StoryEditorOCM
SplitPRENAMJENA PROSTORA

Puževim tempom, ali se kreće: ortopedi će do kraja rujna u staru Ginekologiju na Firulama

16. lipnja 2020. - 21:50

U Kliničkom bolničkom centru za nešto više od tri mjeseca bit će završen ne toliko razvikani projekt, ali svakako jedan od ključnih tijekom posljednjih 15-ak godina.

Nakon mnogo teškoća, zavrzlama i čekanja, ali i nakon 10 godina od kada se Klinika za ženske bolesti i porode (Ginekologija) preselila iz stacionarnog dijela bolničkog kompleksa na Firulama u zgradu Novog rodilišta, prostor u kojem je nekada djelovala Ginekologija bit će napokon priveden svrsi.

Taj ogroman prostor u srcu bloka medicinskih objekata cijelo je desetljeće skupljao prašinu i smeće, bio je čak i utočište za golubove, a onda je na čelo bolnice došao prof. dr. Ivo Jurić, koji je za vrijeme svojeg kratkog mandata pokrenuo uređenje ovog, za KBC vitalnog prostora. Njega je na mjestu prvog čovjeka najveće dalmatinske zdravstvene institucije naslijedio prof. dr. Julije Meštrović, koji je nastavio započeti projekt.

Najprije je uređen stacionarni dio bivše Ginekologije, za koji još treba nabaviti namještaj, a prema najavama KBC-ova vodstva, do kraja rujna bit će dovršene i četiri operacijske dvorane te kupljena sva potrebna oprema za njihovo normalno funkcioniranje.

Usprkos koronavirusu, koji je tijekom proteklih nekoliko mjeseci zavladao svijetom, pa tako i splitskim KBC-om, posao na uređenju ovih prostora na Firulama bit će okončan, uvjeravaju iz bolnice.

Radi se punom parom, a kada sve bude privedeno svrsi, na bivšu Ginekologiju preselit će Traumatologija (iz prizemlja susjednog objekta), ali i Ortopedija, koja se već dugo nalazi na Križinama. Traumatolozi i ortopedi bi nakon puno godina trebali, makar infrastrukturno, "disati kao jedan" i zajedno raditi, a oslobađanjem prostora na Križinama i u prizemlju Firula steći će se uvjeti za daljnju modernizaciju KBC-a.

Kako doznajemo, na sadašnju lokaciju Ortopedije na Križinama bi se mogla proširiti Kardiologija, a prostor Traumatologije (iza Hitnog kirurškog prijama na Firulama) uredit će se kao dio toliko spominjanog i najavljivanog Objedinjenog hitnog bolničkog prijama (OHBP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 18:49