StoryEditorOCM
SplitPOČELA INFO KAMPANJA

Puljak vjeruje da će Splićani do kraja njegova mandata odvajati 50 posto otpada: Ja sam optimist, rastemo svaki mjesec

Piše Ana Franić
18. travnja 2023. - 14:24

Pod sloganom "Odvoji, lako je" gradska tvrtka "Čistoća" i Grad Split započeli su informativnu kampanju o novom sustavu odvajanja otpada putem polupodzemnih spremnika čiji je glavni cilj motivacija građana da što više odvajaju.

- Kroz kampanju ćemo pokušati motivirati građane da što bolje odvajaju otpad i da nastave u istom pravcu kao i zadnju godinu dana kada su rezultati odvajanja sve bolji i bolji. Najviše ćemo se koncentrirati na polupodzemne kontejnere, ali isto tako i na ostale kontejnere koji su podijeljeni građanima u raznim dijelovima grada Splita.

image

Kontejneri za odlaganje otpada u ulici Put Plokita

Vladimir Dugandžić/Cropix

U tijeku je prva od ukupno dvije faze radova na ugradnji polupodzemnih spremnika. Postavljeno je 254 kontejnera, a do kraja ljeta ćemo postaviti ukupno 340 kontejnera. Do kraja sljedeće godine ćemo postaviti još dodatnih 400 polupodzemnih kontejnera - objasnio je gradonačelnik Ivica Puljak na predstavljanju kampanje u ulici Put Plokita kotaru Bol.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Plokite su bile testni kvart u kojem su otvoreni svi polupodzemne spremnike, a gradonačelnik nije krio zadovoljstvo postignutim rezultatima u odvajanju otpada.

- Prošlu godinu je grad Split zaključio s 19 posto. Plokite su u siječnju bile na 23 posto, a u veljači već na 32 posto, što je dobar trend i rezultati su sve bolji i bolji. Brojke jasno govore da građani žele odvajati otpad, a mi im moramo omogućiti infrastrukturu za to. Nastavljamo zato s radovima i vjerujemo da će građani objeručke prihvatiti novi sustav odvajanja otpada u polupodzemne spremnike, kako bi naš grad održali čistim i urednim, na ponos svih - rekao je Puljak.

Direktor "Čistoće" Ivica Karoglan je otkrio da su u procesu nabavke biostabilizatora koji godišnje može obraditi tri tisuće tona otpada.

- Biootpad se trenutno odlaže na Karepovcu zbog toga što je kontaminiran s ostalim vrstama otpada, posebice plastikom. I kada dođe taj uređaj, mi ćemo ga morati obrađivati odnosno najprije očistiti i obraditi.

Sada smo u fazi natječaja i to bi trebalo tijekom ove godine zaživjeti. Cijena biostabilizatora po nekakvim procjenama kreće se između 2,5 i tri milijuna kuna, ali u ovom trenutku teško je reći točno, jer cijenu variraju - objasnio je direktor Karoglan.

Što se tiče sortirnice, "Čistoće" je u fazi ishođenja građevinske dozvole, a trebala bi se izgraditi na čestici tvrtke na lokaciji Put Mostina 49.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Gradonačelnik Puljak je u kampanji najavljivao da će Split do kraja njegovog mandata doći do 50 posto odvajanja otpada, a novinare je zanimalo hoće li se to i ostvariti.

- Krajem prošle godine smo bili na 19 posto, a sada smo na 23 posto. Iz mjeseca u mjesec rastemo za jedan posto i ako nastavimo tako do kraja godine bi došli do 30 posto, a onda do kraja mandata zaista i na 50 posto.

Zadnji rezultati koje smo objavili pokazali su da su najbolji postoci u istočnim dijelovima grada gdje su privatne kuće i gdje građani imaju možda još više motiva da odvajaju svoj otpad.

Odlične rezultate postižemo gdje smo postavili polupodzemne kontejnere tako da sam i dalje sam optimist jer vjerujem da će građani Splita pridružiti ovome - odgovorio je Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 03:18