StoryEditor
SplitNema labavo

Puljkovi ljudi od direktora Ustanove Marjan traže popis radnika: ‘Niti deset posto ih nije preko natječaja zaposleno, ubuduće nema toga više!‘

Piše Ivana Perković
2. kolovoza 2021. - 22:38

Gradonačelnik Ivica Puljak je, kao što smo ranije pisali, tijekom lipnja raspustio Upravno vijeće Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan što je zadalo glavobolje poduzetnicima u turizmu koji su čekali na koncesijska odobrenja za ture koje dijelom prolaze i kroz park-šumu, ali i organizatorima zabavno-glazbenih događanja.

Uvidjevši problem, Puljak je sredinom srpnja imenovao privremene članove Upravnog vijeća koji će Ustanovom upravljati do izbora novih članova putem natječaja koji je u tijeku.

Na mjesto predsjednika Upravnog vijeća postavljen je Srđan Marinić, a za članove Luka Baričić i Željko Domazet iz stranke Centar te Ante Vuković iz NL Ramljak-Mamić.

Protekli tjedan je održana prva sjednica na kojoj je, uz spomenute i predstavnika radnika Jurice Lovrinčevića, sudjelovao ravnatelj JU PŠM Damir Grubšić.

Privremeno Upravno vijeće nije gubilo vrijeme, dotakli su se brojnih dugogodišnjih boljki ove javne ustanove, a novost je izmjena statuta kojom se ravnatelju Grubšiću nalaže provedba javnog natječaja za sva buduća zapošljavanja. Zatraženo je i očitovanje o izvođenju šumarskih radova na području park-šume, kao i o upisu te djelatnosti u Statut.

Naime, Gradsko vijeće grada Splita nikada nije ovlastilo Javnu ustanovu za ovu djelatnost, ista nije navedena ni u Aktu o osnivanju, a 2014. se uz blagoslov Ive Baldasara našla u Statutu na temelju čega je upisana i u sudski registar Trgovačkog suda.

To nije jedini posao koji je novo Vijeće zadalo ravnatelju Grubšiću. Od njega je zatražen detaljan popis zaposlenika Javne ustanove. Iako se Grubšić pokušao opravdati da je zaposlenica zadužena za kadrovske poslove na godišnjem odmoru, dobio je nalog da popis sastavi. Potvrdio nam je to i predsjednik UV Srđan Marinić.

- Zatražili smo da nam dostavi informacije koliko je osoba zaposleno na ugovor na određeno i neodređeno, ali i koliko ih je zaposleno putem natječaja, jer prema nekim neslužbenim informacijama nije ih niti deset posto. To je jedan generalni problem; u gradskim tvrtkama i ustanovama nije potreban javni natječaj osim ako to nije posebno regulirano, pa su to redovito poligoni za uhljebljivanje na kojima direktor ili ravnatelj uz dozvolu gradonačelnika, odlučuju koga će i na koju poziciju smjestiti.

Sada je to uvedeno, a dotakli smo se i drugih problema koji se predugo ne rješavaju u ovoj ustanovi. Vrijeme je da konačno krene raditi sukladno zakonu i počne ispunjavati funkciju zbog koje je osnovana - kazao je Marinić.

image
Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, dobio je brojne zadatke
Duje Klarić/Cropix

Što se tiče koncesijskih odobrenja, izdana su odobrenja tvrtkama Viking travel, Intendant, Comitto i Evo Tours za ture vlakića, rikši, segwaya i bicikli koje dijelom prolaze kroz park-šumu.

Odbijen je zahtjev jedne tvrtke za postavljanje kioska na sjeverna vrata, a ponovno je izdano i koncesijsko odobrenje Zoološkom vrtu za projekt promocije ZOO-a i očuvanja primorsko-dinarskog magarca.

Koncerti koji su najavljeni za 7. i 8. kolovoza na Sustipanu neće tamo biti održani, jer je u tim terminima Sustipan već zauzet za potrebe održavanja probi i predstava Splitskog ljeta. Organizator je već obaviješten i u suradnji s Gradom mu se traži druga lokacija.

"San sustipanske noći" će se održati prema planu budući da im je 2017. dodjeljena petogodišnja koncesija za organiziranje ove glazbene manifestacije, ali na drugoj strani Sustipana.

Upravno vijeće je ravnatelju Javne ustanove naložilo i da riješi problem parkiranja u šumici poviše plaže Kaštelet te da s koncesionarom plaže Kašjuni porazgovara o preglasnoj glazbi i slabom održavanju dijela plaže na kojem nisu postavljene ležaljke.

Do 1. listopada Grubšić je dužan izraditi prijedlog Odluke o mjerama zaštite i očuvanja PŠ Marjan, a zatraženo je i pismeno očitovanje o statusu izrade Programa gospodarenja.

Bilo je govora i o sigurnosti cesta, pa je Upravno vijeće naložilo ravnatelju da u suradnji s Gradom i PU splitsko-dalmatinskom nađe rješenje za povećanje sigurnosti na cesti Šetalište Ivana Meštrovića, od Galerije Meštrović do Kašjuna.

Tamo, naime, dnevno prođe na stotine vozila, a zbog nepreglednosti i čestog nepridržavanja ograničenja brzine, ugroženi su pješaci i vozači.

item - id = 1117314
related id = 0 -> 1126404
related id = 1 -> 1126095
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2021 13:31