 1014781
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2021 21:13