StoryEditorOCM
SplitSVE, SAMO NE ODGOVOR

Puljkova vlast upite novinara javno objavljuje na Facebooku, osudio ih i šef HND-a: ‘To ne bi trebali raditi!‘

Piše Split SD
16. veljače 2023. - 12:47

Zbog, kako je kazao, zaštite interesa Grada Splita, ali i digniteta novinarske struke, splitski je gradonačelnik Ivica Puljak na društvenim mrežama u integralnom obliku objavio pitanja i odgovore na novinarski upit kolege iz Večernjeg lista Juraja Filipovića.

- Iako to nerado činim, primoran sam objaviti ih u ovom obliku prije same objave teksta kako bi javnost dobila na uvid točna pitanja i naše odgovore na njih, budući da gotovo uvijek kada ovaj djelatnik u medijima piše o radu gradske uprave Grada Splita, prenosi informacije na tendenciozan način, često ih iskrivljujući kako bi javnost doveo u zabludu iz pobuda o kojima možemo samo špekulirati – napisao je, između ostalog, gradonačelnik u svom statusu koji se odnosio na probleme s izgradnjom Dalmatia Towera.

U malo vremena ovo je već drugi put da splitski gradski prvaci rade istu stvar. Podsjetimo, nedavno je dogradonačelnik Bojan Ivošević  na svom Facebooku objavio upit našeg koleg Marka Didića, samo s  tom razlikom što odgovore na pitanja nikad nismo dobili niti su igdje objavljeni.

Stoga smo zatražili komentar Hrvatskog novinarskog društva na ovu, kako vidimo, učestalu praksu, ne želeći uopće ulaziti u sadržaj samih upita, već isključivo na navedeni način komuniciranja, odnosno odgovaranja na upite.

- HND nije zaprimio niti jednu službenu prijavu ovakvih situacija kada dužnosnik javno objavljuje pitanja medija. Stava smo kako se tako nešto ne bi trebalo raditi, bez obzira sviđala se tema osobi kojoj su pitanja postavljena ili ne.

image

Hrvoje Zovko

Tomislav Krišto/Cropix

Na pitanja se jednostavno – odgovori. Na ovaj način se otkriva tema kojom se pojedini novinar ili novinska kuća bavi, što ne bi trebalo raditi – jasan je bio Hrvoje Zovko, prvi čovjek HND-a.

Novinari kojima zasmeta ovakav način "komunikacije" uvijek mogu dužnosnika prijaviti Vijeću časti HND-a, jer, ruku na srce, društvene mreže su medij koji ne podliježe zakonima. To je mjesto gdje političari mogu plasirati (svoj) kontroliran sadržaj, zatvoren za bilo kakvu vrstu potpitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 02:39