StoryEditorOCM
SplitBez doma

Raste li u Splitu broj beskućnika? Upućeni otkrivaju: ‘Dođu na ljeto, svidi im se i ostanu, ali nemaju gdje živjeti‘

Piše Marija Vuković
31. siječnja 2023. - 10:13

Prošloga tjedna objavili smo apel udruge Help iz Splita, a u kojem su zamolili svoje sugrađane da doniraju odjeću koja je u dobrom stanju. Budući da je fokus njihovog rada na mladima, zabrinuli smo se da ovo znači da su primijetili porast u broju mladih koji se nalaze na ulicama dalmatinske metropole. 

- Nije ih sada više nego na lito, ali stalno ih je puno, kazali su nam Helpovci čija je akcija napravila i više nego samo urodila plodom. 

- Odaziv je odličan, prikupili smo puno muške odjeće, a donacije i dalje pristižu. Trenutno imamo dovoljno zimske odjeće, ali imamo i puno korisnika pa će se sigurno i brzo podijeliti. Građani mogu uvijek donijeti u Udrugu sve što ne koriste, a da je u dobrom stanju - odjeću, cipele,kozmetiku koja može biti i otvorena, nakit, posteljinu, deke, jastuke, elektroniku, posuđe... Sve što je u dobrom stanju a ne koristi se, slobodno neka donesu, naši se korisnici vesele svemu. Bitno je samo da je čisto i sezonski, zimi nam treba zimska odjeća, obuća i posteljina, a ljeti ljetna, budući da nemamo veliki skladišni prostor, objasnili su nam te dodali kako nemaju problema s pronalaskom volontera jer su njihovi tu zahvaljujući Europskim snagama solidarnosti, a upravo izrađuju nove digitalne plakate na kojima će detaljno opisati što im sve točno treba kako bi ovakve i slične akcije provodile i dalje. 

PUN ORMAR ODJEĆE

Kako ističu, svojim sugrađanima se sada žele posebno zahvaliti. Ponosno nam pokazuju ormar koji je dupkom pun donirane odjeće koja će uskoro postati dio garderobe onih potrebnih. Ovoga puta svi građani koji su donirali, točno su sve pogodili, kažu nam te dodaju kako se ranije znalo dogoditi da u odjeći za zimu pronađu i neki zalutali kupaći kostim ili majicu kratkih rukava. Nije bilo nijedne zabune, ni komadića za bacanje. Tragično, ali očekivano je i da ponekad odjeća koja stigne do njih nije u najboljem stanju već je rastrgana, zaprljana i potpuno neupotrebljiva. Posljednjih dana taj problem nisu imali, a mi se nadamo da kada se to i dogodi da je riječ o slučajnosti ili nezgodi kod razvrstavanja odjeća, a ne o stvarnom manjku brige i razumijevanja. 

image
Help/
image
Help/
image
Help/

Helpovci nisu primijetili porast u broju onih koji se spletom životnih okolnosti pronađu na ulici, ali njihov humanitarni kolega, Drago Lelas iz MoST-a govori kako je onih bez trajnog doma sve više. 

- Ne govorimo o drastičnim brojkama jer smo mala sredina, ali sigurno je da ih je više - tvrdi. Na naše pitanje o tome čini li mu se da je broj onih koji su se na ulici pronašli u ranom stadiju života ima jednostavan odgovor. 

- Veći je broj i mladih i starijih. Taj trend je prisutan i u drugim gradovima, govore mi kolege. Zanimljivo je i da je sve više stranaca koji ovdje valjda dolaze na ljeto, a onda ostanu jer im paše klima. Žive u napuštenim prostorima ili na ulicama. Mi obilazimo neka od mjesta na kojima znamo da ima beskućnika i prije smo ih gotovo sve u Splitu znali poimenice. Bilo ih je možda 15 do 20, a sada je neka naša procjena da se ta brojka umnožila do 30 ili 35, govori nam predsjednik udruge MoST koji kao i Helpovci, za svoje sugrađane ima samo riječi hvale. 

Kroz standardno humanitarno bogat prosinac organizirali su više lijepih akcija koje su zasad napunile njihove kapacitete, a to pomaže ne samo onima koji su kroz MoST-ov Centar za beskućnike i beskućnice pronašli smještaj nego i onima kojima udruga pomaže kod prehrane ili u njihovim prostorima pronađu odjeću i komadić mira. Iz onoga što smo čuli da se zaključiti kako iako u Splitu raste broj onih kojima je život pod otvorenim nebom postao svakodnevica, broj onih spremnih na pomoć još je veći. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 13:37