StoryEditor
SplitPRVI SLUŽBENI POSJET

Puljku u goste stigao pulski gradonačelnik Filip Zoričić, rodom Splićanin: Nemojte me pitati za koga ću navijati, drago mi je da je Livaja osta

Piše Milena Budimir
10. lipnja 2021. - 16:04

Znakovit je bio susret u Banovini, u prvi službeni prijem novoizabranom gradonačelniku Ivici Puljku stigao je prvi čovjek Pule Filip Zoričić, Splićanin, a Puležan. I Zoričiću, također "friško" izabranom – ovo je bio prvi službeni posjet.

- Jako mi je drago što u prvu službenu posjetu Gradu Splitu mogu dočekati Filipa Zoričića, pulskog gradonačelnika, porijeklom Splićanina. Razgovarali smo o brojnim zajedničkim temama i budućoj suradnji na područjima kulture, znanosti i obrazovanja – rekao je gradonačelnik Puljak.

image
Saša Burić/Cropix

Razmijenili su kao "novi gradonačelnici" iskustva iz kampanje, ali i razgovarali o zajedničkim projektima. Povezuje i Split i Pulu naš Marko Marulić, na toj bi se "kulturnoj" razini dalo proraditi i više, ali i razgovarali su o razmjeni iskustava u primjerima dobre prakse, recimo, o EU projektima u kojima je Split uspješan, ali i o Sustavu javnih bicikala koji u Puli ne funkcionira, dok su Splićani svoj izvrsno prihvatili i svakodnevno koriste.

- Otišao sam sa 18 godina, iz Geta u Pulu, stoga je danas ovdje puno emocija. Siguran sam kako ćemo surađivati na području kulture i obrazovanja, puno je tu prostora. A sport, tu su Istra i Hajduk, nemojte me pitati za koga ću navijati, drago mi je da je Livaja osta – znakovit je bio Zoričić, prisjećajući se trenutaka kada je kao devetogodišnjak, ocu na ramenima, svjedočio napuštanju ondašnje vojske iz Banovine.

image
Saša Burić/Cropix

Splićanin sa više "staža" u Puli, nego u Splitu, sretan je što može spojiti i na ovaj način svoja dva grada. Uz njega su u posjet stigli i suradnice mu Anja Ademi i Ivana Mohorović.

- Oba naša tima čeka puno posla, no mislim da možemo mijenjati politiku i javni diskurs, stvarati građansko društvo koje prihvaća svakog pojedinca i njegovu slobodu – zaključio je Zoričić.

image
Saša Burić/Cropix

S njim se složio i Puljak, politika može u svojoj strasti biti lijepa, građanska i pristojna, Zoričić je otkrio kako mu je uzor Vlado Gotovac.

- Mladima treba prenositi poruku da budu kritični, da progovaraju, a stariji im trebaju biti uzor.

Ono što govorimo treba živjeti, sve ostalo su floskule, kazao je pulski gradonačelnik.

image 
Saša Burić/Cropix

Nakon susreta i razgovora dva su gradonačelnika prošetala Rivom i otišli upravo u Get na ručak.

item - id = 1104873
related id = 0 -> 1129907
related id = 1 -> 1129914
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 03:37