StoryEditor

RACIONALIZACIJA Split: vojska će selit iz Trgovačkog suda

Piše PSD.
25. siječnja 2011. - 10:36
Trgovačkom sudu u Splitu je 30. prosinca pripojen 220 kilometara udaljen Trgovački sud u Dubrovniku, koji je postao njegova stalna služba u Dubrovniku.

U povodu toga, prošlog je tjedna ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odredio dosadašnjeg v.d. predsjednika splitskog suda Ivu Bakalića ovlaštenom osobom za obavljanje poslova sudske uprave novoosnovanog suda.

Sila zakona

U roku od godine dana Državno sudbeno vijeće mora raspisati natječaj i izabrati predsjednika Trgovačkog suda u Splitu, a na to mjesto mogu se kandidirati svi suci trgovačkih sudova u Hrvatskoj.

Razlog je što su pripajanjem sudova silom zakona svim predsjednicima prestali mandati.

No, Ivi Bakaliću, koji je na čelu splitskog suda od 2002. godine, drugi je mandat predsjednika istekao 26. srpnja, pa je još od tada vršitelj dužnosti na toj funkciji.

Natječaj za predsjednika suda koji je bio raspisan u veljači 2010. godine zbog isteka mandata Ivi Bakaliću − a na koji se on javio kao jedini kandidat − bit će stavljen izvan snage jer će uskoro biti raspisan spomenuti novi natječaj.

Također, ministar pravosuđa donijet će u roku od 60 dana pravilnik kojim će odrediti krajnji rok do kojega se stalne službe sudova moraju i fizički pripojiti matičnom sudu, rekao nam je Ivo Bakalić.

− To znači da će jednoga dana stalna služba u Dubrovniku prestati s radom, a sve poslove nastavit će obavljati u zgradi Trgovačkog suda u Splitu. Da bi se za to osigurao prostor, treba razriješiti sustanarski odnos s vojnostegovnim institucijama koje sada koriste dio sudske zgrade, odnosno inicirati aktivnosti kod Vlade da nam dodijele cijelu zgradu − kazao je Ivo Bakalić.

Trgovački sud u Splitu do sada je imao 13 sudaca i 65 ostalih zaposlenika, a sa stalnom službom u Dubrovniku dobio je još dva suca i 18 zaposlenika.

Ta dva dubrovačka suca u radu zajedno imaju 623 parnična predmeta, 72 stečaja, 51 ovrhu i 330 registarskih predmeta.

Toliki broj predmeta, kaže Bakalić, premašuje mogućnosti dvaju sudaca, pa treba vidjeti hoće li se nastaviti izbor dvaju sudaca koji je bio u tijeku na sada ugašenom sudu u Dubrovniku, a tako bi se ekipirala stalna služba u Dubrovniku, ili će se dio njihovih predmeta morati povući na matični sud, gdje bi ih rješavali splitski suci.

Nedostaje sudaca

− Zbog takvog broja neriješenih predmeta, male su šanse da spis iz Splita ode na rješavanje u Dubrovnik − kaže Bakalić, što znači da za Splićane i tvrtke s ovog područja sada, nakon pripajanja sudova, stvari ostaju nepromijenjene.

Treba napomenuti i da splitski dio suda radi s manjim brojem sudaca zbog odlaska nekoliko sudaca u mirovinu, te će se ta mjesta također trebati popuniti.

U Splitu su suci specijalizirani po odjelima, pa svaki od devet parničnih sudaca ima u radu od 350 do 400 predmeta, dva stečajna suca imaju više od 50 stečajeva, dok jedan registarski sudac godišnje riješi 3000-4000 registarskih predmeta.

Tanja GATTIN ZEBIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2021 01:50