StoryEditorOCM
Splittaru se za crkavicu

Radnicima splitskih vrtića prekipjelo, spominju i štrajk. I da, plaće su im manje od smetlarskih: Puljak nas odbija...

Piše Božidar Lončar
14. prosinca 2023. - 07:45

Hoće li idućeg tjedna javni vrtići u Splitu ići u štrajk? Odgovor bi trebali dobiti u ponedjeljak ili utorak. Do tada bi se trebali očitovati članovi sindikata koji rade u dječjim vrtićima o prijedlogu Banovine za poboljšanje njihovih radnih uvjeta od 1. siječnja, rekla nam je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medije i kulture. Žilić nam je potvrdila kako nije postignut dogovor SOMK-a i Sindikata radnika dječjih vrtića Grada Splita s predstavnicima Grada i Ivicom Puljkom na drugom sastanku drugog pregovaračkog odbora, održanom 12. prosinca. Mediji su prenijeli kako je gradonačelnik čak demonstrativno napustio sastanak, te ostavio pročelnika Marija Negotića samog sa sindikalistima.

- Sindikat je tražio povećanje plaće od 18 posto i dodatka za prehranu s 66.37 na 100 eura početkom 2024. Grad je ponudio povećanje od 10 posto od 1. siječnja i 8 posto od 1. srpnja dok su dodatak za prehranu odbili. Mi smo prijedlog Grada odbili nakon čega je uslijedila burna rasprava s gradonačelnikom – objašnjava nam Žilić.

Štrajk i prosvjedi su opcije, odgovorila je predsjednica SOMK-a, ali roditelji se ne moraju brinuti jer se vrtići po zakonu ne mogu zatvoriti, a za štrajk  postoji posebna priprema sukladno Pravilniku kojeg se Sindikat mora pridržavati, rekla je Žilić.

I da pristanu na sve uvjete Grad će opet kršiti zakon

Da Grad i pristane na uvjete Sindikata, još će i dalje kršiti članak 51. Zakona o predškolskom odgoju prema kojem bi plaće u javnim vrtićima morale biti izjednačene s plaćama u osnovnim školama. Plaće bi i s povećanjem od 18 posto zaostajale za 30 do 40 eura bruto za onima u osnovnim školama, kaže Žilić.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Na sastanku drugog pregovaračkog odbora nije se raspravljalo o povećanju plaća radnika četvrtog stupnja poslova (domari, čistačice i pomoćno osoblje) i koeficijentima za rad u opterećenju što su zahtjevi Sindikata:

- Riječ je o dodatku za obavljanje poslova izvan ugovornih obveza ili za isti posao kada manjka osoblja. To je primjerice situacija u kojoj imamo jednog odgajatelja na cijelu grupu, primjerice. To je odmah odbijeno i nije bila tema drugog kruga pregovora – odgovorila je Žilić.

image
Bozidar Vukičević/Cropix

Rade za plaću manje od minimalne

Plaće odgajatelja nisu u skladu sa zakonom, a domara, čistačica i pomoćnog osoblja su ispod minimalne. Žilić nam je u travnju za primjer uzela plaću spremačice koja je između 650 i 690 eura, ovisno o radnom iskustvu. Predsjednica Sindikata je tu informaciju podijelila nakon što su spremačice u vrtićima bile prozvane od pometačica "Čistoće"! Pokazala je svoju plaću od 1.054 eura uz izjavu kako ona, za razliku od spremačica u vrtićima, radi cijelo ljeto i nema zimsku pauzu.

‘Gradonačelniče, dajte tetama u vrtiću škovacinske plaće! Jedva su iskamčile 770 eura, a pometačica prima preko 1000‘

Njena se izjava pokazala uvredljivom za djelatnike vrtića.

image

Radnica "Čistoće" za vrijeme štrajka pokazala je svoj izvod bankovnog računa i iznos svoje plaće. Javno objavljivanje plaće kao i komentari upućeni spremačicama u vrtićima su se pokazali lažnima 

Duje Klarić/Cropix/Slobodna Dalmacija

Plaća odgajateljima u vrtiću je od 1. siječnja ove godine porasla za šest posto i od 1. srpnja šest i pol posto nakon pregovora krajem 2022. Osnovica plaće je sada 770,73 eura zbog čega je nakon pregovora dogovorena nova runda sastanka oko boljih uvjeta. Skoro za trećinu manja od pometačice.

Prošle godine nije bilo novca za roditelje dvjestotinjak neupisane djece, a kao razlog se navela kriza vlasti. Ove je godine Puljak ”ugurao” svu djecu u vrtiće zbog čega se postavljalo pitanje kršenja Pedagoškog standarda s obzirom na broj djece u svakoj skupini na jednog odgajatelja. Banovina je ove godine za djecu neupisanu u jaslice izdvojio 200 do 300 eura mjesečno.

Odgojiteljica s visokom stručnom spremom koja odgaja našu djecu ima 770 eura plaću. Evo nećemo ni uspoređivati s pometačicom. Neka brojka stoji tu. Pogledajte je opet.

image
Bozidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 16:18