StoryEditorOCM
SplitISTJEČU IM MANDATI

Raspisani natječaji za čelne ljude KBC-a Split, traže se ’šefovi’ čak deset bolničkih odjela. I ravnatelju Meštroviću se bliži kraj mandata, uskoro ćemo znati hoće li opet biti izabran

Piše Ivica Marković
12. srpnja 2022. - 12:38

Nisu birali samo Splićani svoje znanstvenike - gradonačelnika, odnosno prvog čovjeka grada.

I u KBC-u Split se provode izbori za ukupno 10 klinika, kliničkih zavoda i zavoda koji će uskoro dobiti nove/stare predstojnike ili pročelnike, odnosno narodnim jezikom rečeno - šefove.

Naime, kako se svako četiri godine u KBC-u Split provode javni natječaji za izbor novih rukovoditelja, jer im mandat traje četiri godine, tako je sada raspisan natječaj za ona upravljačka mjesta na kojima sjede oni, kojima istječe četverogodišnji mandat.

I tako je u bolnici došlo vrijeme za nove izbore koji će vjerojatno biti završeni “u prvom krugu”, koji državu ne koštaju milijune kuna i u kojima, vjerujemo, protukandidati ne vrijeđaju jedni druge.

image
Saša Burić/Cropix

Na natječaj se mogu prijaviti svi oni koji zadovoljavaju uvjete natječaja, pa će biti interesantno vidjeti i čuti, hoće li na njega aplicirati samo liječnici iz Splita, odnosno KBC-a Split ili i iz drugih krajeva Hrvatske.

Uvjeti natječaja su mahom završen Medicinski fakultet, specijalizacija iz grane medicine iz djelatnosti za koju se natječu, te pet godina radnog iskustva, dok kandidati za predstojnike klinika i kliničkih zavoda traži i znanstveno-nastavno zvanje.

Tako je na temelju odluke prof. dr. sc. Julija Meštrovića, ravnatelja KBC-a Split raspisan natječaj za izbor i imenovanje predstojnika Klinike za kirurgiju (sada je predstojnik prof. dr. sc. Zdravko Perko), predstojnika Klinike za očne bolesti (sada je predstojnik prof. dr. sc. Kajo Bučan), predstojnika Klinike za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata (sada je predstojnik prof. dr. sc. Kolja Poljak) kao i za predstojnika Klinike za onkologiju i radioterapiju (sada je predstojnik prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak).

image

Prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak 

Božidar Vukičević/Cropix

Nove ili stare šefove dobit će i Klinika za unutarnje bolesti (sada je na čelu doc. dr. sc. Danijela Marasović Krstulović), Klinika za neurologiju (doc. dr. sc. Meri Matijaca), Klinički zavod za nuklearnu medicinu (sada je prof. dr. sc. Ante Punda), Klinički zavod za mikrobiologiju i parazitologiju (sada je prof. dr. sc. Marija Tonkić), Zavod za fizikalnu medicinu rehabilitaciju s reumatologijom (sada je doc. dr. sc. Dinko Pivalica) i Zavod za medicinsko laboratorijsku dijagnostiku (sada je doc. dr. sc. Leida Tandara).

image

doc. dr. sc. Danijela Marasović Krstulović 

Vojko Basic/Cropix

Ne idu svi na natječaj

Naravno, splitski KBC ima još klinika, kliničkih zavoda, zavoda i odjela, koji također imaju svoje predstojnike ili pročelnike, odnosno šefove. No, kod njih neće sada biti proveden javni natječaj za nove čelne ljude jer im je mandat još u tijeku.

Odnosno, svi oni su na mjesto šefova došli tijekom ovog četverogodišnjeg mandata, kada su njihovi prethodnici otišli u mirovinu. Tako npr. ako je netko došao na svoju funkciju prije dvije godine, odnosno na “pola mandata” njegov će reizbor ili izbor novog šefa biti za dvije godine, kada mu istekne četverogodišnji mandat.

image

Prof. dr. sc Julije Meštrović

Vladimir Dugandžić/Cropix

Ipak ono najinteresantnije, kada su izbori u KBC-u Split u pitanju, dogodit će se u listopadu ove godine kada će biti izbor za novog ili starog ravnatelja KBC-a Split.

Na toj “užarenoj” sjedalici već četiri godine sjedi prof. dr. sc. Julije Meštrović, koji je na tu funkciju izabran 2018. godine, nakon iznenadne smrti prof. dr. sc. Ive Jurića, dječjeg kirurga koji je na tu funkciju izabran 2016. godine.

U tom trenutku zamjenik ravnatelja bio je prof. dr. sc. Meštrović, koji je smrću prof. dr. sc. Ive Jurića postao v.d. ravnatelja KBC-a Split, te je za ravnatelja imenovan na vrlo burnoj i neizvjesnoj sjednici Upravnog vijeća bolnice u listopadu 2018. godine.

Meštrović je preuzeo “žezlo” u ruke i nastavio voditi, najveću bolnicu od Trsta do Patrasa, kako sam voli istaknuti. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 10:35