StoryEditorOCM
SplitSLUČAJ: ZELENO

Radnici ‘Parkova i nasada‘ dobili siću, usklađeni ‘minimalci‘, a pogledajte im uvjete rada: ‘Hoće veću plaću, a nema se‘

Piše Božidar Lončar
23. svibnja 2024. - 21:32

Prije nekoliko dana, 20. svibnja, potpisan je aneks kolektivnog ugovora za zaposlenike gradske tvrtke "Parkovi i nasadi". Aneks su potpisali direktor Siniša Gašparević, sindikalni povjerenik Neovisnog sindikata PiN-a Hrvoje Bajić, glavna sindikalna povjerenica za Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat Tajana Domazet i regionalni povjerenik SMH-IS-a Juraj Šoljić. Aneks stupa na snagu 1. lipnja nakon što se ovjeri u uredu državne uprave u Splitu, a njime je ponovljen sustav bodovanja iz Pravilnika o radu od prošle godine prema kojem je izračun osnovne plaće za rad u punom radnom vremenu za koeficijent 1,00 (1000 bodova) 269 eura bruto. Izračun prema kolektivnom ugovoru iz 2017. bio je 1810 kuna u bruto iznosu za koeficijent 1,00, te je najmanja plaća iznosila 4344 kune bruto.

– Izračun osnovne plaće za 2022. iznosio je 254 eura u bruto iznosu, 2023. 269 eura. Najniži koeficijent je 3,2 (3200 bodova) bez dodataka i stimulacija – odgovorio nam je sindikalni povjerenik Šoljić.

To bi značilo kako je najmanja plaća u "Parkovima i nasadima", bez dodataka i stimulacija, oko 861 euro ili 6456 kuna bruto. Minimalna plaća u Hrvatskoj za 2024. godinu iznosi 840 eura bruto ili oko 677 eura neto, navodi Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Dakle, u "Parkovima i nasadima" radnici su dobili tek nešto iznad minimalca, zbog čega se i aneks sklopio, potvrdile su nam obje strane u pregovorima.

– Evo izračuna plaće pa vidite o kojem je iznosu riječ. Nakon što se odbiju davanja moja plaća iznosi 861,14 eura, što uključuje 100 eura za troškove prehrane, 55 eura za prijevoz i 16 odrađenih prekovremenih sati što je 100 eura. Kada to sve oduzmemo, kolika mi je zaista plaća? Minimalac ili manje od toga? – kazala nam je djelatnica ove gradske firme.

Pregovori samo radi usklađivanja minimalca, radnici će dobiti ‘siću‘

Regionalni povjerenik Juraj Šoljić pojašnjava kako aneksom nisu povećane plaće, već su napravljene korekcije za radna mjesta ispod Zakona o minimalnoj plaći.

– Zato je aneksom korigiran tek mali dio osnovne plaće, a poslodavac je korigirao dio plaća koje su bodovno, odnosno koeficijentom bile ispod toga. Mi kao sindikat prvo tražimo i tražili smo povećanje osnovne plaće – odgovorio je povjerenik Šoljić.

Dodatak koji će radnici "osjetiti" je pravo na jednokratnu isplatu od 150 eura bruto svaka četiri mjeseca, odnosno tri puta godišnje ako nisu bili na bolovanju u spomenutom razdoblju. Iznimno bi prva isplata trebala "sjesti" na plaću za svibanj. Aneksom će se rad nedjeljom plaćati 50 posto umjesto 35 posto, što je usklađivanje sa zakonom. Rad nedjeljom, na blagdane i neradne dane te u drugoj smjeni se može zamijeniti i slobodnim danom umjesto novčane isplate, uz pristanak radnika. Radnici imaju pravo i na naknadu za prehranu i dar u naravi u maksimalnom neoporezivom iznosu.

Dovršen je i proces savjetovanja sa sindikalnim povjerenicima u funkciji Radničkog vijeća oko izmjena i dopuna Pravilnika o radu, potvrdili su nam iz Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata. Izmjene Pravilnika, neslužbeno doznajemo, nije još potpisao Gašparević, no one se, ako budu potpisane, u pravilu, odnose na uvrštavanje članaka aneksa u Pravilnik.

