StoryEditorOCM
Splitprostor za život

Puno posla pred 'Bonačijem': obnova krova i opremanje stana za štićenike

Piše PSD.
16. siječnja 2016. - 00:18
S novom ravnateljicom Radomirom Šimundić pred Centrom za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" je godina naporna rada, s ciljem podizanja kvalitete rada ove ustanove koja skrbi o djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom.

Naime, Ministarstvo socijalne politike i mladih osiguralo je 2,5 milijuna kuna za radove na sanaciji krovišta i oborinske odvodnje na objektu centralne zgrade u Bušićevoj ulici, a radnici izvođačke tvrtke "Građenje" uskoro bi mogli početi s radovima. Time bi se riješio dugogodišnji problem s krovom koji je žudio za obnovom budući da je zgrada centra napravljena davne 1971. godine.

Gradski kvadrati za stambenu zajednicu

- Cilj nam je uskoro osnovati i jednu stambenu zajednicu za četiri punoljetne osobe iz našeg Centra u kojoj bi živjele uz stalnu podršku osoblja. Stan je u vlasništvu Grada Splita, a trenutačno rješavamo detalje oko njegova opremanja. Kako smo i sami dio programa deinstitucionalizacije korisnika u domovima, organiziranje takvog smještaja korak je dalje u ostvarivanju njihova prava na život u zajednici - kazala nam je Radomira Šimundić, koja je krajem prošle godine postavljena za vršiteljicu dužnosti ravnateljice ovog centra nakon što je dotadašnja ravnateljica Esmeralda Sunko prešla na drugo radno mjesto izvan Centra.

Šimundić je profesorica rehabilitatorica s dugogodišnjim iskustvom, a radila je kao i voditeljica Odjela za radne aktivnosti, njegu i skrb na Firulama.

- Centar podrške u zajednici, tako ja vidim ovaj centar u kojem bi se lepeza socijalnih usluga širila, a one pružale unutar centra kroz stručnu podršku, ali i izvan njega. I dalje ćemo raditi na senzibiliziranju javnosti prema osobama s teškoćama, kao i na jačanju potencijala naših korisnika kako bi postali što samostalniji. Većina naših odraslih korisnika su osobe lišene poslovne sposobnosti, koje nisu na zavodu za zapošljavanje, pa im je pronalaženje adekvatnog posla najveći problem. Srećom, pojedine tvrtke poput splitskog "Luxora" i gospodina Marinka Biškića izlaze nam u susret, pa naši korisnici u njegovu pogonu korisno provode vrijeme predviđeno za radne aktivnosti - objašnjava nam Šimundić.

Osnaživanje korisnika

Inače, Centar "Juraj Bonači" skrbi za 410 korisnika s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama koje kroz različite odjele koriste različite vrste usluga, i to u odjeljenjima u Splitu, Makarskoj i Sinju. Kao što je rečeno, cilj ove ustanove je raditi na deinstitucionalzaciji i osnaživanju korisnika za kvalitetno življenje kroz aktivno uključivanje u društvo u kojem će imati pristup svim socijalnim uslugama i društvenim sadržajima koje im omogućuju punu socijalnu uključenost u skladu s potrebama, interesima i sposobnostima.

merien ilić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 03:10