StoryEditor
SplitKAMP NA MOSORU

Radioamateri u Sitnu Gornjem ‘uhvatili‘ vezu s radijskom stanicom smještenom u sjedištu Ujedinjenih naroda, na obali East Rivera u New Yorku

7. rujna 2020. - 09:53
Uspješni kontakti sa svim dijelovima svijeta uspostavljali su se svakog dana Zvjezdano Selo Mosor

U zvjezdarnici u Gornjem Sitnom održan je 12. radioamaterski kamp za mlade "Zvjezdano selo Mosor 2020.", na kojem se okupilo 20 polaznika iz svih krajeva Hrvatske, a o njima su se brinula tri voditelja: Dragan Mojsilović, Branko Martinčić i Željko Vidović.


Tijekom rada polaznici su ostvarili ukupno 450 veza, a ističe se ona s radijskom stanicom smještenom u sjedištu Ujedinjenih naroda, na obali East Rivera u New Yorku. Osim toga, iskusniji sudionici su "uhvatili" i signale s radioamaterskih satelita.
Budući da zbog epidemiološke situacije ove godine nije bilo uobičajenih odlazaka na kupanje, za polaznike su upriličena četiri gostovanja djelatnika žurnih službi, pa su tako zvjezdarnicu prvi posjetili članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Žrnovnica, koji su ispred zgrade izveli pokaznu vježbu gašenja požara.

Mlade sudionike kampa posjetili su i Grgo Puljas i Ante Jukić, članovi splitske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja, koji su radioamatere upoznali sa svojim brojnim aktivnostima, kao i Tonči Rađa, predsjednik Speleološkog društva "Špiljar", koji je djeci održao predavanje o speleologiji kao ljudskoj aktivnosti, s težištem na istraživanju špilja i jama u srednjoj Dalmaciji.

Na koncu je Silvana Nikolić, voditeljica Službe rada s mladima Gradskog društva Crvenog križa, upoznala polaznike s djelovanjem Crvenog križa u zajednici. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. veljača 2021 10:24