StoryEditorOCM
Splitprebacivanje loptice

Ratnog invalida s karcinomom Grad tjera na ulicu, javila se Đerek: Država ima 600 praznih stanova, neka riješe ovo

Piše Marko Didić
30. svibnja 2023. - 11:00

U Slobodnoj Dalmaciji objavili smo priču hrvatskog branitelja Roberta Franjića (53) kojemu prijeti deložacija iz gradskog stana u Splitu na Pujankama. Franjić je iznio svoju životnu priču u kojoj kaže kako je obolio o težeg oblika karcinoma posebno ističući da u stan nije provalio nego je u njega ušao na osnovu suglasnosti tadašnjih vlasti Grada Splita,a dodijelila mu ga je njegova postrojba - 73 bojna vojne policije.

Priču pročitajte ovdje:

Ratni invalid s karcinomom: ‘Grad Split me tjera na ulicu, volio bih da sam poginuo! Ministarstvo upozorava Banovinu‘

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja dobili smo i službeni odgovor na naš upit, gdje se jasno kaže da je Robert Franjić stekao pravo na kupnju stana od Grada Splita i da je to što radi Grad Split hrvatskom branitelju eklatantno kršenje zakona.

- Hrvatski branitelj Robert Franjić koristi stan Grada Splita od 1995. godine, ima status HRVI 20 posto i dragovoljca iz Domovinskog rata koji je u borbenom sektoru proveo više od 5 godina i nema nikakvih utvrđenih zapreka za stambenim zbrinjavanjem iz članka 84. Zakona, te je stoga stekao pravo na kupnju stana.

U tri navrata je Ministarstvo hrvatskih branitelja (2021. i 2022. te u veljači 2023.) izvijestilo Grad Split da Robert Franjić ostvaruje pravo na kupnju stana te da je radi utvrđivanja kupoprodajne cijene stana potrebno dostaviti tehničku dokumentaciju o stanu (zapisnik o bodovanju, zona stana, godina izgradnje zgrade). Na niti jedan dopis Grad Split se nije udostojio dostaviti odgovor.

Umjesto da ispuni svoju zakonsku obvezu i omogući hrvatskom branitelju Robertu Franjiću kupnju stana, kako je i zatražio, Grad Split mu šalje obavijesti da ne ispunjava uvjete za kupnju stana citirajući samo određene dijelove odredbi Odluke o prodaji stanova u vlasništvu Grada Splita, da se stanovi mogu samo prodavati putem javnog natječaja, premda navedene odredbe propisuju drugačije, odnosno neposrednu pogodbu." odgovorili su nam decidirano iz tog ministarstva na naš upit.

image

Robertu Franjiću prijeti deložacija iz gradskog stana u Splitu na Pujankama

Tom Dubravec/Cropix

Upit smo u isto vrijeme poslali i Gradu Splitu 24. svibnja kada smo radili ovu priču,ali je odgovor stigao tek 29. svibnja, dakle kada je priča već izišla u javnost bez da je u njoj Grad Split aktivno sudjelovao.

U odgovoru na naš upit Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Grada Splita iznijela je stavove Grada i detaljno elaborirala ovu temu, tražeći da ne kratimo njen poduži pisani odgovor.

- Od kada sam postala pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu pišem dopise Ministarstvu hrvatskih branitelja kako bi riješili sve ovakve slučajeve. Jedini sastanak koji smo uspjeli organizirati na našu inicijativu u veljači, naprasno je otkazan s napomenom da će se javiti za novi termin, ali od Ministarstva tada ni pisma ni razglednice.

Gospodin Robert Franjić je u gradskom stanu od 32,51 kvadrata na adresi Pujanke 24A – bespravno. Prvi put zadužen je u gradskoj evidenciji kao bespravni korisnik stana dana 1.1.1998. godine. Nemamo saznanja kako je ušao u posjed stana, ali nije na zakonit način.

