StoryEditor
SplitSENIORI NOMADI

Putujemo Europom već 1020 dana, ali nigdje nije lijepo kao na Mejama!

2. svibnja 2016. - 20:20

Što biste rekli kada bi vam roditelji ili, možda, djed i baka, nakon odlaska u mirovinu, obznanili kako planiraju prodati sve što su stekli i krenuti na put oko svijeta, koji će trajati godinama, sve dok ih služi zdravlje i imaju od čega živjeti... A nije da nemaju ušteđevine.

Biste li ih onako suptilno pitali za zdravlje, možda čak potajno i upisali na pregled kod psihijatra? Amerikanci Debbie (59) i Michael (70) Campbell, roditelji četvero odrasle djece, nisu imali tih problema kada su prije skoro tri godine, u srpnju 2013., napustili svoju kuću u Seattleu. Zapravo, iznajmili su stan, prodali automobil i brod i samo najnužnije stvari spremili u dva nevelika kufera i uputili se u Europu.

Samo Airbnb

U međuvremenu su, pazite sad ovo, na stalnom putovanju već 1020 dana, obišli su 48 zemalja (najviše europskih), 145 gradova i živjeli u 102 apartmana. Sve apartmane su bukirali preko Airbnba, popularnog web-servisa na kojem se oglašava više od dva milijuna privatnih stanova. Već su dobro ispraksirani u biranju stanova koji im najviše odgovaraju (bitna im je dobro opremljena kuhinja, kvalitetan internet, lokalna hrana...), a njihov trenutačni, 102. po redu, dom se nalazi u Splitu, na Mažuranićevu šetalištu 74. Tamo smo ih i posjetili i uvjerili se kako su Debbie i Michael sasvim normalni, jako ljubazni i srdačni ljudi. Debbie nas je čak počastila i kolačem koji je to jutro sama ispekla. Iako je u tom stanu na Mejama tek nekoliko dana, već se prilično udomaćila, a to je ujedno i životna filozofija ovoga para koji je već 37 godina u braku.

- Mi uopće nismo na odmoru i ne doživljavamo se turistima. Jednostavno smo promijenili način razmišljanja: više nemamo svoj dom u Seattleu, nego živimo u kućama drugih ljudi i to u gradovima koje želimo posjetiti. Pri tome nismo pod pritiskom da moramo u što manje vremena što više toga vidjeti, nego radimo ono što bismo i inače radili da smo kod kuće. Kuhamo, šetamo se, odmaramo i jako puno čitamo. Trenutačno za Airbnb pišemo i knjigu o našim putovanjima - pričaju nam Debbie i Michael, očigledno jako skladan bračni par. A da nisu takvi teško da bi mogli tolike dane i kilometra provesti zajedno, daleko od rodbine i prijatelja...

Campbellovi kažu da su oduševljeni svojim domom na Mejama i vesele se da će u njemu provesti skoro dva tjedna. Sviđa im se smještaj, lokacija i obitelj Orlandini u kojih su iznajmili apartman. Njihova domaćica je Jelena Orlandini, koja je ostala frapirana kad su joj Debbie i Michael poslali upit za smještaj.

Kod Orlandinija

- Tek smo počeli iznajmljivati taj stan, još uvijek nemamo ni jednu recenziju i stvarno smo se iznenadili da nam dolaze svjetski poznati putnici, jer o Campbellima je pisao i New York Times, snimale su ih brojne televizije, a njihov blog "The Senior Nomads" je jako čitan. Ali, evo, čini se da su zadovoljni i drago nam je zbog toga - ispričala nam je Jelena, inače sudski tumač za engleski i njemački jezik, koja je baš za našega posjeta rješavala Michaelu posjet liječniku, jer ga je nešto mučilo rame.

Da, nisu ni ovi seniori nomadi lišeni boljki (Debbie je preboljela karcinom, a Michael ima umjetni kuk!), ali umjesto da se samosažalijevaju i gledaju sapunice na kauču, oni su odlučili živjeti punim plućima.

I, znate što, iako su prošli čak 48 zemalja (osim europskih, bili su još i na Kubi, u Maroku, Izraelu i Meksiku), najviše im se sviđa u Hrvatskoj. A Split im je posebno fascinantan. Bilo nam je skoro pa neugodno slušati kako je Debbie hvalila očuvanost stare gradske jezgre, pristupačnost lokalnog stanovništva, čistoću, parkove, razumne cijene...

- Ma bit će to govorite zato što ste sada u Splitu? - provociramo mi.

- Nije, zaista. Hrvatska nam se najviše sviđa od svih zemalja u kojima smo boravili. Prelijepa je i sviđa nam se osjećaj sigurnosti. Ovo nam je već drugi put da se vraćamo ovdje i bit ćemo četiri tjedna. Nakon Splita idemo tjedan dana na Hvar, a onda u Zadar - najavljuju sljedeću rutu seniori nomadi, čije putešestvije možete pratiti na seniornomads.blogspot.com.

Priču iz Splita već su objavili, obavezno je pročitajte.


Putni troškovi

Prije nego što su se upustili u ovu nesvakidašnju pustolovinu, Debbie i Michael su iskalkulirali kako će u Europi, uz dobro planiranje, trošiti kao doma u Seattleu. A to znači, priznaju nam, da što manje vremena provode u skupim skandinavskim zemljama, a što više na istoku Europe.

- Ispostavilo se da smo ipak potrošili više nego smo planirali, ali nije nam žao. Iskustvo je neprocjenjivo - kazao nam je Michael.

Nisu otkrili koliko mjesečno potroše, jer govore da ne bi htjeli obeshrabriti ljude koji bi se željeli upustiti u istu pustolovinu.

- Trošimo koliko možemo, a na taj način bi se svi trebali ponašati. Za sada smo uspjeli inspirirati još jednu obitelj da živi na ovaj način. To su naš sin Allister, njegova supruga i dvoje djece, koji su dali otkaze na dobro plaćenim poslovima, iznajmili kuću i već godinu dana putuju po svijetu - ispričali su nam Campbellovi.


Nigdje bez svojih kušina

Za one koji razmišljaju da slijede Campbellov put, evo zlatnog savjeta:
- Ne pretrpavajte svoje kufere. Ponesite samo najnužnije sa sobom. I ne kupujte suvenire. Jedina stvar od koje se ne odvajamo su naša dva jastuka. Nosimo ih gdje god idemo - kažu nam seniori nomadi.


Torcida je zakon!

Prva stvar koju je Michael napravio kad je došao u Split bila je odlazak na Poljud. Gledao je utakmicu Hajduka i Rijeke. Nije ga nešto impresionirao nogomet, ali je zato bio oduševljen navijačima.

- Bio sam na sjeveru, među najvećim fanaticima. Sjedili su samo na poluvremenu - oduševljen je bio.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 03:36