StoryEditor
Splitzbogom, oružje!

Rakete i podmornica traže misto u muzeju

Piše PSD.
3. rujna 2013. - 01:06
Uoči otkrivanja spomenika 4. gardijskoj brigadi nije zaboravljena ideja s kraja prošle godina, a to je osnivanje Muzeja Domovinskog rata u Splitu.

Kako nam kaže hrvatski branitelj Mirko Ramljak, član povjerenstva za osnivanje muzeja, očekuje se podrška gradonačelnika Ive Baldasara daljnjem razvoju zamisli koja bi trebala uroditi definiranjem buduće lokacije muzeja i budućih izložbenih eksponata.

- U gradskom proračunu za ovu godinu predviđeno je oko milijun kuna za nabavu stroja koji bi videosnimke iz Domovinskog rata sa starih VHS kaseta prebacio u digitalni oblik. Spomenuti novac namijenjen je i za prikupljanje budućih eksponata, njihovo očuvanje i konzerviranje. Stručno povjerenstvo od pet članova osnovano je, dakle, u prošlom sazivu gradske vlasti, a na novoj vlasti je da formalno samo potvrdi povjerenstvo - ističe Ramljak.

Naš sugovornik naglašava da postoje pozitivni signali gradonačelnika u vezi s osnivanjem muzeja Domovinskog rata u Splitu, tako da projekt ide dalje.

Ramljak predlaže novu lokaciju ako budući vojni muzej ne bude, kako je prvotno načelno planirano, u sklopu tvrđave na Gripama.

Bivša vojarna

- Bivša vojarna 4. gardijske brigade na Dračevcu bila bi idealna, kako zbog zgrada, tako i zbog velikih otvorenih površina gdje bi se mogli izložiti oklopni tranporteri, tenkovi, topovi i drugo naoružanje koje se koristili u Domovinskom ratu. Želimo da to bude respektabilan i značajan muzej - kazao je Ramljak, jedan od inicijatora osnivanja muzeja.

RAT_TOPOVI7-1991
Ideja za formiranje Muzeja Domovinskog rata nekako se poklopila s otpisom stotina komada raznog naoružanja koje Hrvatskoj vojsci, ni HRM-u, više neće trebati. Drugim riječima, to bi naoružanje idealno moglo poslužiti za stvaranje postava budućeg Muzeja Domovinskog rata, ali i za proširenje postojećeg postava Pomorskog muzeja.

Ministarstvo obrane nedavno je donijelo odluku da se deseci protubrodskih rakata RBS-15, smještenih u raketnoj bazi u Žrnovnici, proglase neperpektivnima te tako pošalju u vojnu povijest.

Osim toga, Oružane snage namjeravaju u rashod poslati i mobilni obalni lanser (MOL) za spomenute rakete.
Riječ je o kamionima “tatra” na kojima se nalaze četiri lansera, te zapovjedna kabina.

U Brižinama, gdje se nalazi vojna luka i skladište, pod vedrim nebom, nalazi se ceradom pokrivenih 15 starih obalnih topova (8 topova “bofors” kalibra 40 mm i sedam topova M-87 od 100mm), te šest komada antikvitetskih oklopnih transportera MT-LB s artiljerijsko-minobacačkim lokatorskim radarom SNAR 10 na koje vojska više ne računa.

I otpisana podmornica “Velebit“ podno čempresa u ratnoj luci Lora čeka na konačno udomljenje i svoju dostojnu prezentaciju.

Splitski Muzej Domovinskog rata idealna je prilika za takvo što.

denis krnić

Izdvojeno

02. lipanj 2020 03:37