StoryEditorOCM
Splitu sklopu 20. dana radunice

Raduničani podigli spomenik tovaru

Piše PSD.
25. lipnja 2013. - 01:14
Ovogodišnji 20. jubilari Dani Radunice u znaku su – tovara! Kako smo i najavili, u ovaj stari dio grada stigao je brončani magarac autorice pok. Bosiljke Bezić težak 150 kila i visok 1,15 metara. Gipsani odljev djelo je kipara Josipa Mijića.
I dok spomenike uglavnom dobivaju ljudi zaslužni za svoja djela iz svih polja društvenih djelatnosti, Raduničani su odlučili odati počast životinji koja simbolizira Dalmaciju, ponajviše težaka.

U spomen na vrijeme koje je odavno prošlo, a odnosi se na tradiciju vridnih poljičkih žena koje su na splitski Pazar donosile verduru upravo na tovarima, koje bi vezali u Radunici, rodila se ideja o podizanju spomenika ovoj pitomoj životinji.

- Raduničani su oduševljeni tovarom! I ne samo oni, nego i turisti kojih je pun grad. Svi se već slikaju s njim – prvi je dojmove s nama podijelio Ivan Tokić Truman, predsjednik organizacijskog odbora Dana Radunice.

Osim spomenikom, tovaru će se u sklopu ove manifestacije odati počast i na večeri poezije koja je na programu u petak, a vodit će je Mladen Vuković.

N.LULIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 18:32