Nažalost, Grad Split nema zakonske mogućnosti legalizirati status odnosno potpisati ugovor o najmu bez provođenja javnog natječaja. Ministarstvo hrvatskih branitelja jedino ima zakonsku mogućnost dodijeliti stan bez javnog natječaja hrvatskom branitelju i to temeljem članka 83. stavka 2. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji propisuje kako se pravo na stambeno zbrinjavanje ostvaruje, između ostalog, i pravom na javni najam stanova u vlasništvu Republike Hrvatske (na rok od deset godina uz mogućnost produljenja nakon isteka)."

Đerek dalje u dopisu tvrdi i sljedeće: "Međutim, Ministarstvo hrvatskih branitelja, unatoč činjenici da država ima više od 600 praznih stanova u svom vlasništvu, a što je javno objavljen podatak, ne želi dodijeliti navedene stanove hrvatskim braniteljima. Uz to, ne postoji javno objavljen podatak o listi čekanja ili dodijeljenim stanovima u ovakvim slučajevima, kao niti popis praznih stanova u vlasništvu Republike Hrvatske. I ne samo to, nego je država propisala da stanove u svom vlasništvu, putem društva Državne nekretnine d.o.o. daje u najam po tržišnim cijenama i po principu "tko da više".

Dakle, Ministarstvo hrvatskih branitelja ne želi postupiti po zakonu kojega je samo predložilo i unatoč mogućnostima za stambeno zbrinjavanje. Umjesto toga lopticu konstantno vraćaju Gradu.

image

Maja Đerek

Tom Dubravec/ Cropix

Uz to, Grad Split je raspisao natječaj za davanje u najam stanova socijalno ugroženim građanima Grada prošle godine. Uvidom u podnesene zahtjeve utvrđeno je da Robert Franjić nije podnio prijavu na isti.

Kao što smo se već ranije očitovali, trenutno 70 osoba i obitelji s dokazanim socijalnim statusom čeka na stan, no Grad Split nema mogućnosti sve ih zbrinuti jer nema dovoljno raspoloživih stanova. Navedeno i zbog činjenice da se upravo Republika Hrvatska, zbog zakonskih propisa, upisuje kao vlasnik stanova kojima je do sada upravljao Grad. Na listi su i hrvatski branitelji koji su se javili na javni natječaj. Robert Franjić je upućen da se glede stambenog zbrinjavanja javi Ministarstvu hrvatskih branitelja."

Đerek tvrdi da Franjić ne bi ostvarivao uvjete za dodjelu stana i da se javio na natječaj.

- Sve i da se javio na natječaj gospodin Robert Franjić ne bi ostvarivao uvjete za dodjelu stana jer od 1984. ima prijavljeno prebivalište u gradu Hvaru (uvjet je bio prebivalište u Splitu), a dužan je s osnove korištenja stana (najamnina, komunalna naknada, NUV) iznos od 7.226.,19 EUR. Ovdje napominjemo kako je bio zadužen za naknadu za bespravno korištenje stana u iznosu od 30 eura mjesečno do 2020., a od tada u iznosu od 64,7 eura mjesečno, što znači da već dugi niz godina ne plaća naknadu za korištenje stana.

Na koncu, Grad Split je dužan pokrenuti postupak iseljenja i naplate dugovanja, ali deložaciju ne provodi Grad, nego sud na temelju pravomoćnog i ovršnog akta.

Kao i u svim ovakvim slučajevima, pozvali smo Roberta Franjića samo na mirnu predaju stana, Nikakva deložacija nije u pitanju. Nakon pokretanja postupka sve dalje ovisi o sudu i trajanju sudskog postupka.

Što se tiče otkupa stana Grad Split nije u zakonskoj mogućnosti isti prodati gospodinu Franjiću jer je u stanu bez pravne osnove i godinama ne plaća naknadu za korištenje.

Očekujemo da Ministarstvo hrvatskih branitelja napokon reagira i dodijeli prazne stanove u vlasništvu Republike Hrvatske svim ovakvim slučajevima u Splitu, jer ima mogućnosti. Za sada je ovakvih 15 slučajeva."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:03