Sindikati žele izmjene sistematizacije, ‘opasni i složeni poslovi za 800-900 eura‘

Sindikati su složni: sistematizacija nije zadovoljavajuća i neke zahtjeve, poput onog za povećanje osnovne plaće, Uprava nije prihvatila.

– Dogovorili smo se da se uskoro inicira i pregovaranje za novi kolektivni ugovor u kojem će biti novo povećanje plaće te ostala materijalna prava radnika, kao i bolji uvjeti rada koje smo željeli već u aneksu ispregovarati. a Zbog tranzicije poslovanja (tržnice) s Upravom smo dogovorili da do kraja ljeta ili početka jeseni imamo novi kolektivni ugovor.

Usputno će se raditi na sistematizaciji radnih mjesta jer postojeća nije zadovoljavajuća – odgovorio nam je regionalni povjerenik Šoljić, dok je glavna sindikalna povjerenica istog sindikata Domazet dodala kako će se ostalo pregovarati prilikom rada na novom kolektivnom ugovoru.

Sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata PiN-a Hrvoje Bajić priznaje kako su tražili više, ali istovremeno smiruje tonove i dodaje da je najbitnije da je Uprava pokazala da ima sluha.

– U pregovorima za kolektivni ugovor tražit ćemo da nam se ispune zahtjevi poput povećanja satnice za rad nedjeljom i rad u neadekvatnim uvjetima.

Tražili smo 200 eura svaka tri mjeseca, dobili smo 150 eura svaka četiri mjeseca, što je oko 100 eura neto. Ovo je preslika onoga što imaju djelatnici "Čistoće", mislim da oni primaju nešto veći iznos svaka tri do četiri mjeseca.

Mislim da će dvije trećine radnika dobiti povećanje plaće ako ne odu na bolovanje, jer je firma zaposlila dosta mladih djelatnika – kazao nam je Bajić i nastavio o sistematizaciji za koju kaže kako je posebna tema.

– Postoji oscilacija u vrednovanju rada, na primjer, između onog tko kosi travu i tko je u košari. Skupljačima papira se treba povećati plaća.

Postoje opasniji i složeniji poslovi koji bi trebali biti bolje plaćeni, ne mogu biti zamrznuti na plaći od 800-900 eura. Imamo kolege s plaćom od 800 eura, to se treba riješiti – pojasnio je sindikalni povjerenik Bajić.

Djelatnica s kojom smo razgovarali izrazila je nezadovoljstvo zbog toga što smatra da su plaće niske, a posao opasan. To nam je potvrdilo više izvora, pa i oni bliski sindikatima.

– Na minimalcu smo, a riskiramo živote po trakama i brzim cestama. Nismo ni sa čim zaštićeni. Sve nas stavljaju u isti koš neovisno što radimo.

Nismo reagirali kada je prosvjedovala "Čistoća", a komunalna smo tvrtka baš kao i oni. Imaju par stotina eura veće plaće, a radimo slične poslove, nekada i "šporkije", poput ulaska u travnjak punog izmeta. Znamo mi da oni imaju prihode za razliku od nas, ali zar ne zaslužujemo više? Neki minimum za normalan život? Još smo i razdijeljeni na sekcije pa nismo jedinstveni. Ima tu i drugih stvari, no to je druga tema. Zadnji put mi je podignuta plaća kada ju je podizala Vlada – požalila nam se anonimna djelatnica, što nam je potvrdilo više njenih kolegica i kolega.

image

Uvjeti rada djelatnika ‘Parkova i nasada‘...

Čitatelj/Slobodna Dalmacija/

Djelatnica je u razgovoru s nama podsjetila na tragičan slučaj iz 2021. o kojem smo izvještavali u članku "Teška prometna nesreća u Splitu: vozač motocikla koji je naletio na cisternu u Ulici Domovinskog rata preminuo u bolnici", kako bi pojasnila što misli o uvjetima rada. Tada se motociklist zabio u minicisternu "Parkova i nasada" kraj "Kauflanda" dok su se zalijevali oleandri uz cestu.

– Djelatnici imaju svu opremu, a što se tiče zaštite na radu mogu reći da je temeljita. Kada su velike sadnje blokira se prometna traka, dođe policija, "Cestar"... Ostalo je individualno, nitko nije pod prisilom, svatko može odbiti rad bez sankcija – odgovorio je povjerenik nezavisnog sindikata PiN-a Bajić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 00:38